Bani pentru pensiile majorate sunt!

599
0
23 octombrie 2021, satul Slobozia Mare, raionul Cahul/Foto: Natalia Munteanu

Republica Moldova are bani pentru pensii. Nu există vreo temere legată de faptul că nu sunt resurse financiare pentru plata pensiilor care, de azi, 1 aprilie, se majorează cu 171,71 de lei și se indexează cu 13,94%.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Având în vedere că majorările se aplică de azi, cum vă imaginați că s-ar putea majora nefiind bani? Pensiile sunt un drept garantat. Odată date, nu mai pot fi luate. Noi când facem planificarea luăm în calcul tot anul”, a declarat deputatul Dan Perciun, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului Republicii Moldova pentru „Gazeta de Chișinău”.

Există riscul ca de la anul să nu mai oferiți această majorare? „Nu există! Acestea nu-s plăți unice de Paști. Majorările sunt introduse în pensia cetățenilor”, zice Perciun. Același lucru e și cu indexarea pensiilor. Odată indexate, pensiile nu mai pot fi reduse.

Ca rezultat al acestor două mecanisme, de indexare și creștere fixă, un pensionar care a beneficiat de o pensie de 2500 de lei va primi de la 1 aprilie o pensie de 3020 de lei, adică cu 520 de lei mai mult, ceea ce reprezintă o creștere de 20,8%.

De asemenea, pensia minimă pentru limita de vârstă este majorată cu 13,94%, de la 2000 lei la 2278,80 lei pentru stagiu de cotizare complet.

Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat va crește în anul 2022 până la 21,8 miliarde de lei față de 16,8 miliarde de lei în 2021, adică e o creștere de 30% într-un singur an. Față de anul 2019 fondul de pensii pentru acest an a crescut cu 59%.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE