Curaj uman și profesional: A dat buzna în emisia postului rus Pervîi Kanal protestând împotriva războiului din Ucraina (video)

943
0

Marina Ovsiannikova, redactor la Pervîi Kanal, a dat buzna în cel mai urmărit buletin de știri din Rusia, luni seară, cu o pancartă care critică ofensiva militară rusă din Ucraina, o scenă extrem de rară într-o țară în care informațiile sunt strict controlate, scrie AFP, citat de hotnews.ro. Comitetul rus de anchetă a deschis o cercetare preliminară în privința Marinei Ovsiannikova, redactor la Pervîi Kanal, comunică Tass cu referire la o sursă din structurile de drept, neconfirmată deocamdată, scrie Radio Svoboda.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

ONG-ul care apără drepturile protestatarilor, OVD-Info, spune că este vorba de Marina Ovsiannikova, o angajată a trustului, și a raportat că a fost arestată și dusă la secția de poliție.

Scena a avut loc în cadrul principalului program de știri de seară al celui mai puternic canal de televiziune din țară, Pervîi Kanal, supranumit „Vremea” („Timpul”), urmărit zilnic de milioane de ruși încă din epoca sovietică.

În timp ce faimoasa prezentatoare Ekaterina Andreieva prezenta buletinul de știri, în spatele ei a apărut Ovsiannikova cu o pancartă pe care scrie „Opriți războiul. Nu credeți în propagandă. Aici sunteți mințiți”.

„Rușii sunt împotriva războiului”, mai putem citi pe pancarta pe care este desenat steagul Ucrainei și cel al Rusiei.

Imperturbabilă, prezentatoarea continuă să vorbească câteva secunde în timp ce Marina scandează: „Nu războiului!”, apoi canalul grăbește difuzarea unui reportaj despre spitale, încheind transmisia în direct pe platou.

„Se desfășoară o anchetă internă” pe marginea acestui „incident”, a transmis laconic Pervîi Kanal într-un comunicat.

Potrivit agenției de presă Tass, tânăra ar putea fi urmărită penal pentru „discreditarea folosirii forțelor armate ruse”.

Într-un videoclip înregistrat anterior și publicat de OVD-Info, Ovsiannikova spune că, fiind născută din tată ucrainean și mamă rusoaică, nu poate vedea cele două țări ca pe inamice.

„Din păcate, am lucrat pentru Pervîi Kanal în ultimii ani, făcând propagandă pentru Kremlin. Îmi este foarte rușine de asta astăzi”, spune ea.

„Mi-e rușine că am permis să fie difuzate minciuni la televizor, mi-e rușine că am permis ca poporul rus să fie zombificat”, adaugă ea.

Videoclipul s-a viralizat rapid pe rețelele de socializare, mulți internauți salutând „curajul” acestei femei, într-un context de represiune brutală împotriva tuturor formelor de disidență.

În încercarea lor de a controla toate informațiile despre conflict, autoritățile au blocat presa independentă, precum și principalele rețele sociale, ca Twitter și Facebook.

Drept urmare, majoritatea rușilor au acces doar la versiunea promovată de guvern și mass-media nelibere, inclusiv Pervîi Kanal, a unei „operațiuni militare speciale” care vizează „denazificarea” Ucrainei și prevenirea unui „genocid”.

Într-un mesaj video, Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat cetățenilor Federației Ruse: „Le sunt recunoscător rușilor care nu încetează să informeze corect. Celor care luptă cu dezinformarea spunând lucrurilor pe nume, relatând despre fapte reale prietenilor, apropiaților, rudelor lor. Îi mulțumesc personal acelei fete care a intrat în studioul de știri al „Pervîi kanal” cu o pancartă împotriva războiului. Le sunt recunoscător rușilor care nu au frică să protesteze, atâta timp cât statul Dumneavoastră nu s-a izolat complet de restul lumii transformându-se într-o mare Coree de Nord, trebuie să luptați ca să nu vă pierdeți șansa”.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT