Klaus Iohannis: „Puteți conta pe noi”. Vizita celor trei oficiali români e o formă de manifestare a solidarității față de Republica Moldova

670
0

Președintele României, Klaus Iohannis, a fost într-o vizită oficială miercuri, 16 martie, la Chișinău, unde s-a întâlnit cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Oficialii au discutat despre criza refugiaților ucraineni din Republica Moldova și riscurile de securitate în contextul războiului din Ucraina. Dacă Ucraina cade, noi suntem următoarea victimă, consideră analistul politic Nicolae Negru.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

România acordase pe 4 martie Republicii Moldova 17 tone de produse alimentare, produse de igienă, paturi, jucării, care au fost distribuite primăriilor și centrelor de plasament care găzduiesc persoane refugiate din Ucraina. Delegația din România a mai adus la Chișinău alte 55 de tone de ajutoare umanitare.

Maia Sandu a mulțumit autorităților române pentru suportul acordat de România, în contextul crizei refugiaților din Ucraina. Președinta Sandu a spus că „România a oferit peste 155 de tone de motorină, 150 de tone de benzină pentru a acoperi necesitățile de transport ale instituțiilor implicate în gestionarea fluxului de refugiați, dar și 5000 de tone de păcură pentru a sprijini securitatea energetică a Republicii Moldova, afectată de războiul din Ucraina”.

Klaus Iohannis a venit la Chișinău împreună cu premierul României, Nicolae Ciucă, și ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Președintele Iohannis a declarat „susținerea României pentru soluționarea politică a problemei transnistrene, cu respectarea independenței și integrității Republicii Moldova, fără afectarea frontierelor recunoscute internațional și a parcursului european”.

Privitor la cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE), Klaus Iohannis a promis continuarea unor „demersuri constante în toate formatele relevante la nivelul UE destinate mobilizării sprijinului instituțiilor europene și al statelor membre pentru traseul european al Republicii Moldova”.

România este alături de R. Moldova și de toți cetățenii săi”

Ne-am concentrat discuțiile asupra consecințelor agresiunii armatei ruse în Ucraina. România și R. Moldova, ca vecini ai Ucrainei, trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a face față cât mai eficient acestor efecte. România este alături de R. Moldova și de toți cetățenii săi. Pe noi puteți conta”, a declarat Klaus Iohannis.

Cei doi șefi de stat au mai discutat și proiectele agreate la ședința comună a Guvernelor din februarie. Cetățenii Republicii Moldova pot folosi deja servicii de roaming la tarife reduse atunci când călătoresc în România, iar în curând vor fi pornite proiecte de infrastructură locale și construcția podului de la Ungheni.

Dacă Ucraina cade, noi suntem următoarea victimă”

Gazeta de Chișinău” a solicitat opinia unor analiști politici despre vizita oficialilor români la Chișinău. I-am întrebat cum apreciază vizita președintelui Iohannis.

Analistul politic Nicolae Negru crede că „această vizită trebuie privită în contextul războiului din Ucraina. Dacă nu era acest război, nu cred că venea conducerea României aproape în deplină componență: președintele Klaus Iohannis, prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu”.

E un gest de solidaritate, făcând abstracție de ajutorul pe care l-au adus pentru refugiații din R. Moldova. Eu consider că s-a vorbit și despre lucruri care nu se pot spune în public.

Tangențial, președintele Klaus Iohannis s-a referit la securitatea R. Moldova. Înainte de asta a fost organizat un Summit informal al NATO, al Consiliului European, și s-au discutat aceste probleme legate de cererea R. Moldova de aderare la Uniunea Europeană. Cred că aceste lucruri n-au lipsit din meniul discuțiilor care au avut loc la Chișinău. La Kiev au fost recent premierii Poloniei, Cehiei și Sloveniei. Unii vizitatori importanți merg la Kiev, iar alții vin la noi. Foarte multe vizite importante din Occident avem la Chișinău. E o formă de manifestare a solidarității. Dacă Ucraina cade, noi suntem următoarea victimă. Și desigur că reprezentanții Occidentului – ai UE, ai NATO, încearcă să ne încurajeze, să ne dea sfaturi și să ne ajute să rezistăm în fața unei eventuale invazii ruse în Republica Moldova”, ne-a declarat Nicolae Negru.

Și analistul politic Anatol Țăranu e de părerea că „e o vizită de lucru care vorbește despre faptul că Bucureștiul și Chișinăul își coordonează acțiunile, inclusiv în ceea ce privește reacțiile la războiul din Ucraina”.

E firesc ca R. Moldova și România să aibă o relație foarte intensă pentru că suntem cele mai apropiate state din lume, opinează comentatorul Anatol Țăranu.

Problema centrală a fost războiul și fluxul de refugiați care afectează ambele state. Dar au fost discutate și multe probleme de ordin economic. Republica Moldova face tot posibilul ca să evite orice implicare directă în războiul din Ucraina. Chiar dacă din partea României ar exista transport militar către Ucraina, nu văd de ce ar folosi teritoriul R. Moldova. România are suficient hotar cu Ucraina”, punctează Țăranu.

Și politologul Corneliu Ciurea se arată convins că vizita lui Iohannis este „un gest de sprijin pentru țara noastră în condițiile în care ambele state se află în mare dificultate din cauza problemelor refugiaților”.

România vrea să demonstreze că este cel mai bun prieten al Chișinăului, de asta continuă toate proiectele agreate la ședința comună a Guvernelor. E vorba despre o pildă de sprijin în contextul în care toate statele occidentale vor să arate solidaritate și să fie cumva alături de Republica Moldova”, conchide Corneliu Ciurea.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE