Statele Unite avertizează Israelul: „Nu deveniți un paradis pentru banii murdari ai oligarhilor din Rusia”

1169
0

Într-un moment în care țările occidentale au instituit sancțiuni economice importante împotriva Rusiei, în urma declanșării de către Putin a războiului din Ucraina, Victoria Nuland, subsecretar de Stat al SUA, avertizează Israelul să nu devină „un paradis pentru banii murdari” ai oligarhilor ruși.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În plus, oficialul american a îndemnat Israelul să se alăture sancțiunilor financiare și de control al exporturilor pe care Washington-ul le-a impus Moscovei, într-un interviu acordat postului de televiziune Channel 12 News din Tel Aviv, potrivit Middle Est Eye, citat de ziare.com.

Statele Unite au recomandat Israelului să sancționeze oligarhii ruși, în timp ce Washingtonul și aliații săi continuă eforturile de a-l izola pe Vladimir Putin de sistemul financiar global.

„Nu vrei să devii ultimul refugiu pentru banii murdari care alimentează războaiele lui Putin. Așadar, orice este capabil să facă Israelul, pentru Ucraina ar fi binevenit și coaliția internațională pentru sprijinul Ucrainei ar fi binevenit.

Noi trebuie să facem presiuni asupra regimului (lui Putin – n.a.). Trebuie să-i refuzăm veniturile de care are nevoie, să constrângem oligarhii din jurul lui, să le comprimăm economia”, a spus Nuland.

Până acum, Israelul a încercat să balanseze între a sprijini Ucraina și a nu irita Moscova, pe a cărei aprobare tacită se bazează pentru a conduce atacuri împotriva Iranului și a aliaților săi din Siria.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut în repetate rânduri Israelului să furnizeze Kievului arme și ajutor militar, dar răspunsul Tel Aviv-ului a întârziat.

În ultimele zile, au apărut informații legate de cel puțin 14 avioane private ale oligarhilor din Rusia care au aterizat pe aeroportul internațional Ben Gurion din Tel Aviv. Mișcarea vine în contextul în care guvernele occidentale au impus sancțiuni care vizează elita rusă și activele lor scumpe.

Astfel, miliardarul ruso-israelian Roman Abramovici a fost văzut luni, 14 martie 2022, pe aeroportul din Tel Aviv, cu puțin înainte de a decola cu avionul său privat spre Istanbul. Israelul a anunțat anterior că îi va împiedica pe oligarhii ruși sancționați de Statele Unite să-și păstreze avioanele și iahturile din țară, dar nu îl poate opri pe Abramovici, care deține cetățenia israeliană, precum și  cea rusă, lituaniană și portugheză, scrie ziare.com.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE