În a 26-a zi a războiului din Ucraina, Kievul rămâne principalul obiectiv militar al forțelor de invazie trimise de Vladimir Putin

383
0
Odesa se pregătește de apărare. Sursa: Reuters

Se dau lupte grele în continuare pentru capitala Ucrainei, dar cea mai mare parte a trupelor rusești a rămas la peste 25 de kilometri de centrul orașului, spunea ministerul britanic al apărării luni dimineață, în ultima evaluare a situației, scrie hotnews.ro.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Premierul israelian Naftali Bennett, care încearcă să medieze un armistiţiu în conflictul dintre Rusia şi Ucraina, a declarat luni că există în continuare falii mari între cele două părţi, chiar dacă au fost înregistrate unele progrese, relatează Reuters, citat de Agerpres.

„Mai e un drum lung de parcurs, deoarece mai sunt câteva chestiuni în dispută, unele dintre ele fundamentale”, a spus el într-un discurs, conform unei transcrieri oferite presei de biroul său.

„Israelul, alături de alţi prieteni din lume, va încerca în continuare să construiască o punte (între cele două părţi în conflict – n.r.) şi să pună capăt războiului”, a adăugat Bennett, care a avut în ultima perioadă numeroase discuţii cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedintele rus Vladimir Putin.

Într-un video postat duminică noapte pe reţeaua Telegram, Zelenski a salutat eforturile depuse de premierul israelian „în încercarea de a găsi o cale pentru negociere”.

„Mai devreme sau mai târziu, vom putea începe să discutăm cu Rusia. Poate la Ierusalim. E un loc bun de a găsi pacea. Dacă acest lucru este posibil”, a spus şeful statului ucrainean, care anterior duminică s-a adresat parlamentului israelian prin videoconferinţă, notează Agerpres.

Luni la amiază, primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunţat că o nouă interdicţie de deplasare va fi instituită în capitala ucraineană începând de luni seară şi până miercuri dimineaţă, informează AFP.

„Va începe astăzi (luni) la ora 20:00 (18:00 GMT) şi va dura până la 23 martie, ora 07:00 (05:00 GMT)”, a scris Kliciko pe contul său de Telegram.

„Magazinele, farmaciile, benzinăriile, instituţiile nu vor fi deschise mâine”, a precizat el. „Vă cer tuturor să rămâneţi acasă sau în adăposturi în momentul în care sună sirenele”, a adăugat primarul Kievului.

În noaptea de duminică spre luni, un bombardament a lovit un centru comercial în nord-vestul capitalei, omorând cel puţin opt oameni, a confirmat Vitali Kliciko. Şase clădiri rezidenţiale, două şcoli şi două creşe din apropiere au fost de asemenea avariate, a indicat el.

Capitala ucraineană s-a golit deja de cel puţin jumătate din cei 3,5 milioane de locuitori de la debutul invaziei armatei ruse în Ucraina.

Oraşul-port Odesa a înregistrat duminică o creştere a activităţii dronelor ruseşti deasupra oraşului şi a zonei sale înconjurătoare, informează luni DPA, citat de Agerpres.

„Cu toate acestea, totul este calm, nu există atacuri”, a declarat liderul militar regional Maksim Marcenko pentru „Ukrainska Pravda”. Forţele aeriene ucrainene au tras asupra dronelor inamice, a spus el. „S-a confirmat deja că unele dintre aceste drone au fost doborâte”, a adăugat el.
Informaţiile nu au putut fi verificate în mod independent.

Totodată, anticoruptie.md citând portalul unian.ua scrie că oraşul Odesa a fost bombardat, luni dimineaţă, de artileria navală rusă. Autorităţile regiunii Odesa susţin că nu sunt victime, iar armata ucraineană a reuşit să distrugă parţial una din corăbiile ruse.

Potrivit portalului unian.ua, orășenii și locuitorii din suburbiile Odesei au auzit sunete de explozii, împușcături. A fost emisă o alertă de raid aerian. Pe rețelele de socializare, martorii oculari au scris că au văzut două nave inamice în Marea Neagră.

Şeful administraţiei militare a regiunii Odesa, Serghei Bratciuc, a scris pe Telegram că în urma bombardamentelor au fost avariate mai multe case de locuit.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT