În a 26-a zi a războiului din Ucraina, Kievul rămâne principalul obiectiv militar al forțelor de invazie trimise de Vladimir Putin

622
0
Odesa se pregătește de apărare. Sursa: Reuters

Se dau lupte grele în continuare pentru capitala Ucrainei, dar cea mai mare parte a trupelor rusești a rămas la peste 25 de kilometri de centrul orașului, spunea ministerul britanic al apărării luni dimineață, în ultima evaluare a situației, scrie hotnews.ro.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Premierul israelian Naftali Bennett, care încearcă să medieze un armistiţiu în conflictul dintre Rusia şi Ucraina, a declarat luni că există în continuare falii mari între cele două părţi, chiar dacă au fost înregistrate unele progrese, relatează Reuters, citat de Agerpres.

„Mai e un drum lung de parcurs, deoarece mai sunt câteva chestiuni în dispută, unele dintre ele fundamentale”, a spus el într-un discurs, conform unei transcrieri oferite presei de biroul său.

„Israelul, alături de alţi prieteni din lume, va încerca în continuare să construiască o punte (între cele două părţi în conflict – n.r.) şi să pună capăt războiului”, a adăugat Bennett, care a avut în ultima perioadă numeroase discuţii cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedintele rus Vladimir Putin.

Într-un video postat duminică noapte pe reţeaua Telegram, Zelenski a salutat eforturile depuse de premierul israelian „în încercarea de a găsi o cale pentru negociere”.

„Mai devreme sau mai târziu, vom putea începe să discutăm cu Rusia. Poate la Ierusalim. E un loc bun de a găsi pacea. Dacă acest lucru este posibil”, a spus şeful statului ucrainean, care anterior duminică s-a adresat parlamentului israelian prin videoconferinţă, notează Agerpres.

Luni la amiază, primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunţat că o nouă interdicţie de deplasare va fi instituită în capitala ucraineană începând de luni seară şi până miercuri dimineaţă, informează AFP.

„Va începe astăzi (luni) la ora 20:00 (18:00 GMT) şi va dura până la 23 martie, ora 07:00 (05:00 GMT)”, a scris Kliciko pe contul său de Telegram.

„Magazinele, farmaciile, benzinăriile, instituţiile nu vor fi deschise mâine”, a precizat el. „Vă cer tuturor să rămâneţi acasă sau în adăposturi în momentul în care sună sirenele”, a adăugat primarul Kievului.

În noaptea de duminică spre luni, un bombardament a lovit un centru comercial în nord-vestul capitalei, omorând cel puţin opt oameni, a confirmat Vitali Kliciko. Şase clădiri rezidenţiale, două şcoli şi două creşe din apropiere au fost de asemenea avariate, a indicat el.

Capitala ucraineană s-a golit deja de cel puţin jumătate din cei 3,5 milioane de locuitori de la debutul invaziei armatei ruse în Ucraina.

Oraşul-port Odesa a înregistrat duminică o creştere a activităţii dronelor ruseşti deasupra oraşului şi a zonei sale înconjurătoare, informează luni DPA, citat de Agerpres.

„Cu toate acestea, totul este calm, nu există atacuri”, a declarat liderul militar regional Maksim Marcenko pentru „Ukrainska Pravda”. Forţele aeriene ucrainene au tras asupra dronelor inamice, a spus el. „S-a confirmat deja că unele dintre aceste drone au fost doborâte”, a adăugat el.
Informaţiile nu au putut fi verificate în mod independent.

Totodată, anticoruptie.md citând portalul unian.ua scrie că oraşul Odesa a fost bombardat, luni dimineaţă, de artileria navală rusă. Autorităţile regiunii Odesa susţin că nu sunt victime, iar armata ucraineană a reuşit să distrugă parţial una din corăbiile ruse.

Potrivit portalului unian.ua, orășenii și locuitorii din suburbiile Odesei au auzit sunete de explozii, împușcături. A fost emisă o alertă de raid aerian. Pe rețelele de socializare, martorii oculari au scris că au văzut două nave inamice în Marea Neagră.

Şeful administraţiei militare a regiunii Odesa, Serghei Bratciuc, a scris pe Telegram că în urma bombardamentelor au fost avariate mai multe case de locuit.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE