Proiectul „Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile” urmărește îmbunătățirea serviciilor de cantină socială prin reducerea risipei de alimente

827
0

„Keystone Moldova”, organizație non-profit, non-guvernamentală care oferă programe și sprijin copiilor și familiilor de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, invită să participați la evenimentul de lansare a proiectului „Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile” ce va contribui la îmbunătățirea serviciilor de cantină socială în suportul grupurilor vulnerabile, scrie în comunicatul difuzat de organizație.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În cadrul proiectului, va fi asigurată funcționarea a cinci servicii de cantină socială din Republica Moldova pentru o perioadă de aproape trei ani, iar 5300 de persoane din grupurile vulnerabile vor beneficia de suport alimentar prin intermediul Băncii de Alimente.

Totodată, proiectul va oferi expertiză guvernului pentru îmbunătățirea cadrului legal ce reglementează funcționarea serviciilor de cantină socială și la elaborarea unui cadru normativ pentru prevenirea risipei alimentare, anunță organizatorii.

La eveniment vor participa E.S. Domnul Jānis Mažeiks, șeful Delegației UE în Republica Moldova, ministra Mediului, dna Iuliana Cantaragiu, și reprezentanți ai autorităților administrației publice centrale.

În perioada 01.01.2022 – 31.12.2024, proiectul „Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile” va contribui la îmbunătățirea serviciilor de cantină de ajutor social din Republica Moldova.

Proiectul finanțat de Uniunea Europeană urmărește îmbunătățirea serviciilor de cantină socială prin reducerea risipei de alimente și ameliorarea sărăciei alimentare ce afectează preponderent grupurile vulnerabile din țară, prin implementarea unui mecanism național de colectare, păstrare și redistribuire a surplusului de alimente către serviciile de cantină socială, prin intermediul Băncii de Alimente. Astfel, proiectul va contribui timp de trei ani la dezvoltarea serviciilor de cantină socială vizând următoarele domenii:

  1. Îmbunătățirea cadrului legal de funcționare a serviciilor de cantină socială în parteneriat cu autoritățile administrației publice centrale. Cele trei organizații implementatoare vor oferi suport metodologic Ministerului Muncii și Protecției Sociale la elaborarea Standardelor minime de calitate pentru serviciile cantină de ajutor social, la îmbunătățirea metodologiei de calcul al costurilor pentru serviciile de cantină socială, precum și la dezvoltarea participativă a unui cadru normativ care va contribui la creșterea calității și sustenabilității serviciilor de cantină de ajutor social, inclusiv în situații de urgență. Ministerul Mediului, Ministerul Economiei și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare vor beneficia de asistență tehnică pentru dezvoltarea unui cadru legal eficient pentru funcționarea Băncii de Alimente ca mecanism național de donare și redistribuire a surplusului alimentar în scopul prevenirii risipei alimentare.
  2. Creșterea capacităților prestatorilor de servicii de cantină socială în a livra servicii de calitate, durabile, inclusiv în situații de emergență, prin prevenirea risipei alimentare și impulsionarea unei cooperări intersectoriale între furnizori de produse alimentare, OSC-uri, servicii de cantină socială și alți prestatori de servicii sociale din întreaga țară. În acest scop, vor fi dezvoltate și pilotate modele inovatoare de servicii de cantină socială, în baza bunelor practici europene, iar prestatorii de servicii sociale și angajații cantinelor vor beneficia de un program de instruiri.
  3. Consolidarea Băncii de Alimente ca mecanism național pentru colectarea, stocarea și redistribuirea surplusului alimentar către serviciile de cantină de ajutor social și alte servicii sociale care sprijină grupuri vulnerabile. În cadrul proiectului va fi dezvoltată o platformă on-line prin intermediul căreia furnizorii de alimente (fermieri, producători, industria ospitalieră s.a.) vor putea indica produsele disponibile a fi donate, iar potențiali beneficiari (cantine sociale, OSC-uri, alte servicii sociale) le vor putea accesa. De asemenea, vor fi procurate două unități de transport dotate cu frigider care vor permite transportarea produselor alimentare în condiții sigure. Totodată, rețeaua de furnizori a Băncii de Alimente va fi extinsă cu cel puțin 30 de agenți economici dispuși să doneze surplusul de alimente spre a fi ulterior distribuit grupurilor vulnerabile.

De asemenea, în următorii trei ani, proiectul va susține financiar activitatea a cinci servicii de cantină socială prestate de A.O. ,,Concordia. Proiecte Sociale” în satele Coșernița, Antonești, Cazangic, Ghetlova și Doroțcaia, care asigură zilnic prânzuri pentru circa 300 de persoane din categorii vulnerabile.

Proiectul „Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile” este finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de I.P. „Keystone Moldova”, A.O. „Concordia. Proiecte Sociale”, I.R.M.S. „Diaconia”.

Valoarea totală a proiectului este de circa 1,320,000 EUR.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE