Facebook și Instagram, interzise oficial în Rusia, iar Meta, declarată organizație „extremistă”

487
0

Un tribunal din Moscova a declarat compania Meta fondată de Mark Zuckerberg ca organizație extremistă și a interzis rețelele de socializare Facebook și Instagram, anunță Interfax, citată de hotnews.ro.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Tribunalul a dat astfel curs unei solicitări formulate de Parchetul General de la Moscova care a cerut catalogarea Meta ca organizație extremistă mai devreme în cursul acestei luni după ce compania lui Zuckerberg a anunțat că va permite temporar apelurile la violență împotriva militarilor ruși care au invadat Ucraina și la adresa președintelui Vladimir Putin.

Ulterior, Meta a dat înapoi asupra deciziei, amintind că nu permite apelurile la asasinarea unor șefi de stat pe platformele sale, potrivit CNN.

Judecătoarea Olga Solopova a notat în hotărâre că decizia „trebuie pusă în aplicare imediat”.

WhatsApp poate funcționa în continuare în Rusia

Instanța a decis de asemenea ca interdicția să nu se aplice și aplicației de mesagerie Whatsapp, deținută tot de Meta, „din cauza lipsei de funcții privind difuzarea publică a informațiilor.”

Igor Kovalevski, purtătorul de cuvânt al FSB, serviciul de informații al Rusiei, a declarat în fața instanței că activitățile Meta sunt îndreptate împotriva Rusiei și a forțelor sale armate și că decizia instanței de a-l interzice ar trebui pusă imediat în aplicare.

Platforma Facebook era blocată în Rusia din 4 martie, Instagram din 14 martie. Autoritățile ruse au blocat și Twitter în data de 4 martie.

Un grup de antreprenori ruşi a anunțat deja că urmează să lanseze la finele acestei luni „Rossgram”, o aplicaţie care va permite utilizatorilor să trimită fotografii sau înregistrări video, în încercarea de a acoperi golul lăsat de Instagram.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT