Cum justifică patriarhul Kirill războiul

2195
0

În timp ce armata rusă distruge Ucraina, populația din Rusia continuă să fie ținută într-un vid informațional. Instituțiile media nu suflă nici un cuvânt despre civilii uciși, școlile, spitalele și bisericile arse, ci continuă să prezinte războiul drept o „operațiune specială” de salvare a rușilor din Ucraina și de apărare a Rusiei de eventualele pericole NATO. Vidul informațional este amplificat și de falsurile promovate de biserica rusă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

La 6 martie, în Duminica Iertării, patriarhul Kirill, capul Bisericii Ortodoxe Ruse, a ținut o predică în care a anunțat că unul din motivele războiului din Ucraina ar fi „paradele gay”. Spre deosebire de alte dăți, când astfel de falsuri erau preluate și răspândite cu osârdie la Chișinău, de această dată Mitropolia Moldovei a spus lucrurilor pe nume, calificând „operațiunea” ca fiind „un război fratricid”, și a îndemnat populația să se roage pentru pace în Ucraina și să contribuie la ajutorarea refugiaților.

Patriarhul Kirill, în apărarea lui Putin

În predică sa patriarhul a anunțat că situația actuală este creată de forțe care încearcă de opt ani să distrugă ceea ce există în Donbas și că trupele ruse participă la „o respingere fundamentală a așa-ziselor valori care sunt oferite astăzi de cei care pretind puterea mondială”.

Astăzi există un test pentru loialitate înaintat guvernelor, pentru a avea acces la acea lume fericită, lume a consumului în exces, lume a unei libertăți aparente. Știți care este acest test? Testul este foarte simplu și în același timp groaznic, acesta este o paradă gay”, a spus patriarhul.

Pentru a intra în clubul acelor țări, nu este nevoie să faci o declarație politică și nici să semnezi un acord, ci pur și simplu să organizezi o paradă gay”, a adăugat liderul bisericii ruse.

Un alt preot din Moscova le-a predicat duminică enoriașilor că Rusia „nu este doar un teritoriu de la Kaliningrad până la Vladivostok”. „Sperăm că în timpul apropiat ni se va alătura Moldova, Kazahstan, Ucraina…, biata!”, a ironizat acesta. „Urmează Georgia, care a refuzat să susțină sancțiunile. Ce va fi cu Țările Baltice, vă puteți da seama singuri”, a mai adăugat preotul.

Înalt Preasfințitul Onufrie, mitropolit al Kievului și al Ucrainei, care este și conducătorul Bisericii Ortodoxe Ruse în țara vecină, i-a cerut președintelui Putin să înceteze imediat războiul din Ucraina și a încurajat armata ucraineană să-și apere Patria. Adresarea ierarhului vine după declarația liderului de la Kremlin, care motiva invazia armatei sale în Ucraina inclusiv prin necesitatea apărării ortodocșilor ucraineni, subordonați Patriarhiei de la Moscova.

ÎPS Onufrie, mitropolit al Kievului și al Ucrainei, a binecuvântat armata Ucrainei de a-și apăra țara

A venit năpasta. Spre marele nostru regret, Rusia a declanșat acțiuni militare împotriva Ucrainei și, în acest moment fatidic, vă îndemn să nu intrați în panică, ci să dați dovadă de bărbăție și dragoste față de Patria voastră și unul față de altul. Mai întâi de toate, vă chem să vă rugați fierbinte și cu pocăință pentru Ucraina, pentru armata și poporul nostru, vă rog să uitați toate certurile și neînțelegerile între voi și să vă uniți în dragoste față de Dumnezeu și Patria noastră”, menționează mitropolitul Onufrie într-o adresare către poporul ucrainean.

În același timp, ierarhul a binecuvântat armata Ucrainei în misiunea sa de a-și apăra țara și poporul în fața invaziei rusești:

În aceste vremuri tragice, ne exprimăm dragostea și sprijinul deosebit pentru ostașii noștri, care stau de gardă și ne păzesc, și ne apără pământul și poporul. Dumnezeu să-i binecuvânteze și să-i ocrotească!”.

Deși reprezintă Biserica Ortodoxă Rusă în Ucraina, Mitropolitul Onufrie declară deschis să sprijină suveranitatea și integritatea acestei țări și îi atrage atenția lui Putin că atacul său asupra Ucrainei amintește de omorul săvârșit de Cain asupra fratelui său Abel.

Susținând suveranitatea și integritatea Ucrainei, ne adresăm către Președintele Rusiei și îl rugăm să înceteze neîntârziat acest război fratricid. Poporul ucrainean și cel rus s-au botezat în aceeași cristelniță a Niprului și războiul dintre ei este o repetare a păcatului lui Cain, care l-a ucis pe fratele său drept din zavistie. Un asemenea război nu are îndreptățire nici în fața lui Dumnezeu, nici a oamenilor”, subliniază ierarhul.

Un patriarh antihristic, care mimează credința în Dumnezeu”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a criticat dur poziția patriarhului Kirill, pe care l-a numit „un opulent patriarh demisionar din punct de vedere moral” care îl susține pe Vladimir Putin și un „om antihristic, care mimează credința în Dumnezeu și patriotismul”.

Datoria lucidității ne obligă să discernem inclusiv între un autentic și demn Întâistătător al Bisericii lui Hristos și un opulent patriarh demisionar din punct de vedere moral și creștin prin complicitatea sa cinică cu politicul asasin și prin asocierea la cele mai hidoase lucruri pe care omul antihristic, care mimează credința în Dumnezeu și patriotismul, este capabil să le comită cu atrocitate: războiul cumplit și nejustificat împotriva altora, bulversarea vieții unui popor liber, îngrozirea, torturarea în varii feluri și uciderea în masă a unor oameni pe care Hristos ne-a poruncit blând să-i iubim ca pe noi înșine, nu să-i strivim sub cizma grea și invadatoare a morții.

Chiar când diavolul ne truchează în față realitatea, avem mereu datoria de a discerne și de a mărturisi adevărul”, a menționat Vasile Bănescu.

Patriarhia Română: apel la pace în Ucraina

Patriarhul Daniel și Patriarhia Română au emis în contextul invaziei trupelor ruse în Ucraina apeluri repetate la pace și de solidarizare cu victimele războiului.

În acest context saturat de suferință, Patriarhia Română reînnoiește mesajul recent al Părintelui Patriarh Daniel de firească solidarizare cu creștinii români ortodocși din Ucraina, dar și cu toate victimele inocente ale acestui război purtat atât de aproape de România, și îi îndeamnă pe toți clericii și mirenii să se mobilizeze în această perioadă critică și să se implice în acte caritabile de donație, menite să aducă un sprijin real și o mângâiere celor striviți acum de teamă şi neputință”.

Patriarhia Română a mai subliniat că „situațiile limită prin care trecem sunt și cele care indică gradul nostru real de încreștinare”. „Există situații în care nu cuvintele, discursurile, ci gesturile tăcute, faptele credinței și ale milei, ale respectului pentru alteritate, ale empatiei cu suferința celuilalt recompun umanitatea”, se mai spune în mesajul instituției.

Mitropolia Moldovei: „Un război fratricid”

Mitropolia Moldovei a emis joi, 3 martie, o circulară în care a îndemnat preoții din toate bisericile din Republica Moldova să se roage pentru pace în Ucraina. Totodată Mitropolia a venit cu un nou apel în care a îndemnat populația să ajute refugiații din Ucraina care suferă în urma declanșării acestui „război fratricid”.

Instituția precizează că majoritatea parohiilor s-au mobilizat, alături de instituțiile cu caracter social-filantropic și au venit cu inițiative de sprijin al refugiaților. „Îndemnăm în continuare clerul și credincioșii din parohii să se mobilizeze în vederea colectării surselor financiare și a produselor alimentare și de primă necesitate”.

Mitropolia Basarabiei: Donații pentru refugiați

Din primele zile ale războiului a fost alături de refugiați și Mitropolia Basarabiei care a organizat alături de voluntari un punct de ajutorare la Vama Sculeni, unde le oferă refugiaților un prânz cald, dar și la punctul vamal Palanca, unde a ajutat la transportarea refugiaților la Iași, unde aceștia au fost preluați de alți preoți care i-au asigurat cu hrană și cazare.

Totodată, Patriarhia Română a transmis o donație sub formă de produse alimentare în valoare de circa 228 000 de lei românești pe care Misiunea Diaconia din cadrul Mitropoliei Basarabiei le-a transmis centrelor pentru refugiați. „Acesta este un prim transport, urmează să vină și altele”, a precizat preotul Ciprian Ioniță, consilier al Administrației Patriarhale, care a însoțit transportul de la București la Chișinău.

Și Episcopul Bisericii Catolice din Chișinău, Anton Coșa, a lansat un îndemn către comunitățile catolice din Republica Moldova să se roage pentru pace și să vină în ajutorul miilor de refugiați care fug din calea războiului.

Pe lângă unele parohii și apartamente sociale, Biserica catolică a organizat structuri de primire a refugiaților, care asigură în prezent o capacitate de 390 de paturi, cu servicii medicale și de alimentare. În plus, a fost creată o rețea de solidaritate familială, în cadrul căreia mai multe familii și-au exprimat disponibilitatea de a găzdui refugiați.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE