Evoluție de „bronz” a cronicarilor moldoveni la turneul de fotbal de la Hurghada

874
0

Echipa de fotbal a jurnaliștilor sportivi din Republica Moldova a câștigat medaliile de bronz la Turneul internațional ce a avut loc în zilele de 24 și 25 martie curent la Hurghada (Egipt), acesta fiind rezervat reprezentanților mass-media.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Competiția, devenită una tradițională (aflată la a 10-a ediție), s-a desfășurat pe terenurile de fotbal ale Complexului „Marine Sports Club”, amplasat în renumita stațiune balneară de pe țărmul Mării Roșii.

Reprezentativa Moldovei, ghidată de președintele Asociației Presei Sportive (APSM), Eduard Ciobanu, a luat startul din postura de învingătoare a ediției precedente, din 2021. Echipele au fost repartizate în trei grupe. Per total, la turneu au participat 10 asociații media (inclusiv cinci din țara gazdă) din șase țări de pe continentul european și cel african: Egipt, Armenia, România, Georgia, Moldova și Senegal, aceasta din urmă întrunind și jurnaliști francofoni din întreaga Africă.

Învingători în „grupa morții”

Formația noastră s-a pomenit în așa-numita „grupă a morții”, din care au mai făcut parte selecționata Georgiei și două echipe ale gazdelor: EGOTH și Sporting Alex. În primul meci colectivul APSM i-a învins într-o partidă extrem de disputată pe colegii de la Sporting Alex, scor 4-3, deși pe parcurs egiptenii conduceau cu două goluri. Meciul cu Georgia de asemenea s-a încheiat în favoarea jucătorilor noștri (2-1). Astfel, cu 6 puncte în palmares, selecționata Moldovei și-a asigurat prima poziție în clasamentul grupei „B”; datorită acestui fapt, ea a ieșit puțin cam relaxată la al treilea său meci, unul fără miză, și a cedat cu 2-4 în fața celor de la EGOTH.

Ținem să scoatem în evință faptul că echipa tricoloră nu a reușit să se prezinte cu componența optimă la aceste competiții, și asta din varii motive, fiind astfel nevoită să joace practic fără posibilitatea de a face schimbări în toate cele șase meciuri pe care le-a disputat timp de două zile.

Suspans în faza eliminatorie

Apoi întrecerile au trecut în faza play-off. În sferturi, cronicarii din Moldova s-au impus la limită în fața selecționatei întrunite sub culorile Senegalului (1-0). Următoarea partidă, din semifinale, în care moldovenii au jucat în compania reprezentativei Armeniei (vicecampioana de anul trecut, pe care atunci am învins-o cu 1-0), s-a dovedit a fi una cu adevărat dramatică. La încheierea primei reprize, Moldova ceda cu 0-4, caucazienii profitând de câteva greșeli neforțate ale defensivei tricolore. La pauză ei deja jubilau, însă exclamațiile lor de bucurie au fost curmate chiar la începutul mitanului secund: în primele secunde după reluare compatrioții noștri au redus din handicap, cu o lovitură precisă din fața porții. În scurt timp veni un gol parcă tras la indigou cu precedentul, scor 2-4. Dar nu vedeam bucurie pe fața jucătorilor noștri – ei se grăbeau cu mingea la centrul terenului pentru a relua cât mai repede meciul. Nu trecu niciun minut, că urmă o interceptare realizată de moldoveni la mijlocul terenului, iar căpitanul Eduard Ciobanu cu un șut puternic de la distanță îl execută pe portarul advers, reducând diferența la minimum: 3-4. Echipa din Armenia era în derută; alcătuită din jucători experimentați, ea a căutat să tempereze jocul, mizând pe unica soluție potrivită în aceste împrejurări – contraatacul. Fapt care până la urmă le-a permis să profite de o greșeală a goalkeeperului nostru și să se desprindă, scor final 3-5.

În meciul pentru locul 3, conaționalii noștri iarăși au întâlnit echipa egipteană Alex Media, timpul regulamentar de joc încheindu-se de această dată nedecis (2-2). Iar la loteria loviturilor de departajare, portarul nostru Andrei Mardari fu la înălțime, respingând un penalty și permițând astfel echipei din Moldova să intre în posesia medaliilor de bronz la acest prestigios turneu.

Naționala Armeniei și-a adjudecat titlul de campioană, iar echipa de reporteri sportivi din orașul egiptean Alexandria s-a clasat pe locul 2 premiant. Acțiunea fotbalistică din acest an s-a desfășurat sub deviza promovării prin sport și dialog intercultural al păcii în lumea întreagă.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE