„Aceste simboluri au apărut ca mijloc de propagandă al Federației Ruse”

940
0

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, dă de înțeles că în Legislativ ar urma să fie aprobat un proiect de lege care ar interzice pe teritoriul Republicii Moldova simbolistica de război. Până la data de 9 mai, atunci când o parte a societății marchează „Ziua Victoriei”, ar putea fi interzisă simbolistica de război, fiind vorba atât de litera Z, cât și de controversata panglică a „Sfântului Gheorghe”, scrie IPN, cu referire la TV8.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„E vorba despre toate simbolurile, însemnele, tot felul de lucruri care propagă războiul, violența și nu trebuie să aibă loc în societatea moldovenească. …Ucraina apără toată Europa, plătește cu viețile propriilor cetățeni pentru întreaga Europă”, a spus Igor Grosu într-o emisiune la TV8.

Reporterul „Gazetei de Chișinău” a întrebat câțiva analiști politici cum comentează un asemenea proiect de lege.

Comentatorul politic Cornel Ciurea a spus pentru „Gazeta de Chișinău” că „pentru aripa prooccidentală, pe care domnul Grosu o reprezintă, asemenea atitudine este firească, chiar dacă atitudinea pare să fie duplicitară. Guvernarea PAS nu se raliază la așa acțiuni, insistă pe ideea de neutralitate în acest conflict, în același timp însă, este dispusă să întreprindă acțiuni care nu sunt în favoarea relației cu Rusia. În acest sens sesizăm o anumită duplicitate, dar este oarecum acceptabilă în aceste condiții”.

Iulian Fruntașu, expert de politică externă, TVR Moldova: „Susțin ideea. Nu-mi pare o chestiune controversată, mă rog, nu sunt comunist sau socialist. Este evident că trebuie să interzicem simbolurile care reprezintă ideologii totalitare”.

Analistul politic Ion Tăbârță, consideră că: „Sunt simboluri agresive, simboluri de propagandă, simboluri care nu au nimic cu RM. Toate aceste simboluri nu au apărut nici măcar în perioada sovietică, ele se trag din perioada post-sovietică, fiind concepute ca mijloc de propagandă al Federației Ruse. Cred că ar trebui să facem o anumită regulă la noi, să venim cu niște reglementări clare, care s-ar referi la orice tip de propagandă”.

Expertul de politică externă al Institutului de Politici și Reforme Europene de la Chișinău, Mihai Mogîldea, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău că: „această propunere este oportună în contextual actual, pe deplin argumentată de potențiale provocări care ar putea fi desfășurate pe teritoriul RM cu utilizarea acestor însemne. Mai mult decât atât, la nivel internațional există exemple ale altor state din UE, precum Letonia sau Germania, care au adoptat anumite decizii legate de aceste simboluri”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE