Fermierii cer subvenții, Guvernul face un prim pas. Agricultorii se plâng de prețurile mari la motorină și fertilizanți și cer de urgență guvernării un program de susținere

620
0
Foto: UCIP IFAD

Asociația agricultorilor „Forța Fermierilor” cere de urgență guvernării elaborarea unui program de susținere și o ședință comună cu cei de la guvernare în frunte cu președintele Maia Sandu. Aceștia susțin că nu mai fac față prețurilor exagerate la motorină și fertilizanți, astfel riscând să nu iasă în câmp pentru însămânțarea terenurilor. Secretarul de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, susține că autoritățile examinează o serie de soluții și că totul se va face în limita financiară disponibilă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Miercuri, 30 martie, premierul Natalia Gavrilița a anunțat un plan anti-criză, printre care soluții pentru fermieri. Guvernul va compensa 30% din valoarea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Vremea caldă de afară anunță că agricultorii trebuie să-și înceapă munca în câmp, însă, din cauza scumpirilor la carburanți, a sistării importurilor de îngrășăminte și fertilizanți, periclitate de războiul din Ucraina, aceștia susțin că există riscul ca multe pământuri să rămână pârloagă. Miercuri, 30 martie, Asociația agricultorilor „Forța Fermierilor” a cerut guvernării, într-o conferință de presă, un program de susținere. „Se constată creșterea tensiunii în rândul fermierilor, care se pot transforma în proteste”, au anunțat reprezentanții Asociației în cadrul unei conferințe de presă.

Ion Plămădeală, agricultor din Leova, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că, în raioanele de sud, agricultorii au început să semene floarea-soarelui, la centru și nord se pregătește solul pentru însămânțare. Acesta menționează că prețurile la fertilizanți și îngrășăminte au crescut de 4-5 ori, iar fermierii nu fac față noilor scumpiri.

Îngrășămintele și fertilizanții sunt importați din Rusia, Ucraina, Kazahstan, statele europene, Norvegia, Italia. La noi mai mult din Rusia și Ucraina se importau.

Se mai fac importuri de acestea, dar prețurile au depășit orice limită, este o situație foarte complicată. Unii agricultori importă și din Italia, europenii folosesc un pic alte componente și, la fel, sunt scumpe. În Europa agricultorilor le sunt compensate cheltuielile 50%, noi cerem măcar 30%”, spune Plămădeală.

Fermierii susțin că nu sunt auziți de cei de la guvernare

Ion Plămădeală ne spune că problemele cu care se confruntă agricultorii în acest moment sunt foarte dificile. Acestea au fost deja discutate la câteva întâlniri cu reprezentanți ai Guvernului, cu ministrul Agriculturii, cu Comisia parlamentară pentru agricultură, cu secretari de stat, dar fără rezultate.

Am discutat câteva aspecte, am prezentat soluții concrete pentru accizele la motorină, deoarece prețurile cresc în continuare. Am discutat și despre îngrășăminte, mai ales despre azotate. Lucrările în câmp trebuie să meargă în toi, dar, din cauza problemelor enumerate mai sus, mulți fermieri nu le-au început încă. Se fac doar lucrări prealabile de pregătire a solului. Oamenii sunt revoltați că cerințele noastre nu sunt auzite și rezolvate. S-a discutat și la Consiliul Suprem de Securitate, unde a fost luată decizia de a se rezolva în mod urgent problemele agricultorilor, dar deocamdată nu s-a decis nimic”, punctează acesta.

Ministerul Agriculturii știe totul, dar spune că nu e vinovat de valul scumpirilor

Vasile Șarban, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că situația în agricultură este destul de dificilă, însă nu R. Moldova se face vinovată de scumpirile în lanț.

Suntem absolut de acord cu agricultorii că totul este scump, dar noi nu avem aceste resurse energetice, noi le importăm, deci trebuie să ne dăm bine seama că depindem de piața de export, prețurile depind de această piață și de bursa internațională.

Vorbim de o situație foarte precară în RM, în contextul pandemiei din 2020-2021, al secetei din 2020, după care a venit criza energetică, și cheltuielile au fost enorme. Iar acumulările de unde le putem lua dacă în aceste perioade am dat vacanțe fiscale, am scutit de anumite taxe, am compensat TVA-ul cu alte plăți? Da, nu am făcut poate ceva ieșit din comun, dar mijloacele disponibile sunt la limită”, ne spune Șarban.

În timp ce fermierii susțin că au fost sistate importurile de fertilizanți și sunt mai scumpi decât în anii trecuți, secretarul de stat susține că Republica Moldova dispune de cantitățile necesare de fertilizanți pentru un timp, dar la un preț mai mare.

Cât privește fertilizanții, într-adevăr avem scumpiri de 3-3,5 ori comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Despre suficiența acestora, nu am fi atât de pesimiști deoarece cantitățile necesare sunt prezente în RM, cel puțin pentru prima perioadă de administrare, problema este că sunt scumpi. Capacitatea fermierilor de cumpărare este foarte mică și ei nu și-i permit, de aceea o bună parte vor administra o cantitate mai mică de fertilizanți, ceea ce ar putea influența volumul recoltelor și calitatea acestora.

Noi examinăm posibilitatea de a-i ajuta. Momentan, nu avem o soluție clară, dar vă asigur că se examinează situația și tot ce se va face va fi în limita financiară disponibilă”, menționează Vasile Șarban.

Șarban a mai spus că, pentru a evita o criză alimentară în Republica Moldova, a fost sistat exportul de grâu, făină de grâu și de zahăr.

Guvernul va compensa 30% din valoarea accizei la motorina utilizată în agricultură

Premierul Natalia Gavrilița a anunțat miercuri, 30 martie, planul anti-criză al Guvernului. S-a extins aria de aplicare a mai multor subvenții care prevăd acțiuni ce vor fi implementate pentru a ajuta agricultorii în contextul crizei.

Ca răspuns la consultări, Guvernul va compensa 30% din valoarea accizei la motorina utilizată în agricultură, va asigura agricultorii cu mijloace circulante de care au nevoie pentru a procura inputuri și vor putea fi compensate până la 200.000 de lei din rata dobânzii la creditele accesate pentru completarea mijloacelor circulante și, suplimentar, până la 150.000 de lei pentru creditele accesate pentru proiectele investiționale”, a declarat prim-ministra.

Regulamentul de subvenționare va include aceste măsuri adiționale pentru anul 2022. Joi, 31 martie, urma să fie publicată hotărârea de Guvern cu privire la aceste măsuri privind fondul de subvenționare. Suma exactă nu se cunoaște deocamdată, rămâne a fi aprobată în următoarele zile.

Autoare: Carolina Chirilescu

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE