Un zâmbet ce ne va lipsi

873
0

Efim Josanu a fost o apariție singulară. Forța nebănuită a unicității sale rezidă nu doar în faptul că a realizat de-a lungul vieții activități dintre cele mai diverse, cărora le-a făcut cu brio față – comentator de sport de neegalată valoare, realizator de emisiuni televizate și radiofonice cu tematică axată pe acest domeniu, primul președinte al Comitetului Național Olimpic din Republica Moldova, publicist de forță, scriitor, scenarist de documentare etc. –, ci mai ales în stilul său deosebit, inconfundabil și extraordinar de a scrie, de a rosti cuvântul matern, de a dezvălui inedit, sclipitor și profund, fascinantele fenomene numite simplu: sport, performanțe, spirit olimpic…

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

De o viață în sport

Efim Josanu a fost o viață în sport și a cunoscut domeniul din interior. A absolvit Colegiul Republican de Cultură Fizică și Sport. Era atras în mod deosebit de jocurile sportive, îndeosebi de volei, de care nu s-a despărțit niciodată, dar în egală măsură și de atletism: săritura în lungime, alergările și săritura în înălțime, alte probe. Încă elev fiind la Școala medie din Telenești, pe lângă sport, a mai prins și fiorul scrisului, în special al celui legat de tematica sportivă; asta fiind a doua sa mare pasiune după cea dintâi, ele împletindu-se cu timpul în una viguroasă.

Pasiunea față de cuvântul scris l-a adus la Universitatea de Stat din Chișinău, Facultatea de Filologie, secția ziaristică. Balanța dintre sportul propriu-zis, mișcare și exercițiul fizic a înclinat în mod organic spre lecturi aprofundate, studii sistematice, îmbogățirea permanentă a lexicului. Prin aceasta impresionau comentariile sale inspirate de mai târziu, ce se impuneau prin spontaneitate și consistență, prin prospețimea și dezinvoltura frazei.

Efim Josanu a fost mereu în epicentrul marilor evenimente olimpice, al campionatelor europene și mondiale, aducând în casele noastre bucuria, sărbătoarea sportului, succesele remarcabile ale celor mai mari atleți moldoveni. Dar el scria la fel de inspirat atât despre gloriile sportive, cât și despre entuziaștii sportului de la noi, despre învățătorii de educație fizică, despre antrenorii din satele noastre care activau în condiții deloc decente.

Ostaș al clipei

Efim Josanu a fost un model sufletesc de ziarist și de om. Deschis, plin de voie bună, prietenos, îngăduitor, uneori chiar prea din cale afară în raport cu unii cam sfădiți cu normele de bună-cuviință, de bun-simț. Se bucura și aprecia sincer reușitele colegilor săi de breaslă, ale jurnaliștilor sportivi de la noi, acei „ostași ai clipei”, cum îi dezmierda el. Într-un moment de neîngrădită mărturisire, Efim menționa că a învățat meserie de la înaintași – de la Victor Bănciulescu, Ioan Chirilă, Nicolae Soare, Cristian Țopescu, precum și de la slavii Viktor Nabutov, Lev Filatov, Nikolai Ozerov, Vladimir Maslacenko… Dar în același timp, distinsul ziarist mai sublinia că a învățat și de la colegii săi de pe loc, de alături, din experiența lor, chiar și dacă e vorba de un pionierat al dezvoltării genului în spațiul basarabean.

La începuturi au fost regretații Alexei Ciubașenco și Dumitru Coval, reprezentanții primei generații de jurnaliști, personalități marcante nu numai în genul scrisului sportiv, dar și al ziaristicii basarabene în general. Au urmat: Valeriu Rogozenco, cel care se situează pe o treaptă aparte a ziaristicii timp de un deceniu al secolului XX. Deși marea lui pasiune a fost și a rămas fotbalul, V. Rogozenco, stăpânul paginii de sport de la „Tinerimea Moldovei” de pe timpuri, era universal, căci avea cunoștințe enciclopedice în toate genurile sportive. Ion Sandu – deschizătorul de drumuri în spațiul între Prut și Nistru în ceea ce privește reportajul radio în direct, realizat la cotele exigențelor profesionale. Alexandru Gheorghiță – maestru al comentariului televizat. Iar Nicolae Buzdugan a fost un specialist al reportajului și comentariului radiofonic, omul care nu a trădat niciodată prietenia. De asemenea, Nicolae Buceațchi este jurnalistul neîntrecut printre specialiștii genului informativ…”, scria Efim Josanu.

Cuvinte din inimă izvorâte

Prin cuvinte calde din inimă izvorâte îi caracterizează Efim Josanu și pe alți confrați de condei și din spatele camerei de luat vederi: extrem de talentații Valeri Narojnîi, Veaceslav Romanescu, Alic Barat și Virgil Bohanțov, prea devreme plecați din viață.

Sintetizând, ținem să subliniem faptul că și noi, ceilalți, am învățat, uneori fără să sesizăm, meserie de la Efim Josanu. El a lăsat o moștenire literară deosebită, lucrările publicistice „Entuziaști ai sportului”, „Erupții în craterul Azteca”, „A fi”, „Cum poți deveni rege?”, „Cartea Jocurilor Olimpice”, documentarele „Vive le Sport”, „Sportul și copiii”, „Mișcarea Olimpică – Epoca Samaranch”, „Trei secunde, sau lungul drum spre casă” fiind o dovadă vie în acest sens. Împreună cu regizorul Alexei Barat a creat filme de referință în domeniu (cum ar fi pelicula despre marele halterofil Tudor Casapu), unele apreciate cu distincții internaționale. Prin documentarele sale Efim Josanu a știut să redea nu numai izbânzile olimpicilor, atleților noștri, munca lor de zi cu zi, împinsă la sacrificiu total, dar și voința, tăria de caracter, ființa și fibra neamului nostru.

Oamenii de felul lui Efim Josanu se nasc mai rar. În activitățile sale a cutreierat întreg pământul, dar niciodată nu a uitat baștina, locul său natal și oamenii dragi, bunii săi consăteni din Ciulucanii Teleneștilor, vatra din care și-a luat zborul în lume. Maestrul a avut o viață plină de realizări, plină de rod, a muncit decenii întregi la masa de scris, s-a aflat în zbuciumul necunten al creației și a știut ca nimeni altul să prindă în cuvinte sufletul neamului.

La 20 martie 2022, Efim Josanu ar fi împlinit 75 de ani, dacă nu se stingea din viață în acel sfârșit de ianuarie 2021. Va rămâne însă mereu vie amintirea sa, zâmbetul lui îngăduitor și tandru.

Autori: Pavel BRĂDESCU și Sergiu BUSUIOC

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE