Boris Gîlcă: „Decizia de suspendare sau de închidere a Centrului COVID-19 de la „Moldexpo” este o decizie corectă”

733
0

Instituția Medico-Sanitară Publică „Centrul COVID-19 Chișinău”, amplasată la Centrul Internațional de Expoziții „Moldexpo”, va fi dizolvată. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi, 4 aprilie, de Executiv, scrie într-un comunicat emis de Guvern.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Decizia cu privire la încetarea activității IMSP „Centrul COVID-19 Chișinău” a fost luată în contextul în care „actualmente situația epidemiologică privind COVID-19 în Republica Moldova este relativ stabilă, iar în ultimul val al pandemiei centrul a fost utilizat doar pentru trierea persoanelor infectate, cele care aveau nevoie de tratament fiind transferate în instituțiile medicale”.

În acest context, reporterul „Gazetei de Chișinău” a vorbit cu șeful interimar al Direcției sănătate a municipiului Chișinău, Boris Gîlcă.

Acesta ne-a declarat că decizia de suspendare sau de închidere a Centrului COVID-19 de la „Moldexpo” este cu certitudine o decizie corectă, deoarece acolo, în ultimele cel puțin trei luni, nu a fost internat nici un pacient cu COVID-19. Nu era necesitatea.

În contextul situației epidemiologice în descreștere evidentă a ratei de infectare cu COVID, al formelor destul de ușoare ale valului Omicron, au fost excluse din circuit și alte spitale: raionale, republicane și municipale. La începutul pandemiei (când rata de îmbolnăvire era de vârf) am mobilizat toate spitalele municipale din Chișinău ca spitale COVID. Acum, le-am exclus gradual și au rămas active doar două secții la Spitalul Sf. Arhanghel Mihail, Maternitatea Municipală nr. 2 și o secție la Spitalul de boli contagioase pentru copii. Celelalte spitale au revenit la activitatea lor conform profilului specializat pentru alți pacienți. Din acest punct de vedere, sistarea activității Centrului covid de la Moldexpo este o decizie corectă”, a spus pentru „Gazeta de Chișinău” Boris Gîlcă, șeful interimar al Direcției sănătate a municipiului Chișinău.

De lichidarea Instituției Medico-Sanitare Publice „Centrul COVID-19 Chișinău” se va ocupa o comisie responsabilă, care va fi instituită de Ministerul Sănătății.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în Republica Moldova a ajuns la 514 222. În total, 500 267 de persoane au fost tratate, iar 11 449 au decedat din cauza COVID-19.

Duminică, 3 aprilie, 23 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în Republica Moldova, după efectuarea a 1 034 de teste.

În instituțiile medico-sanitare spitalicești sunt internate 277 de persoane confirmate cu COVID-19. În stare extrem de gravă sunt 36 de pacienți, dintre care trei – supuși ventilării mecanice. Totodată, alte 185 de persoane au fost vindecate, anunță Ministerul Sănătății al Republicii Moldova.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 1 196 de persoane, iar 1 874 se află sub supraveghere.

Totodată, au fost raportate alte trei decese provocate de COVID-19, dintre care două în regiunea transnistreană:

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE