Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat ieri, 21 martie, lansarea Programului național de dezvoltare locală „Satul European”, prin care vor fi sprijinite proiectele de infrastructură pentru localități, scrie într-un comunicat difuzat de instituția prezidențială.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEProgramul va funcționa în baza unui concurs deschis și transparent, iar propunerile de proiecte vor fi evaluate după merit, ne asigură autorii ideii. Implicarea comunității e foarte importantă atât la etapa elaborării proiectelor, cât și la cea de implementare a lor.
„Îndemn cetățenii să participe la procesul de pregătire a propunerilor, să urmărească atent realizarea lucrărilor și să se asigure că banii alocați pentru proiecte sunt folosiți cu grijă, în beneficiul comunității”, a spus Președinta Maia Sandu.
Reporterul „Gazetei de Chișinău” a întrebat câțiva primari cât de reală le pare accesarea banilor și posibilitatea de implementare a proiectului.
Primarul satului Slobozia Mare, Valentina Carastan, a menționat că programul este unul cât se poate de real. „Având în vedere că sunt la al patrulea mandat, știu că trebuie să ai proiecte tehnice, gata pregătite, pentru a face un lucru de calitate. Eu sunt gata cu aproape două proiecte. Noi avem bugete austere, bani nu sunt, avem necesități, avem probleme în localitate. Fiecare localitate are efectuate mai multe lucrări și are nevoie de bani pentru a le duce la bun sfârșit, în beneficiul cetățenilor. Tocmai de aceea aplicarea la acest program este foarte importantă”, afirmă Valentina Carastan.
Nina Costiuc, primarul comunei Budești, a opinat, la rândul ei: „În ciuda situației în care ne aflăm, noi ar trebui să mergem înainte cu speranță. Accesarea banilor nu depinde de noi, cei de la nivelul întâi, ci de conducerea centrală”.
Iar Marcel Snegur, primarul comunei Parcova, raionul Edineț, e destul de prudent cu prognozele: „O să trăim și o să vedem, deoarece pentru noi este prima dată când vrem să aplicăm și nu știm cât este de real. Alți primari zic că e real, dar de la zis până la făcut e o cale lungă. Programul este accesibil și lucrăm ca să aplicăm pentru un proiect, poate chiar două”.
Unii primari spun că deși programul vine să motiveze primăriile, condițiile și termenul de aplicare este foarte scurt, iar asta le cam dă bătăi de cap.
Vladislav Cociu, primar al orașului Ștefan-Vodă, ne-a spus că intenția șefei statului este foarte bună, doar că „termenele sunt restrânse și sunt foarte multe subiecte de discutat privind aplicarea cererilor de finanțare și multe altele”.
Dinu Guțuțui, primarul comunei Zberoaia, Nisporeni, crede și el că „timpul e cam scurt, iar în program sunt foarte multe acte pe care nu știu dacă o să reușim să le pregătim timp de o lună de zile. Dar ce fac cei care nu au proiecte? Pentru ei cu atât mai mult e problematic”. Cu toate temerile, Dinu Guțuțui afirmă că „programul este realist. Bani și dorință să fie”.
În acest an, bugetul programului de proiecte pentru dezvoltarea locală este de 470 de milioane de lei. Alte 300 de milioane de lei din cadrul Programului au fost alocate proiectelor de dezvoltare regională.
Șefa statului menționează că primăriile pot depune propuneri de proiecte pentru construcția sau modernizarea sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare, pentru renovarea grădinițelor, școlilor, caselor de cultură și a altor obiective de infrastructură locală. De asemenea, pot fi înaintate propuneri pentru dezvoltarea afacerilor locale și de eficiență energetică și pot fi obținute resurse și pentru cofinanțarea proiectelor realizate din fonduri externe.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE