„Moldova a făcut un pas enorm în creșterea securității sale energetice”

693
0

ANRE a aprobat platforma de tranzacționare a gazelor naturale operată de Bursa Română de Mărfuri.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Bursa Română de Mărfuri (BRM) va începe să opereze pe piața gazelor naturale din Republica Moldova. Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat în ședința publică de astăzi, 7 aprilie, platforma de tranzacționare a gazelor naturale operată de SRL „BRM East Energy”, pentru o perioadă de trei ani.

Platforma de tranzacționare reprezintă o platformă electronică pusă la dispoziție şi exploatată de un operator, prin intermediul căreia participanții pot plasa și accepta, incluzând dreptul de revizuire şi de retragere, oferte pentru achiziționarea/vânzarea gazelor naturale necesare pentru a răspunde fluctuațiilor pe termen scurt ale cererii sau ofertei de gaze naturale, în conformitate cu termenele și condițiile aplicabile platformei de tranzacționare, potrivit cărora OST realizează tranzacții în scopul desfășurării acțiunilor de echilibrare, scrie într-un comunicat emis de ANRE.

În acest context, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat că, de astăzi, Republica Moldova va avea mai multă libertate în sectorul energetic.

„Prin această platformă va fi mai multă concurență și transparență a prețurilor pe piața angro de gaze naturale din țara noastră, precum și va spori atractivitatea acesteia pentru potențiali noi furnizori”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

La rândul său, Igor Munteanu, cercetător, membru al Consiliului de administrare al IDIS „Viitorul”, ex-deputat PPDA, a menționat că, hotărârea ANRE este cu totul specială, deoarece: „răspunde nevoii urgente de a identifica alternative viabile de gaze naturale și operarea unei piețe de echilibrare moderne în Republica Moldova, conform standardelor europene”.

„Bursa Română de Mărfuri este lider de piață pentru gazele naturale din România, asigurând pe platformele sale tranzacționarea a circa 70% din toate gazele consumate în România. BRM operează cu peste 90 de traderi specializați pe diverse produse de energie, peste 200 de clienți retail pe piața gazelor naturale. În acest fel, intrarea pe piața din țara noastră reprezintă o evoluție mult-așteptată, urgentă, singura corectă pentru diversificarea alternativelor și crearea de condiții de piață modernă”, a subliniat Igor Munteanu.

De asemenea, expertul a scris pe rețelele de socializare că se bucură să constate că dialogul purtat în ultimele șase luni cu toți partenerii din Republica Moldova a dat, în sfârșit, undă verde diversificării efective a pieței de energie, creării condițiilor necesare și suficiente pentru reguli de piață moderne, orientate spre consumator.

Hotărârea ANRE a fost apreciată și de către Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

„Astăzi, Moldova a făcut un pas enorm în creșterea securității energetice a țării. Această decizie extrem de importantă vine la pachet cu suportul oferit de Uniunea Europeană pentru țara noastră în achiziționarea și stocarea de gaze naturale. Stocarea va putea fi realizată în România, care acum, tot cu suportul Uniunii Europene, își majorează cu 33% (sau cu un miliard de metru cubi) capacitățile sale de stocare. Prin efortul comun al ANRE, al Guvernului din Moldova și al celui din România, cu suportul Uniunii Europene și cu Implicarea Bursei Române de Mărfuri, R. Moldova face un pas enorm în libertatea energetică”, a punctat expertul într-o postare, pe pagina sa de Facebook.

De menționat că, la solicitarea ANRE, SRL „BRM East Energy” a prezentat mai multe acte care să confirme capacitatea de operare a platformei de tranzacționare, urmând să utilizeze o platformă IT specializată transmisă de BRM (România) prin contract de licență.

Doina BURUIANĂ

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE