Vladimir Beșleagă: „Ceea ce se întâmplă în Ucraina e o mare crimă, un genocid!”

855
0
Scriitorul Vladimir Beșleagă/Foto: Vadim Șterbate

Stimate dle Vladimir Beșleagă, la ce v-ați gândit în clipa când ați aflat că Rusia a atacat Ucraina? V-a cuprins panica?

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Panică? Nu! Totală derută în gândurile mele. Am crezut că e o știre absurdă!
Abia a doua zi, după ce s-a confirmat atacul hoardei lui Putin–han asupra Ucrainei, am avut un cuvânt la Televiziunea Națională, în care i-am prezis agresorului că barbaria asta „o să-i iasă pe nas până la urmă”. Pot să vă mai spun că pe 24 februarie 2022 eram în a doua zi de foame terapeutică și tot pe 24 februarie am participat la lansarea cărții „Transnistria în flăcări” de Gheorghe Budeanu.

Ce s-a schimbat în viața Dvs., după primele zile de război?

Fizic, și spiritual, au fost zile de greață și mare năduf sufletesc. Când, însă, au parvenit știri că poporul ucrainean rezistă în fața bombelor și tancurilor rusești, am prins la speranță. Cred că poporul ucrainean va învinge în lupta cu colosul din răsărit… Care colos rău de tot se clatină pe picioarele-i de lut. I se apropie icnetul! Nu se va realiza cel de-al treilea imperiu, imperiul putinist, după cel țarist și cel bolșevic!

Ce să facă scriitorii în aceste zile când în Ucraina e război?

Scriitorii? Să susțină și să stimuleze încrederea că ceea ce se întâmplă în Ucraina e o mare crimă, un genocid!

Se spune că, după Ucraina, ne așteaptă și pe noi rândul să fim atacați. Dvs. ce credeți?

Unul Dumnezeu știe ce ne așteaptă pe noi, țară mică, aflată între marile puteri. Nu sunt un profet, dar cred în pieirea iminentă a Monstrului din Răsărit!

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT