Jaroslaw Kaczynski: „Post-comunismul în Rusia este la fel de criminal ca și comunismul”

720
0

Liderul partidului aflat la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a acuzat Rusia că se află în spatele tragediei aviatice de la Smolensk în care fratele său geamăn, fostul președinte polonez Lech Kaczynski, a murit în 2010 alături de zeci de alți oficiali de la Varșovia. Jaroslaw Kaczynski spune că va prezenta dovezi în acest sens „foarte curând”, transmite Agerpres.ro, preluată de AFP.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Accidentul care s-a întâmplat pe 10 aprilie 2010 s-a soldat cu 96 de morți, printre care președintele Lech Kaczynski și soția sa, dar și mulți alți oficiali polonezi cu rang înalt, care mergeau în Rusia pentru a aduce un omagiu victimelor masacrului de la Katyn, din 1940, scrie sursa citată.

Conservatorii au acuzat guvernul liberal de neglijență în pregătirea vizitei și deficiențe în desfășurarea anchetei. Rusia, la rândul ei, a aruncat asupra Poloniei întreaga responsabilitatea a prăbușirii.

Vorbind în fața câtorva mii de persoane adunate în fața palatului prezidențial, Jaroslaw Kaczynski a afirmat că „are un răspuns complet și verificat de mai multe surse, inclusiv din străinătate” asupra cauzelor tragediei, dar nu a oferit alte detalii. A spus doar că elementele în cauză „vor fi prezentate publicului foarte curând”, scrie sursa citată.

Jaroslaw Kaczynski a recunoscut, însă, că mai este necesar să fie identificați „cei care au luat decizia și cei care au executat-o în Polonia, dar mai ales în Rusia”.

Anticipând întrebarea cine ar fi beneficiat de pe urma acestei crime, el a evocat politica fratelui său, opusă intereselor Moscovei, atât în cursul conflictului ruso-georgian, cât și în strategia de construire a conductelor de gaze care să ocolească Rusia.

Unii membri ai partidului conservator aflat acum la putere, Lege și Justiție (PiS), l-au acuzat pe Vladimir Putin, pe atunci prim-ministru, că se află în spatele acestui „atentat”.

Referindu-se la agresiunea rusă în Ucraina, Jaroslaw Kaczynski a spus că „post-comunismul în Rusia este la fel de criminal ca și comunismul”.

„Fac un apel la întreaga Europă liberă la o mare mobilizare pentru apărarea Ucrainei și a libertății. Această apărare necesită și elucidarea definitivă a acestui dosar (de la Smolensk), inclusiv a responsabilităților personale, și aducerea în fața justiției a tuturor autorilor”, a mai afirmat Jaroslaw Kaczynski, transmite sursa citată.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE