Oriunde te-ai întoarce, toată lumea vorbește despre războiul care ne amenință de după deal, foarte aproape de casele noastre și foarte posibil, de când ni s-a spus deschis că am fi următoarea țintă. Nu prea se știe pentru ce, dar armată rusă eliberatoare și pașnică ar putea găsi motivele. Se poate întâmpla ca acestea să fie deja cunoscute de cei care nu se mai satură de pământ străin și să ne pomenim și noi atacați de moscalii „dezromânizatori”, ca în 1992.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINE„Dacă se vor limita numai la Transnistria, mai treacă-meargă, că de treizeci de ani totuna nu-i a noastră. Teamă mi-i că nu se vor opri la Nistru și vor continua să înainteze, până vor avea destul spațiu de manevră, pentru a atacă și din această direcție Ucraina”, îmi șoptește un vecin care se informează și înțelege foarte bine cum stau lucrurile, dar preferă mai mult să tacă, pentru că „nu se știe cum se schimbă politica…”.
O vecină cu care mai schimb din când în când o vorbă, două mi se destăinuie că și-a trimis fiul la muncă peste hotare săptămâna trecută. „Avem, slavă Domnului, de toate, aveam cu ce să-l întreținem și pe el, dar ne-am gândit că mai bine ar fi să plece. Cine știe cu ce se termină și pentru noi, moldovenii, toată „scărmănătoarea” asta rusească. Să mă ierte cei de sus, de la conducere, dar numai noi știm cu cât greu l-am crescut, ca să avem un sprijin la bătrânețe. Parcă văd cum ni-l pun rușii în frunte iarăși pe Dodon cu toată banda lui. Măcar o să fiu liniștită că fecioru-meu e într-o țară liberă și trăiește fericit”, îmi spune aceasta.
„Las’ că nu e chiar atât de rău. Neamul ista al nostru e harnic, pașnic și liniștit și nu iubește războiul. E drept că nici armată nu prea avem, ca să stăm în fața rușilor, dar poate că așa e mai bine. S-ar putea întâmpla să ne apere cumva românii și americanii, dar un război pe teritoriul nostru e mai rău decât o nouă „eliberare” rusească”, afirmă o doamnă în troleibuzul plin de lume. Doamna pare foarte mulțumită de discursul ei, mai ales că vreo câțiva pasageri o susțin în română și rusă…
„Soția mea își face bagajele și e gata de plecare. A cumpărat două valize mari pe care le umple cu ce poate, numai că eu, în ruptul capului, nu vreau să plec nicăieri. Chiar dacă sunt pensionar, am să rămân aici și, dacă va fi nevoie, am să lupt cu arma în mână. Am făcut armata pe timpul Uniunii Sovietice și știu că pentru ruși noi, celelalte popoare, așa-zise frățești, suntem în primul rând forță de muncă ieftină sau chiar gratuită și „carne de tun” în războaie. Dacă le dăm voie să vină iar peste noi, aceeași soartă o vor avea copiii și nepoții noștri”, susține cu glas tare un bărbat pe care îl cunosc încă de la primele mitinguri de eliberare națională.
De la afirmații privind data precisă a începerii războiului pe teritoriul nostru până la cele mai deocheate declarații gen „tot americanii sunt de vină”, „am trăit timpuri și mai grele”, „să nu fie și mai rău”, „nici cu românii n-a fost ușor” ș. a., cam acesta e discursul cetățeanului simplu în fața necunoscutului și a unor evenimente previzibile.
Nu sunt puțini nici cei care declară că neutralitatea nu ne salvează, că trebuia de înfăptuit Unirea, dar acesta e un alt subiect la care vom reveni. Să vedem și noi ce se mai întâmplă…
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE