Toma Blănaru: „Restaurantele din Chișinău au aceleași prețuri ca și restaurantele cu stea „Michelin” din Moscova”

1451
0

Interviu cu Toma Blănaru, blogger și critic culinar

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

O călătorie gastronomică reușită începe întotdeauna cu un ghid bun sau cu un blog specializat pe recenziile restaurantelor. Toma Blănaru este primul blogger din Republica Moldova care adună pe pagina sa propriile experiențe culinare și scrie impresiile despre localurile vizitate. „Acest blog este în primul rând pentru a ajuta oamenii să aleagă localurile”, ne spune criticul culinar în acest interviu. De asemenea, el ne povestește despre cum a apărut proiectul „Tomm Reviews”, subtilitățile lumii gastronomice, tendințele culinare și cine este Toma din afara blogului.

– Pentru început, povestește-ne cum a apărut ideea proiectului „Tomm Reviews”?

Îmi place să vizitez restaurantele și mă gândeam de mult timp la un proiect propriu. Mă gândeam la ceva ce nu este pe piața noastră locală, un proiect inedit și așa a apărut „Tomm Reviews” – un blog bazat în exclusivitate pe recenziile despre localurile din R.Moldova, dar și despre cele de peste hotare.

– Pe ce criterii se bazează recenziile tale?

Recenziile se bazează în primul rând pe calitatea bucatelor, cum sunt deservite, plating-ul (plating – cuvânt englez, ce înseamnă modul de prezentare în farfurie a unui anumit fel de mâncare – nota D.B.). La fel și deservirea este foarte importantă, atmosfera din local, designul acestuia. Aspectele acestea creează o impresie generală despre local, fie bună, fie proastă.

Mergi des peste hotare și vizitezi restaurantele de acolo. Ai putea să punctezi câteva aspecte din cultura gastronomică moldovenească față de ceea ce ai văzut peste hotare?

De acord, haideți să comparăm localurile noastre cu cele din Ucraina – de exemplu, Odesa, care este foarte aproape de noi. Ei sunt mult mai creativi, bucatele sunt mai de calitate, atitudinea față de oaspeți este mai prietenoasă. Sunt convins că avem ce învăța de la ei. Mai mult decât atât, eu cunosc mulți proprietari de restaurante care merg în țara vecină și se inspiră, iar apoi aduc ideile la noi.

Vizitând diverse localuri din Republica Moldova, ți-ai făcut deja o părere despre ele. Ai putea să ne vorbești, de pildă, despre prețuri? Acestea sunt accesibile pentru moldoveni?

Prețurile per ansamblu sunt mari pentru țara noastră, dar iarăși, în funcție de localuri. Sunt și multe restaurante accesibile, însă cele care se poziționează mai sus au prețuri foarte mari. Eu urmăresc un blogger culinar din Rusia, care la fel scrie recenzii. În acest an, la Moscova au venit reprezentanții „Ghidului Michelin”, care au oferit mai multe stele localurilor de acolo. Și iată blogger-ul a făcut recenzii la aceste restaurante, iar prețurile lor coincid în mare parte cu cele din Chișinău. Greu de explicat. Restaurantele „cu fițe” din Chișinău au aceleași prețuri ca și restaurantele cu stea „Michelin” din Moscova.

– Spuneai anterior că proiectul te-a ajutat să descoperi lumea culinară dintr-o altă perspectivă. Spune-mi, te rog, ce nou ai aflat despre activitatea restaurantelor?

Odată cu proiectul am început să aflu cum lucrează acest mecanism numit restaurant, cine și ce roluri are. Am făcut cunoștință cu oameni din interiorul localurilor: bucătari-șefi, chelneri, barmani, bariști – fiecare are povestea lui, fiecare îți poate povesti ceva interesant, ceea ce nu vede oaspetele. Deci, este un domeniu vast, care nu a fost descoperit până la sfârșit. Urmează multe să aflu pe viitor.

– Cât de des se întâmplă ca oamenii să viziteze un restaurant anume după ce citesc recenziile tale?

Se întâmplă foarte des. Oamenii mereu lasă un feedback în comentarii la recenzii dacă au fost într-un anumit local, au gustat ceva. Prietenii, cunoscuții mă întreabă unde pot să meargă, ce restaurant pot să viziteze împreună cu familia. Eu ofer mereu recomandări. Acest blog este în primul rând pentru a ajuta oamenii să aleagă localurile.

– Care sunt planurile de viitor în raport cu proiectul tău?

Un vis al meu este ca despre proiectul „Tomm Reviews” să se afle și în afara Moldovei, în țări precum România, Ucraina. Eu am realizat mai multe interviuri cu bucătari-șefi de peste hotare, care au aflat astfel despre blogul meu. În acest an, planific să realizez materiale video, să gătesc împreună cu bucătarii. Sper să fie ceva interesant.

– Cine este Tom Blănaru din afara proiectului?

Este o persoană căreia îi place foarte mult sportul. Îmi place de mic fotbalul, este a doua mea pasiune pe lângă bucate. Îmi place să citesc cărți, să privesc filme, uneori merg la teatru. Mă pasionează să vizitez țări noi, unde pot merge la restaurante și cunoaște bucătăria locală.

– Acest blog te ajută să trăiești?

Da, inclusiv este o sursă de venit, dar nu una din care poți să trăiești. Am un job de bază și alte proiecte în care mă implic.

– În 2021, printre tendințele culinare au fost ingredientele sănătoase, cele care sporesc imunitatea – aceasta ca o consecință a pandemiei. Dar în 2022 care ar fi tendințele?

Multe restaurante au deja grădinile proprii, unde cresc legume și fructe din care ulterior se gătește. „Din grădină, pe masă” – aceasta este o tendință actuală acum în toată lumea, de aceea mă bucur că a ajuns și la noi. Oaspeții au ocazia să guste un produs autentic și proaspăt, crescut cu grijă.

– Ce sfat ai putea să le dai tinerilor antreprenori care doresc să deschidă un restaurant, în așa fel încât acesta să se bucure de succes și să aibă recenzii bune?

Nu știu dacă sunt persoana potrivită pentru a oferi sfaturi, fiindcă nu am localul propriu și nu sunt antreprenor, dar în calitate de simplu oaspete le-aș putea sugera să nu le fie teamă să experimenteze, să aducă ceva nou pe piața noastră. Chișinăul are nevoie de concepte, localuri și bucătării noi. Spațiul pentru creație este foarte mare la noi în oraș.

– Dacă ar fi să faci o recenzie proiectului „Tomm Reviews”, care ar fi aceasta?

Consider că mereu este loc de mai bine. Sunt mulțumit de ceea ce am făcut până acum, dar este întotdeauna loc să mai crești. Aș da o notă pozitivă acestui proiect. Sper că le place și oamenilor care mă urmăresc.

Așa să fie! Îți mulțumim pentru interviu!

Interviu realizat de Doina Buruiană

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE