Occidentul sancționează, Republica Moldova favorizează

722
0

Republica Moldova a oferit un contract în valoare de 13 milioane de euro unui oligarh rus, inclus în lista persoanelor sancționate de statele occidentale pentru agresiunea armată a Federației Ruse în Ucraina. Guvernarea de la Chișinău spune că aceasta a fost singura opțiune pentru executarea în termen a unor lucrări finanțate de Banca Mondială.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Fruntașul Platformei Demnitate și Adevăr Alexandru Slusari, ex-vicepreședinte al Parlamentului, aduce acuzații grave guvernării PAS și președintei Maia Sandu în contextul unei licitații de selectare a antreprenorului unor lucrări de renovare la Societatea pe Acțiuni Termoelectrica. Potrivit lui Slusari, guvernarea ar fi favorizat compania oligarhului rus Alexei Mordașov să câștige contractul de 13 milioane de euro, bani împrumutați de Banca Mondială, deși existau și alte opțiuni, în special un concern din firme românești și reprezentanțe ale unor companii internaționale în România.

13 milioane de euro pentru un oligarh rus sancționat de Occident

Regret enorm că doamna Sandu a fost dezinformată de domnul Spînu (Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale) și volens-nolens a devenit avocata companiei Siloviye Mashiny a oligarhului rus Alexei Mordașov, care poate efectua lucrările de modernizare la Termoelectrica. Acolo ar trebui să meargă circa 13 milioane de euro, bani din creditul Băncii Mondiale, care urmează să fie rambursați de locuitorii capitalei”, scrie Slusari pe pagina sa de Facebook.

Politicianul pune selectarea companiei rusești în contextul invaziei rusești în Ucraina și al sancțiunilor Occidentului pe acest fundal pentru mai mulți oligarhi ruși, inclusiv Alexei Mordașov.

Dar dacă mâine Siloviye Mashiny intră în insolvabilitate din cauza sancțiunilor? Dar dacă în contextul acelorași sancțiuni o să fie imposibil de transportat utilaj din Rusia în Moldova?”, se întreabă Slusari.

Totodată, el dă de înțeles că ar fi existat un alt ofertant, care ar fi fost defavorizat în cadrul licitației. Culmea, acesta ar fi un consorțiu de companii din România și reprezentanțe în România ale unor firme de talie mondială.

Alternativa, nu foarte strălucită

Dar cel mai important lucru ține de existența variantei alternative, care a fost propusă de consorțiul român, care include multe întreprinderi cu nume și cu reprezentanțe peste Prut. După cum vedeți, acest grup de companii a venit cu oferta pentru Moldova, expediată pe adresa ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale încă pe 25 martie”, scrie Slusari.

El nu a spus despre ce companii este vorba, însă a atașat la postare poza unui demers al consorțiului, unde sunt enumerate acestea.

Este vorba despre Turboenergy Power România, General Electric România, Zeeco Europe, Semens România, ABB România. Prima din ele, Turboenergy Power România, este contractant, iar celelalte sunt subcontractante. Altfel spus, interesul primar în a primi acest contract îl are contractantul, iar Turboenergy Power România nu este chiar atât de românească după cum spune Slusari.

În toamna anului trecut, presa de la Chișinău scria că Turboenergy Power România aparține lui Victor Slivinschi, un apropiat al lui Chiril Gaburici, fost premier al Alianței pentru Integrare Europeană în 2015, și lui Alexandru Baltag, ex-președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova, organizație patronată de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Potrivit presei, instituțiile specializate ale Republicii Moldova documentau în acel moment un șir de „acțiuni de șantaj” din partea lui Victor Slivinschi, care voia să obțină cu orice preț proiectul de modernizare a unui bloc energetic și reparația capitală a altui bloc al Centralei Electrice de Termoficare nr.2 din Chișinău.

Slivinschi, potrivit informațiilor din dosar, ar fi intenționat să blocheze acest proiect în cazul în care nu ar fi reușit să obțină contractul.

Directorul general al SRL ,Turbo Energy Power, dl. Slivinschi Victor, în mod repetat, personal, și prin telefon, a încercat să-l determine pe directorul general al SA Termoelectrica Veaceslav Eni, să intervină către Oficialii Băncii Mondiale din Republica Moldova pentru a fi modificate condițiile licitației, pentru ca cerințele tehnice și de documentație să corespundă parametrilor SRL Turbo Energy Power”, se spune în documentele citate de presă.

Potrivit acelorași documente, Slivinschi i-ar fi solicitat lui Eni să-l influențeze pe directorul altui ofertant, SRL Horus, să renunțe de a participa la licitație. Dat fiind faptul că Eni a refuzat, Slivinschi a demarat o campanie de defăimare a acestuia. Până la urmă, lui Eni i-a fost intentat un dosar penal pentru îmbogățire ilicită, iar la finele lunii noiembrie a anului trecut, acesta a demisionat din funcția de director general al Termoelectrica. Nu putem spune cu certitudine că dosarul a fost intentat în baza informațiilor defăimătoare, publicate de Slivinschi.

Ne solidarizăm cu agresorul?

Am încercat să aflăm și poziția ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale privind acest subiect. La MIDR ni s-a spus, însă, că el o va expune în cadrul unei emisiuni la un post TV în seara de joi.

Însă ne-au sugerat să vedem articolele din presă, pe care le-am citat mai sus. Înțelegem că Turbo Energy Power nu a câștigat licitația din cauza acțiunilor ilegale ale directorului său, care a încercat prin presiune și șantaj să obțină contractul. Și motivul este destul de valid.

De cealaltă parte, nici oferirea contractului rușilor de la Siloviye Mashiny nu arată bine, chiar dacă aceasta ar fi producătorul utilajului instalat în prezent la CET 2.

Argumentele lui Slusari pot fi greu de combătut. În situația când proprietarul Siloviye Mashiny este supus sancțiunilor, ba mai mult, există o blocadă totală a transporturilor rusești, nu se știe cum vor ajunge la Chișinău utilajele și echipamentele necesare. Îngrijorarea că contractul nu va putea fi executat este mai mult decât întemeiată.

Nu știm nici dacă licitația ar fi putut fi anulată, date fiind circumstanțele actuale.

Totuși, în condițiile în care toată lumea impune sancțiuni Rusiei pentru a o presa să oprească agresiunea armată în Ucraina, iar orice dolar câștigat de ruși în exterior este privit ca o sursă de înarmare a armatei agresoare, contractul cu firma oligarhului Mordașov arată ca un gest de desolidarizare cu Ucraina și lumea civilizată și de solidarizare cu agresorii ruși.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here