Un prânz cald pentru „Masa Bucuriei”. Misiunea Socială Diaconia lansează cea de-a 13 ediție a campaniei de solidarizare

1031
0

Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei organizează cea de-a 13-a ediție a campaniei Masa Bucuriei. În acest an organizatorii își propun să răspundă necesităților bătrânilor afectați de foame, dar, în mod special, vor căuta să dea un răspuns/ ajutor și pentru refugiații ucraineni. Colecta națională de produse alimentare pentru masa caldă a bătrânilor singuratici are drept scop cultivarea solidarității, iubirii de aproapele.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Directorul executiv al Misiunii Sociale Diaconia, Igor Belei, spune că în acest an a văzut pentru prima dată implicarea companiilor fără a fi nevoie să li se solicite participarea la campanie. „Dacă la început era complicat să dialogăm cu reprezentanții companiilor, aceștia arătându-se deranjați, am ajuns în acest an să spunem că implicarea este net superioară față de tot restul anilor. Nu a mai fost nevoie să contactăm noi companiile, au venit ele la noi. Toată lumea a fost foarte deschisă, chiar dacă trăim o situație în care a fost necesar să se răspundă la toate tipurile de solicitări”, ne spune Igor Belei.

La o săptămână de când a fost lansată campania, au fost deja pregătite 30 de echipe de voluntari din numărul total de 150. Aceștia vor fi distribuiți în magazinele partenere din Chișinău și teritoriu, unde tradițional de sâmbăta Floriilor, în acest an pe 16 aprilie, vor îndemna cumpărătorii supermarket-urilor să doneze alimente neperisabile persoanelor aflate în situație de nevoie.

Ulterior, o parte din produsele colectate vor fi distribuite cu ocazia sărbătorilor Pascale sub formă de pachete alimentare, iar altă parte va fi înmagazinată și distribuită pe parcursul întregului an sub formă de prânz pentru cantina socială sau drept serviciu/ ajutor social.

Voluntară în cadrul campaniei Masa Bucuriei, dar și a altor proiecte organizate de Diaconia, Irina Moisei este elevă în clasa a 12-a la Liceul Mircea Eliade din capitală. În acest an se va implica pentru a treia oară în campanie și mărturisește: Inițial, am vrut să particip din pură curiozitate, să văd cum se întâmplă lucrurile. Ulterior, pentru că mi-a plăcut enorm experiența de voluntar pentru Masa Bucuriei”, atât prima, cât și a doua oară, am decis să ajut în continuare și să particip de fiecare dată când am ocazia”. Recunoaște că este un efort minim din partea ei, dar care poate însemna un sprijin necesar și indispensabil pentru alții.

Domnul Tudor este unul dintre beneficiarii prânzurilor calde. Are 72 de ani și locuiește în Chișinău alături de soția sa. La cantina socială vine singur, încât concubina se mișcă mai greu. Ce ne dau copiii aici ne ajunge și la amiază și pe seară, iar mâine vin iar. Cel mai greu a fost în pandemie, când nu venea microbuzul (cantina mobilă) în parc. Acum, Slavă Domnului, cât ne trebuie nouă ca să ne ținem sătui?. Majoritatea beneficiarilor cantinei rămân în parc să ia masa, Domnul Tudor se grăbește, să ajungă caldă și să mâncăm în doi.

Copiii, alături de nepoți, îi sunt plecați peste hotare. Nu m-am gândit de tânăr că o să ajungem așa de singuri și uitați. Am crescut și copii, și nepoți și nu ne despart așa mulți kilometri. Fiecare are problemele lui, de asta mai rar ne trec pragul. Dar nu ne supărăm pe ei: când ești tânăr, ai grijă de copiii tăi. Pensia nu le ajunge bătrânilor să-și acopere cheltuielile. Spune că o împart din primele zile la poștă, bancă, farmacie. Vara parcă le mai ajung banii, iarna se mulțumesc cu ce au.

Campania Masa Bucurieieste cel mai mare proiect național de solidaritate socială în sprijinul oamenilor nevoiași, în special al bătrânilor singuri. Din aprilie 2013, Diaconia a lansat în Chișinău cantina socială mobilă „Aproape de Aproapele”. Prin intermediul acestui serviciu, oferit prin implicarea unei echipe de voluntari, zilnic, oameni nevoiași (bătrâni singuri, persoane fără adăpost) primesc un prânz cald.

Autoare: Victoria CERNEA

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE