Zelenski a susținut o videoconferință în Parlamentul României

910
0
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut un discurs în Parlamentul României, prin videoconferință. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susținut în seara zilei de luni, 4 aprilie, un discurs în Parlamentul României. El a prezentat și imagini ale masacrului de la Bucha, acuzând Rusia de crime de război. Zelenski a spus că pe teritoriul Ucrainei se decide acum soarta Europei și a făcut apel la noi sancțiuni împotriva Rusiei, transmite digi24.ro.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat, luni, în discursul adresat prin videoconferinţă Parlamentului României, că „oamenii care doresc genocid în Europa” trebuie opriţi, informează agerpres.ro.

„Stimaţi români, împreună trebuie să oprim aceşti oameni inadecvaţi care s-au obişnuit să nu fie pedepsiţi, că li se permite orice. Trebuie împreună să oprim oamenii care doresc genocid în Europa”, a afirmat Zelenski, citat de agerpres.ro.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că sunt necesare noi sancţiuni împotriva Rusiei, menţionând că trebuie închise porturile pentru navele ruseşti şi oprit tranzitul mărfurilor către şi din această ţară.

„În prezent pe teritoriul Ucrainei se decide soarta întregii Europe Centrale şi regiunii Mării Negre. De aceea, apărând libertatea Ucrainei, protejezi securitatea Europei. Au fost impuse sancţiuni împotriva Rusiei, dar războiul durează deja de 40 de zile. (…) Rusia trebuie să caute pace cu Ucraina şi cu toată lumea şi de aceea trebuie să fie privată de toate resursele, în primul rând financiare şi economice. Trebuie să închideţi porturile pentru navele ruseşti, opriţi tranzitul mărfurilor spre Rusia şi din Rusia. Nu importaţi resurse energetice din Rusia. Nu există alternativă, putem să vorbim despre mai multe programe: petrol în schimbul produselor alimentare, dar este nevoie de a impune alte sancţiuni”, a afirmat Zelenski, în discursul adresat prin videoconferinţă Parlamentului României.

El a spus că acum se decide soarta războiului şi Ucraina trebuie susţinută cu armament.

„Fiecare politician al lumii democratice trebuie să susţină sub orice formă Ucraina cu armament pentru că acum se decide cine va câştiga în acest război: libertatea sau tirania. Fiecare trebuie să facă tot ce se poate pentru ca aceşti militari ruşi să răspundă în faţa legii pentru infracţiunile comise în teritoriile ocupate ale Ucrainei”, a adăugat preşedintele Ucrainei, informează Agerpres.

Volodimir Zelenski s-a declarat convins că România va participa la refacerea ţării sale după război şi a menţionat că doreşte un dialog pentru susţinerea comunităţilor româneşti, respectiv, ucrainene din cele două ţări.

„Sunt convins că România va susţine tot ce trebuie pentru impunerea dreptăţii. (…) Sunt convins că România şi firmele româneşti vor participa la programele pentru refacerea Ucrainei după război. Vom propune partenerilor noştri să preia refacerea unor regiuni care au fost distruse de Rusia. Potenţialul nostru, puterea noastră internă este mare, dar avem nevoie de ajutor pentru a reface viaţa în Ucraina”, a afirmat Zelenski, într-un discurs ţinut prin videoconferinţă în Parlamentul României, notează agerpres.ro.

El a mulţumit poporului român pentru susţinerea acordată refugiaţilor.

„Mulţumesc întregului popor român pentru ajutorul acordat refugiaţilor din Ucraina. Sper că vom avea condiţii ca Rusia să renunţe la război şi oamenii să se poată întoarce acasă, în Ucraina. Această experienţă de susţinere şi respect reciproc şi bunătate dintre popoarele noastre este o bază pentru o apropiere şi mai mare dintre popoarele şi statele noastre. Cum situaţia va permite, vreau să încep un dialog cu România pentru întreaga protecţie a comunităţilor româneşti din Ucraina şi comunităţilor ucrainene din România, să asigurăm toată susţinerea pe care o putem. Viitorul nostru este împreună într-o familie europeană”, a spus preşedintele Ucrainei, citat de agerpres.ro.

Deputaţii şi senatorii au ţinut luni, în plenul reunit al Parlamentului României, un moment de reculegere pentru cei care au murit ca urmare a agresiunii Federaţiei Ruse în Ucraina.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE