„De ce plângi, pământule?”

1657
0

În cadrul proiectului sunt implicate circa 20 de școli din municipiul Chișinău 

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Știe toată lumea că educația începe în familie, cu cei șapte ani de-acasă, și continuă la școală. Un rol important în educația și formarea copiilor o are educatorul și învățătorul, susține Cristina Vișchiu, învățătoare la clasele primare în cadrul Instituției Publice Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din mun. Chișinău. Sâmbătă, 26 martie, învățătoarea, împreună cu elevii clasei a IV-a, au amenajat curtea școlii în care învață. La acțiunea „De ce plângi, pământule?” au participat și câțiva părinți.

Foto: Octavian GRAUR
Foto: Octavian GRAUR

Cristina Vișchiu este învățătoare la clasele primare în cadrul Instituției Publice Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din capitală și de o săptămână a început un proiect cu genericul „De ce plângi, pământule?”. Acțiunea are patru etape, cea mai importantă fiind „detectivii curățeniei”.

În cadrul proiectului sunt implicate circa 20 de școli din municipiul Chișinău.

„Avem patru probe la acest concurs, iar una din ele este „detectivii curățeniei”, cu ajutorul ei vrem să facem ca mediul înconjurător să fie mai curat. Am decis cu elevii claselor primare să facem curățenie în incinta liceului și pe teritoriul adiacent instituției de învățământ”, relatează Cristina Vișchiu înconjurată de vreo 15 copii.

Învățătoarea spune că timp de 18 ani, de când activează în domeniu, a desfășurat mai multe proiecte de acest fel. „Consider că, de la grădiniță, copiii ar trebui să fie învățați să facă ordine, pentru că îi responsabilizează și, mai mult decât atât, este spre folosul nostru să fie curat și îngrijit mediul în care ne aflăm.”

Foto: Octavian GRAUR
Foto: Octavian GRAUR

Întrebată de reporterul „Gazetei de Chișinău” despre însemnătatea participării fiecărui cetățean la asigurarea ordinii publice, învățătoarea a răspuns: „Este foarte important ca fiecare cetățean să se implice în astfel de acțiuni. Educația și ordinea pornește întâi de la noi. E adevărat că avem și angajați, oameni speciali, care fac curățenie, dar nu întotdeauna se reușește, de aceea e nevoie de implicare din partea școlilor să se facă periodic acest lucru, pentru că este interesant pentru copii” .

În timp ce discutam cu învățătoarea Vișchiu, privirea mea s-a oprit în direcția unor cauciucuri uzate, depozitate sub un gard de pe teritoriul liceului.

„Ne-am gândit inițial să ducem aceste cauciucuri la gunoiștile specializate, dar am decis până la urmă să le vopsim ca să le avem ca decorațiuni pentru a sădi flori. Azi copiii le vor vopsi, iar noi le vom aranja împreună cu părinții în așa fel ca să bucure ochii tuturor celor care intră în curtea școlii”, spune Cristina Vișchiu.

Foto: Octavian GRAUR
Foto: Octavian GRAUR

Entuziasmați și implicați, așa i-am văzut pe elevii clasei a IV-a. Copiii roiau în jurul cauciucurilor mai mari decât ei. „E interesant. Vopsesc prima dată anvelope și țin pentru prima dată o perie în mâini. Îmi place”, spune un elev.

O altă fetiță, Sofia (10 ani) a venit împreună cu mama ei să ajute la curățenie și amenajare.

„Vopsesc bordura, pentru că vreau să fie frumos în jurul școlii mele. Este important să facem curățenie, pentru că în așa fel contribuim la amenajarea spațiului în care ne aflăm zilnic, dar și protejăm natura, în cazul dat, când refolosim unele obiecte uzate”.

Foto: Octavian GRAUR
Foto: Octavian GRAUR

Sofia a insistat să fie susținută și de mama ei, așa că împreună au venit sâmbătă la școală pentru a face curățenie.

„Luând în considerare că în timpurile de azi oamenii sunt atrași de mediul virtual, iar contactul direct, inclusiv cu natura, e tot mai scăzut, consider că e foarte importantă implicarea noastră alături de copii. Noi, maturii, trebuie să fim un exemplu pentru ei. Chiar dacă în weekend am fi vrut să ne odihnim sau să ne ocupăm de lucrurile personale, am vrut să îi arăt fiicei mele practici pozitive, să fiu un exemplu pentru fiica mea”, conchide Diana Prodan, mama Sofiei.

Foto: Octavian GRAUR
Foto: Octavian GRAUR

DISCLAIMER

Acțiunea are loc în cadrul Proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

Conținutul acestui articol este responsabilitatea exclusivă a autorului și nu reflectă neapărat opiniile finanțatorului.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE