A fost reinaugurată și sfințită Parcela de Onoare din Cimitirul ortodox din localitatea Baimaclia, raionul Căușeni, cu ocazia marcării Zilei Veteranilor de Război ai Armatei Române

757
0

Astăzi, 29 aprilie, e Ziua Veteranilor de Război, instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007 şi se sărbătoreşte în fiecare an la 29 aprilie, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat şi şi-au dat viaţa, pe timpul celor două conflagraţii mondiale, pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cu această ocazie, ieri, 28 aprilie, Ambasadorul României în Republica Moldova, domnul Daniel Ioniță, a participat la ceremonia de reinaugurare și sfințire a Parcelei de Onoare din Cimitirul ortodox din localitatea Baimaclia, raionul Căușeni, cu ocazia marcării Zilei Veteranilor de Război ai Armatei Române.

Ceremonia a fost onorată de prezența ministrului apărării al Republicii Moldova, domnul Anatolie Nosatîi, și a fost organizată de membrii Biroului Atașatului Apărării al Ambasadei României la Chișinău – col. Cristi Ladaniuc, atașatul apărării și cpt. Alexandru Panțuru, adjunctul atașatului apărării.

„O fanfară militară și garda de onoare asigurate prin grija Ministerului Apărării al Republicii Moldova au substanțiat semnificația acestei acțiuni de diplomație publică pentru marcarea memoriei tuturor veteranilor de război ai Armatei Române”, scrie pe pagina de facebook a Ambasadei României în Republica Moldova.

La eveniment au mai participat membri ai corpului diplomatic militar acreditat la Chișinău, reprezentanți ai autorităților raionale și locale, cetățeni ai localității Baimaclia, reprezentanți ai mass-media.

Un sobor de preoți ai Mitropoliei Basarabiei și Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove a oficiat un serviciu religios de sfințire a Parcelei de Onoare amenajată prin grija Oficiului Național pentru Cultul Eroilor și de pomenire a militarilor români înhumați aici.

Ambasadorul Daniel Ioniță a subliniat cu această ocazie:

„Astăzi este Ziua Veteranilor și trebuie să le mulțumim veteranilor Armatei Române, ca de altfel veteranilor tuturor armatelor, fără de contribuția cărora România nu ar fi fost astăzi ce este, un stat respectat, un stat modern, un stat integrat în NATO, un stat membru al UE, un stat care este alături de Republica Moldova pe drumul către Uniunea Europeană. Și evenimentul de astăzi este cu atât mai important cu cât în vecinătate s-au adunat norii negri ai războiului. Cu toții condamnăm agresiunea militară neprovocată și ilegală a Federației Ruse împotriva Ucrainei, agresiune care a adus cu sine suferință, a adus cu sine multă durere… și este cu atât mai important să învățăm în astfel de momente să ne plecăm capul cu recunoștință în fața eroilor care au căzut pentru patria lor, dar în același timp să învățăm să prețuim pacea și sănătatea”.

La rândul său, colonelul Cristi Ladaniuc, atașatul militar al Ambasadei, a evidențiat semnificația acestei zile comemorative. Totodată, a menționat: „Ne aflăm la Parcela de Onoare din Cimitirul ortodox al comunei Baimaclia, care adăpostește rămășițele a patru eroi români, locotenent (p.m.) MIHALACHE NICOLAE, sergent TURCU ALEXANDRU, sergent MĂCINEREANU ANDREI, soldat NISIPEANU ALEXANDRU, din Regimentul 67 Infanterie, care s-au jertfit pe timpul luptelor din vara anului 1941, pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică, consecință a pactului Ribbentrop-Molotov.

Istoria acestui loc este la fel de dureroasă ca și a celorlalte locuri unde odihnesc Eroii Armatei Române, iar sacrificiul și eroismul lor trebuie amintite pentru generațiile actuale și viitoare.

Doamnelor și domnilor, vă asigurăm că sacrificiul suprem al Eroilor care își dorm somnul de veci în acest loc nu va fi uitat niciodată, iar memoria acestora va fi cinstită mereu.

Dumnezeu să-i odihnească în pace!”

Ceremonia s-a încheiat cu depuneri de flori la troița ridicată în Parcela de Onoare.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE