Numărul de refugiați din Ucraina aflați pe teritoriul Republicii Moldova este în scădere, comunică Guvernul RM

551
0

Începând de marți, 8 martie, Republica Moldova înregistrează o scădere a numărului de refugiați din Ucraina pe teritoriul său. Dacă pe 08.03.2022 Centrul unic de gestionare a crizei anunța un număr de 128.759 de refugiați, astăzi, 14 martie, numărul total al cetățenilor din țara vecină aflați în R. Moldova este de 102.836, se spune într-un comunicat al Direcției de comunicare și protocol al Guvernului Republicii Moldova.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Scăderea se datorează efortului de a ajuta cetățenii din Ucraina să ajungă în țări ale Uniunii Europene. În acest sens, reprezentanți ai Guvernului de la Chișinău spun că refugiații sunt transportați pe cale rutieră, feroviară și aeriană către alte destinații.

Astfel, în perioada 8-13 martie (ora 18.00), au fost efectuate 242 de curse cu autocare și transportate peste 8.000 de persoane. Alte peste 4.000 de persoane din Ucraina au ajuns în România cu trenuri comerciale și cursa specială Căușeni – Chișinău – Iași, organizată de Centrul unic de gestionare a crizei.

Totodată, în perioada 8-14 martie, au fost organizate curse aeriene spre Israel, Bulgaria, Turcia și Germania, destinații spre care au ajuns peste 1400 de refugiați.

Cetățenii ajunși în R. Moldova din Ucraina continuă să plece spre alte destinații și cu automobilele personale, dar sunt ajutați și de cetățenii Republicii Moldova să treacă frontiera cu România.

Dintre cei 102.836 de refugiați aflați azi în Republica Moldova, 48.405 sunt copii. Astfel, în Republica Moldova activează 96 de centre de plasament autorizate, două adăposturi de urgență și centre organizate de Ministerul Afacerilor Interne. Mai mulți refugiați sunt cazați în pensiuni, hoteluri și în casele cetățenilor Republicii Moldova. În centrele de plasament autorizate mai sunt peste 4.000 de locuri disponibile, se menționează în comunicatul Guvernului.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT