A fost deschisă prima clasă pentru copiii refugiați din Ucraina

748
0

Mai mulți elevi din Ucraina, refugiați în Republica Moldova, vor continua să învețe de la distanță împreună cu profesorii și colegii lor din țara vecină. Prima clasă de studii online pentru copiii refugiați a fost amenajată la Centrul de Plasament de la Sanatoriului „Constructorul” din mun. Chișinău, scrie într-un comunicat de presă difuzat de Direcţia comunicare și protocol a Guvernului Republicii Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În clasă au fost aduse bănci, rechizite școlare și 20 de laptopuri care asigură accesul copiilor la platformele de educație online.

Majoritatea elevilor sunt în clasele primare și se află în clasă în două schimburi: de dimineață pentru orele online cu profesori din Ucraina și după prânz, pentru a pregăti temele pentru acasă, proiecte de lecție și pentru a se juca.

Ecaterina Kornienko este din Odesa și, împreună cu copiii săi de zece și, respectiv, patru ani, a ajuns în R. Moldova la începutul lunii martie. De trei săptămâni se află în centrul de plasament de la „Constructorul” și a acceptat cu drag să fie supraveghetoare și să ghideze elevii în timpul lecțiilor online.

E război, dar viața continuă și trebuie să muncim și să învățăm. Educația online este o realitate nouă și poate, în așa fel, acești copii vor învăța să se adapteze mai ușor la alte situații dificile din viața lor”, spune Ecaterina.

Svetlana Țurcanu, secretar general adjunct al Guvernului, a ținut să sublinieze că, „după mai mult de o lună în care Guvernul a depus tot efortul pentru a identifica, autoriza și asigura centrele de plasament pentru refugiați cu tot necesarul, în ultimele săptămâni, punem accentul pe asigurarea accesului la educație pentru cei peste 47 de mii de copii refugiați. Examinăm diferite forme de încadrare – educație online cu profesorii din Ucraina sau încadrare în școlile din Republica Moldova”.

Adriana Cazacu, secretar de stat, Ministerul Educației și Cercetării, a menționat că „chiar în primele zile de război, am avut o ședință comună cu colegii din Ministerul Învățământului și Științei din Ucraina și am discutat despre asigurarea accesului la educație a copiilor ucraineni refugiați. Recomandarea ministerului ucrainean a fost conectarea online a copiilor la școlile și profesorii lor. Pandemia a dezvoltat metoda online de educație și, respectiv, fiecare copil își cunoaște colegii de clasă, profesorii și poate face foarte ușor această conexiune indiferent în ce colț al lumii se află”.

În perioada următoare vor fi adaptate pentru educație online alte două spații din centrele de plasament din republică. Clasele sunt asigurate cu echipament tehnic, mobilier și rechizite de către organizațiile neguvernamentale internaționale din R. Moldova: World Children’s Fund, SmartAid, Centrul Internațional de Colaborare și Dezvoltare „Phoenix”, dar și agenți economici.

Este foarte important ca elevii din Ucraina să continue educația lor și să reușească să termine anul școlar. În acest moment, avem buget pentru încă două clase, cu câte 20 de computere. Este un proiect pilot și pe baza acestor exemple vom căuta donatori pentru a deschide și mai multe clase în alte centre de plasament din Moldova. Este un parteneriat eficient dintre Guvern, ONG-uri și agenții economici dispuși să ajute copiii din Ucraina să învețe și pe timp de război”, a spus John N. Maxemchuk, vicepreședintele Moldova World Children’s Fund.

Centrul Unic de Gestionare a Crizei (CUGC) colaborează cu toate organizațiile interesate de a crea condiții bune pentru refugiații din Ucraina. În acest sens, am acordat tot suportul necesar organizației Moldova World Children’s Fund pentru a identifica spațiul și a amenaja această clasă de educație online”, a menționat colonelul Adrian Efros, șeful CUGC.

La centrul de plasament deschis în incinta Sanatoriului Provizoriu de Bază Î.S. „Constructorul” se află în prezent 100 de refugiați, dintre care circa 50 sunt copii.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE