Odesa, un bastion și pentru RM

1639
0
Locuitorii orașului Odesa s-au mobilizat, construiesc baricade și sunt gata să apere fiecare stradă și casă din orașul lor

Timp de cinci zile nouă nave de desant ale marinei ruse se apropie și se îndepărtează de coasta ucraineană în zona orașului Odesa. Pentru Republica Moldova păstrarea controlului asupra acestei regiuni de către Ucraina este vitală, fiind exclusă în acest fel joncțiunea armatei ruse cu cea din Transnistria, observă comentatorul politic Anatol Țăranu. În rândurile care urmează am încercat să aflăm opinia mai multor experți militari privind situația în această regiune și riscurile de securitate ce planează acum inclusiv asupra Republicii Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Expertul militar ucrainean Oleg Jdanov consideră că statul major rus regretă tare mult situația de la Odesa. Pentru debarcarea trupelor ruse de desant era nevoie ca acestea să aibă susținere pe uscat. Fără o susținere a trupelor terestre, acestea nu vor putea face față ofensivei. „Să ia cu asalt orașul, mai ales că țărmul este fortificat, e ca și cum te-ai lovi cu capul de perete. De aceea ei nu pot acosta, vin și pleacă. Miercuri, s-au împlinit cinci zile de când stau acolo, cred că se vor întoarce în Sevastopol, cinci zile în frig și fără hrană caldă pot genera proteste în rândul militarilor. Nu cred că vor rezista mai mult”, a declarat expertul într-un interviu pentru Ucraina 24.

Oleg Jdanov a mai adăugat că rușii au mizat cel mai probabil că le vor ieși în întâmpinare trupele terestre, care vor înainta pe la Herson, Nikolaiev, Voznesensk și se vor opri la nordul orașului Odesa. Aici li se vor alătura trupele ruse din Transnistria și, în aceste condiții, vor începe ofensiva orașului din două direcții, dinspre nord și dinspre mare. „Cât timp nu au fost create aceste condiții, orașul Odesa poate respira un pic mai ușor în comparație cu celelalte orașe ucrainene”, a conchis expertul.

Putin acționează irațional”

Fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuță, confirmă că situația în regiune este foarte complicată. Totuși, el consideră că trupele ruse își vor concentra mai întâi eforturile pentru a ocupa capitala Ucrainei. Atât timp cât nu este ocupat Kievul, aceștia nu vor ataca orașul Odesa.

Dacă Putin ar acționa rațional, ne-am putea da seama cu exactitate ce urmează, el însă acționează irațional. În primele zile, au atacat inclusiv regiunea Odesa, dar după ce planul unui blitzkrieg de ocupație a eșuat, vedem că trupele ruse, având probleme atât strategice, cât și logistice, s-au oprit. Nu este exclus că putem asista la o mimare a unui atac asupra Odesei, dar în acest moment vedem că ei sunt slabi, nu au capacitatea logistică și militară necesară”, ne-a spus Vitalie Marinuță.

Generalul Troenco: Suntem dependenți de rezistența Ucrainei

La rândul său, generalul Valeriu Troenco a reiterat că acum cetățenii din RM sunt direct dependenți de rezistența Ucrainei în acest război. „În fiecare zi mă rog ca ucrainenii să aibă forțele necesare”, ne spune expertul. El observă că Putin le-a pus o condiție generalilor săi: să încheie războiul până la 7 mai, ca să poată sărbători la 9 mai.

Situația este foarte complicată, dar până acum planurile le-au fost date peste cap. La Odesa sunt înregistrate nouă nave cu desant. Anterior, timp de o săptămână condițiile climaterice nu le-au permis să acosteze și de acest răgaz s-au folosit trupele ucrainene care au fortificat malul și au minat țărmul. Acum aceștia nu se pot apropia deoarece și trupele terestre ruse sunt concentrate la Donețk și Luhansk. În aceste condiții, Odesa poate respira un pic mai ușor în comparație cu alte orașe”, spune generalul.

Cât privește liniștea din regiunea transnistreană, aceasta are mai multe explicații, spune el. Mulți cetățeni din regiunea transnistreană au cetățenie ucraineană. Totodată, regimul a supraviețuit fiind dependent în mare parte de importurile din Ucraina și exporturile în UE. În total, în regiune sunt vreo 3000 de militari ruși, iar forțe paramilitare s-ar aduna cel mult 10 mii și nici aceștia nu ar avea o motivație ca să lupte. Acum ei sunt ca între ciocan și nicovală, spune expertul.

Tare ne-am bucurat când am văzut Armata Națională, pe când acum…”

El mai observă că acum Putin încearcă să atragă armata belarusă în război, dar pentru el există un pericol ca această armată să se predea și să întoarcă armele împotriva lui, fapt ce ar însemna nu doar o lovitură de imagine, „ci și apropierea sfârșitului lui Putin”.

Evident, noi nu ne putem liniști atât timp cât avem un război în preajmă. Din păcate, autoritățile RM nu întreprind toate acțiunile necesare pentru asigurarea securității noastre. În mare parte au preluat aceleași lozinci pe care le utiliza și Igor Dodon, inclusiv cea cu neutralitatea, care de fapt nu are un statut juridic. Ce fel de neutralitate atât timp cât securitatea nu ne este garantată de alte state și nu avem capacitățile militar-tehnice de apărare necesare? Doar declarația de „neutralitate” în aceste condiții nu ne salvează și nici ideea că doi se bat și al treilea câștigă. În 1992, Rusia a recurs la diverse provocări până ne-au adus la acel conflict militar, nu vor ține cont nici acum că ne declarăm neutri. Această lozincă o aud deja și de la oamenii de rând, că nouă nu ne trebuie armată, că suntem țară neutră. Pe când noi, cei care am luptat în 1992, am așteptat cu sufletul la gură să avem o Armată Națională. De la 2 martie, fiind pe platoul Cocieri, până la 14 mai am rezistat timp de două luni fără armată și tare ne-am bucurat atunci când a fost formată și s-au apropiat de noi”, își amintește generalul Troenco. El a refuzat să precizeze ce acțiuni ar trebui să întreprindă autoritățile. „Nu le pot enunța, ar putea să-mi telefoneze dacă ar vrea să știe, deocamdată nimeni nu mi-a cerut sfatul”.

Semnal lansat la Bruxelles: Situația RM rămâne fragilă

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a declarat marți în cadrul ședinței Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European că securitatea și situația social-economică a Republicii Moldova se va înrăutăți în cazul în care războiul în țara vecină va continua.

Situația în Republica Moldova rămâne fragilă. Cu cât durează mai mult războiul cu atât este mai mare riscul ca luptele să se apropie de granițele noastre. Deci trebuie să fim foarte atenți pentru că situația umanitară, cea a securității și socio-economică se poate înrăutăți foarte rapid dacă războiul continuă”, a spus Nicu Popescu. El a reiterat că deocamdată autoritățile nu au remarcat nicio mișcare alarmantă în regiunea transnistreană „care ar putea duce la o escaladare a situației”.

Acest lucru este valabil astăzi. Dar, având în vedere ce se întâmplă în regiune, Guvernul nu exclude niciun scenariu. Suntem obligați să analizăm toate tipurile de scenarii, inclusiv negative. Avem schimburi de informații regulate cu autoritățile din Transnistria, a mai spus ministrul.

Parlamentarii europeni au declarat că vor susține Guvernul de la Chișinău întrucât securitatea Uniunii Europene acum depinde și de situația din Ucraina, și din Republica Moldova. Europarlamentarul Siegfried Mureșan a precizat că UE va vota săptămâna aceasta un pachet de asistență macrofinanciară de 150 de milioane de euro pentru RM.

Putin își dorește inclusiv ocuparea RM

Jurnalistul bulgar al platformei de investigații Bellingcat, Christo Grozev, este convins că Putin și-ar dori să ocupe inclusiv RM. El a precizat pentru Ucraina 24 că instituțiile de propagandă de la Moscova nu vorbesc despre aceasta deoarece în cazul RM forțele ruse se așteaptă la o rezistență mai mică din partea NATO. De aceea în spațiul public din FR, propaganda pro-Kremlin amenință cu invazia unor țări cum ar fi Țările Baltice, Polonia, Germania, România și Bulgaria.

Instituțiile media de propagandă ruse nu pomenesc de RM, dar noi am investigat acțiunile serviciilor speciale ruse, ale FSB pe teritoriul Ucrainei până la invazia din 2014. Aceiași securiști care au activat în 2013 în Ucraina au fost și în RM. De aceea nu trebuie să ne prefacem că nu vedem că ei au planuri și referitor la Republica Moldova. Ei au un astfel de plan, doar că nu le e convenabil să-l „vândă” prin intermediul propagandei populației lor deoarece aici se așteaptă la o rezistență mai mică din partea NATO ca în cazul celorlalte țări. Se dorește ocuparea acestui teritoriu, doar că nu se vorbește despre aceasta”, a spus Christo Grozev.

Potrivit expertului, acum războiul din Ucraina intră într-o nouă fază după multiplele pierderi suportate de armata rusă. Înaintarea trupelor acesteia pe cale terestră, fără a efectua o nouă mobilizare în FR, este imposibilă.

Acum există riscuri de acțiuni teroriste grave, cu utilizarea rachetelor chimice, biologice, și, Doamne ferește, dar există și riscul de utilizare a rachetelor nucleare.

Totuși rușii nu au atât de multe rachete. Două deja au fost lansate, e vorba de rachetele „Kinjal”. Versiunea oficială e că au peste 100 de astfel de rachete, dar sursele ne-au informat că ei au mai puține și deoarece încă nu au fost testate se așteaptă ca o parte din ele să nu funcționeze. Rușii știu despre asta și le vor folosi doar pentru a semăna panică, astfel ca partea ucraineană să ofere mai multe compromisuri în cadrul procesului de negocieri”, a mai spus expertul.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE