Reguli noi în publicitatea scrisă a creditelor. Veaceaslav Ioniță: „Toate instituțiile de creditare vor fi obligate să anunțe dobânda efectivă”

851
0
Sursa foto: yellowpages.md
Sursa foto: yellowpages.md

Guvernul a anunțat printr-un comunicat de presă că instituțiile de creditare vor fi obligate să afișeze dobânda anuală efectivă (DAE), adică dobânda propriu-zisă a creditului, plus toate comisioanele aferente, cu caractere de trei ori mai mari decât altă informație menționată în publicitate, pentru ca cetățenii să fie informați corect.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În vederea sporirii nivelului de protecție pentru consumatorii care contractează împrumuturi și a creșterii încrederii în sectorul financiar, Executivul a aprobat ieri, 5 aprilie, avizul la proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Proiectul de lege impune și standarde minime de creditare responsabilă, prin interzicerea aplicării dobânzilor flotante în cazul creditelor mai mici de trei salarii medii pe economie, scrie în comunicat.

În acest context, reporterul „Gazetei de Chișinău” l-a întrebat pe expertul în politici economice, Veaceaslav Ioniță, ce ar trebui să înțeleagă cetățeanul din noile reguli.

„Te-ai uitat la publicitate și ți-a convenit că dobânda este de 20%, însă, în realitate, când începi a achita, plătești 100% sau chiar și mai mult. Și acum toate instituțiile de creditare vor fi obligate să pună orice dobândă vor, dar vor trebui să-l anunțe pe om real, cât va trebui să plătească. Dacă omul împrumută 1000 de lei, care va fi dobânda lui reală? Până în anul 2010, exista o manipulare destul de mare. Omului i se spunea o dobândă, că va plăti 10-15%, dar nu i se spunea că vor fi alte plăți ascunse, în realitate, dobânda efectivă putea să fie și 70-80% sau chiar de zeci de ori mai mare decât dobânda declarată. Și atunci am adoptat o lege prin care am obligat ca în contractul de creditare, pe lângă dobânda nominală, să fie inclusă și dobânda efectivă, adică atât cât va plăti omul real. Acum, în campania publicitară, toate instituțiile de creditare vor fi obligate să anunțe dobânda efectivă. Lucrul acesta se face pentru ca cetățeanul care merge să ia un credit să fie informat exact ce își asumă. Scopul noilor modificări este ca omul să ia decizia în cunoștință de cauză”, a declarat expertul pentru „Gazeta de Chișinău”.

Totodată, urmează a fi modificate și unele prevederi ale Codului civil, astfel încât instituțiile de creditare să fie obligate să notifice în format electronic debitorul (consumatorul) în cazul reducerii ratei dobânzii aplicate de bancă pentru creditele noi, astfel ca beneficiarul să-și poată renegocia contractul de credit, în funcție de fluctuațiile ratei medii a dobânzii pe sectorul bancar, scrie în comunicat.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE