Facebook și Instagram, interzise oficial în Rusia, iar Meta, declarată organizație „extremistă”

837
0

Un tribunal din Moscova a declarat compania Meta fondată de Mark Zuckerberg ca organizație extremistă și a interzis rețelele de socializare Facebook și Instagram, anunță Interfax, citată de hotnews.ro.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Tribunalul a dat astfel curs unei solicitări formulate de Parchetul General de la Moscova care a cerut catalogarea Meta ca organizație extremistă mai devreme în cursul acestei luni după ce compania lui Zuckerberg a anunțat că va permite temporar apelurile la violență împotriva militarilor ruși care au invadat Ucraina și la adresa președintelui Vladimir Putin.

Ulterior, Meta a dat înapoi asupra deciziei, amintind că nu permite apelurile la asasinarea unor șefi de stat pe platformele sale, potrivit CNN.

Judecătoarea Olga Solopova a notat în hotărâre că decizia „trebuie pusă în aplicare imediat”.

WhatsApp poate funcționa în continuare în Rusia

Instanța a decis de asemenea ca interdicția să nu se aplice și aplicației de mesagerie Whatsapp, deținută tot de Meta, „din cauza lipsei de funcții privind difuzarea publică a informațiilor.”

Igor Kovalevski, purtătorul de cuvânt al FSB, serviciul de informații al Rusiei, a declarat în fața instanței că activitățile Meta sunt îndreptate împotriva Rusiei și a forțelor sale armate și că decizia instanței de a-l interzice ar trebui pusă imediat în aplicare.

Platforma Facebook era blocată în Rusia din 4 martie, Instagram din 14 martie. Autoritățile ruse au blocat și Twitter în data de 4 martie.

Un grup de antreprenori ruşi a anunțat deja că urmează să lanseze la finele acestei luni „Rossgram”, o aplicaţie care va permite utilizatorilor să trimită fotografii sau înregistrări video, în încercarea de a acoperi golul lăsat de Instagram.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE