Președintele Zelenski denunță o „crimă de război”, Rusia spune că știrea cu bombardarea unui spital de copii din Mariupol este falsă

1595
0

Un spital de copii din orașul ucrainean Mariupol a fost distrus de atacurile aeriene ruse, a anunțat miercuri, consiliul municipal într-o postare online, scrie Agerpres, cu referire la AFP.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Bombe ruseşti au căzut asupra unui spital şi a unei maternităţi din Mariupol (…) Clădirile sunt distruse. În acest moment sunt 17 răniţi. Se caută printre dărâmături. Bombardamentul aerian este dovada finală. Dovada că are loc un genocid al ucrainenilor… Nu am comis niciodată şi niciodată nu vom comite o crimă de război ca aceasta în oraşele Doneţk sau Lugansk sau în orice regiune”, a menționat Zelenski.

Bombardarea spitalului din Mariupol a stârnit indignarea UNICEF şi a ţărilor occidentale, transmite sursa citată.

Printre răniți sunt femei aflate în travaliu, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kyrylenko. El a acuzat Rusia că a efectuat atacul în timpul unei perioade de încetare a focului, menită să permită evacuarea civililor din orașul asediat, scrie hotnews.ro, cu referire la surse locale.

La Moscova, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a afirmat, în cursul unui briefing că „batalioane naţionaliste” ucrainene au dat afară pacienţii şi personalul spitalul pentru a-l folosi ca poziţie de luptă.

Rusia a venit cu o reacție în urma acuzațiilor Ucrainei. Aceasta susține că ştirea este falsă, deoarece clădirea este o fostă maternitate care fusese preluată de mult timp de trupe, relatează Agerpres, cu referire la Reuters.

„Aşa se nasc ştirile false”, a scris pe Twitter reprezentantul permanent adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Poleanski”.

Totodată, armata ucraineană a declarat azi, 10 martie, că ofensiva Rusiei încetineşte după două săptămâni de război. Statul major ucrainean a anunţat într-un buletin că în unele zone operaţionale unităţile ruseşti şi-au pierdut puterea de luptă şi aduc rezerve, relatează Agerpres, cu referire la DPA.

Discuţii la cel mai înalt nivel între cele două părţi de la începutul ofensivei ruse ar trebui să aibă loc joi în Turcia.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba „a sosit la Antalya pentru discuţii privind încetarea ostilităţilor şi încheierea războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Oleg Nikolenko, miercuri seară, scrie sursa citată.

În același timp, membrii Camerei Reprezentanţilor SUA au adoptat miercuri seară un nou buget federal american ce include o sumă enormă de aproape 14 miliarde de dolari pentru criza ucraineană, scrie Agerpres, cu referire la France Presse.

Aceste fonduri ar trebui să permită Kievului să-şi protejeze reţeaua electrică, să lupte împotriva atacurilor cibernetice şi să se doteze cu arme defensive. Pachetul include de asemenea ajutor umanitar de peste 2,6 miliarde de dolari şi mai mult de un miliard de dolari pentru sprijinirea refugiaţilor care fug din Ucraina, scrie sursa citată.

„Vom continua să sprijinim curajosul popor ucrainean care luptă pentru ţara sa”, a dat asigurări pe Twitter preşedintele american Joe Biden.

Acest pachet include de asemenea peste 6,5 miliarde de dolari pentru Pentagon şi care vor fi folosiţi în special pentru desfăşurarea de trupe în regiune. De asemenea, sunt alocate fonduri pentru finanţarea ripostei împotriva Moscovei, începând cu sancţiunile împotriva oligarhilor ruşi, scrie sursa citată.

Suma pentru Ucraina a fost ataşată la bugetul federal al SUA pentru anul 2022, pe care senatorii trebuie să le adopte pe rând în zilele următoare.

Totodată, Guvernul ucrainean va crea rezerve de alimente suficient de mari pentru a hrăni populaţia şi forţele armate în timpul invaziei ruse, a declarat miercuri seară premierul Denis Şmigal, conform serviciului de presă al executivului de la Kiev, scrie Agerpres, cu referire la Reuters.

„Statul va reface stocurile de cereale şi de alte produse în cantităţi pentru consumul anual al întregii ţări, din bani de la bugetul de stat”, a spus Şmigal, potrivit Reuters.

Ucraina este un mare exportator şi producător de alimente, însă analişti în domeniul agricol au spus că invazia rusă ar putea reduce semnificativ suprafaţa cultivată pentru recolta de cereale din 2022, ceea ce ar duce la lipsuri pentru Ucraina şi pentru restul lumii, scrie sursa citată.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE