Antony Blinken: „Statele Unite vor face tot ce pot pentru a ajuta Republica Moldova cu asistenţă pentru refugiaţi”. Maia Sandu: „Parteneriatul moldo-american ne va ajuta să întărim capacitatea țării noastre de a răspunde provocărilor vremii” (VIDEO)

814
0

Secretarul de stat american Antony Blinken se află în vizită în Republica Moldova, în cadrul unui turneu mai amplu în estul Europei, după invazia rusă în Ucraina.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Statele Unite vor face tot ce pot pentru a ajuta Republica Moldova cu asistenţă pentru refugiaţi”, a declarat Blinken într-o conferinţă de presă televizată, după ce s-a întâlnit în capitala Republicii Moldova, Chişinău, cu preşedintele ţării, Maia Sandu, care a anunţat că peste 250.000 de persoane strămutate au intrat pe teritoriul moldovean de la începutul atacului rusesc.

„Administraţia Biden a cerut deja aprobarea a 2,7 miliarde de dolari pentru comunitatea refugiaţilor şi pentru ţările implicate în aceste eforturi”, a adăugat Blinken.

Înaltul diplomat american a avut întrevederi cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu premierul Natalia Gavrilița. 

Secretarul de stat american i-a lăudat pe conducătorii Republicii Moldova pentru că au primit refugiați din Ucraina, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Blinken a declarat că admiră generozitatea şi ospitalitatea Republicii Moldova şi a apreciat că R. Moldova a oferit „o poveste puternică şi pozitivă” a unei democraţii emergente „într-un moment în care, de câţiva ani, democraţiile au înregistrat regrese, în loc să meargă înainte”.

În declarația Președintei Maia Sandu după întrevederea cu Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, șefa statului a declarat că speră că turneul pe care îl întreprinde acesta în țările din regiune va contribui, împreună cu vizitele altor demnitari înalți, la eforturile de pace în Ucraina. 

„E ceea ce ne dorim cu toții. E ceea ce merită toți – și în special ucrainenii”, a spus Maia Sandu, care a amintit că peste 250 de mii de oameni au trecut frontiera dintre Ucraina și Moldova de la începutul războiului; o bună parte dintre aceștia rămân deocamdată în țara noastră. Angajații serviciilor de stat, dar și foarte mulți voluntari s-au mobilizat să ajute refugiații care vin din Ucraina. Mii de oameni simpli din toate regiunile țării s-au alăturat acestui efort. 

„E un efort semnificativ pentru o țară cu o populație mai mică de 3 milioane de oameni cu venituri modeste”, a spus Maia Sandu.

În acest context, președinta Maia Sandu a subliniat că  Republica Moldova are nevoie de ajutorul și contribuția imediată și semnificativă a comunității internaționale pentru ca oamenii și economia R. Moldova să facă față în continuare acestor provocări. Șefa statului a cerut „implicarea rapidă a comunității internaționale – în primul rând, pentru încetarea luptelor și restabilirea păcii”.

Publicăm mai jos textul integral al declarației Președintei Maia Sandu după întrevederea cu Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken.

„Domnule Secretar de Stat, vă salut la Chișinău. 

Pe 18 februarie, doar două săptămâni în urmă, am împlinit 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii. Pe parcursul a trei decenii, SUA ne-a susținut în efortul nostru de consolidare a societății și a economiei, de construire a unui stat democratic, unde fiecare cetățean poate fi și gândi liber. 

Suntem recunoscători pentru asistența oferită de guvernul și cetățenii SUA în această perioadă, peste 1,7 miliarde de dolari SUA, asistență care ne-a ajutat să ne consolidăm ca stat. Apreciem susținerea fermă a Statelor Unite pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și pentru parcursul nostru european.

Mi-aș fi dorit să ne vizitați în timp de pace, în contextul aniversării relațiilor noastre bilaterale. Avem planuri mari pentru transformarea Moldovei. 

Am început să reformăm sistemul justiției, să combatem corupția în instituțiile statului, să îmbunătățim mediul de afaceri și să atragem investiții în economia țării, să încurajăm dezvoltarea comunităților locale și să regândim sistemul educațional pentru a pregăti mai bine Moldova pentru provocările vremii. Vrem să construim o țară rezilientă, competitivă, prosperă și inovatoare. O țară care investește în oameni și care poate canaliza energia și creativitatea cetățenilor săi pentru a construi un loc în care oamenii vor să trăiască.

Realitatea în care ne-am trezit pe 24 februarie, însă, a pus pe pauză planurile noastre. Ne aflăm într-o perioadă sumbră pentru întreaga regiune, unde toate eforturile sunt îndreptate spre consolidarea societății în jurul unui singur obiectiv – pacea în regiune.

După cum știți, războiul din Ucraina se desfășoară chiar la frontiera țării noastre. Am condamnat ferm agresiunea militară asupra Ucrainei si am chemat la pace din prima oră a acțiunilor militare. Vom continua să chemăm la dialog și la găsirea unor soluții pașnice ca singura modalitate de a pune capăt agresiunii împotriva Ucrainei și cetățenilor săi.

Ca țară neutră – un principiu înscris în Constituție – am decis să întindem o mână de ajutor oamenilor care sunt afectați direct de urgia războiului. Din primele ore ale atacului armat asupra Ucrainei, Moldova a primit pe teritoriul său cetățenii din țara vecină care fug din calea bombelor.

Peste 250 de mii de oameni au trecut frontiera dintre Ucraina și Moldova de la începutul războiului; o bună parte dintre aceștia rămân deocamdată în țara noastră. Angajații serviciilor de stat: polițiști de frontieră, vameși, carabinieri, medici, asistenți sociali, aleși locali, diplomați, dar și foarte mulți voluntari s-au mobilizat să ajute refugiații care vin din Ucraina. Mii de oameni simpli din toate regiunile țării s-au alăturat acestui efort. 

După ce intră în Moldova, refugiații primesc o gustare caldă, transport și adăpost într-un centru de plasament temporar sau în casele oamenilor. Zeci de mii de familii din toată țara găzduiesc oaspeți din Ucraina în aceste zile. E un efort semnificativ pentru o țară cu o populație mai mică de 3 milioane de oameni cu venituri modeste.

În pofida provocărilor foarte mari pe care le prezintă pentru noi fluxul în creștere al refugiaților din țara vecină, nu putem întoarce spatele acestor oameni. Majoritatea sunt femei, copii și vârstnici. Ei trec frontiera noastră obosiți, disperați, după multe ore pe drum, fugind din calea războiului. Avem obligația morală să-i ajutăm – și o vom face atât timp cât ne vor ține puterile.

Domnule Secretar de Stat, 

Republica Moldova are nevoie de ajutorul și contribuția imediată și semnificativă a comunității internaționale pentru ca oamenii și economia noastră să facă față în continuare acestor provocări. 

Avem nevoie urgent de ajutoare pentru cazarea temporară a acestor oameni, asigurarea lor cu strictul necesar și redirecționarea fluxului de refugiați care doresc să plece în alte țări către statele europene care au o capacitate mai mare să-i primească. 

Unele state și-au exprimat deja disponibilitatea de a prelua și găzdui refugiați din Ucraina în perioada următoare. Doar cu eforturile comune, consistente și rapide ale tuturor partenerilor putem ajuta Ucraina. 

Avem nevoie de ajutor și de implicarea rapidă a comunității internaționale – în primul rând, pentru încetarea luptelor și restabilirea păcii. Sper că turneul pe care îl întreprindeți în aceste zile în țările din regiune va contribui, împreună cu vizitele altor demnitari înalți, la eforturile de pace în Ucraina. E ceea ce ne dorim cu toții. E ceea ce merită toți – și în special ucrainenii.

Domnule Secretar de Stat Blinken, 

Republica Moldova și Statele Unite au dezvoltat o relație foarte bună în cei peste 30 de ani de relații de cooperare și prietenie. Apreciez parteneriatul strategic dintre țările noastre și sper să ne revedem în zile mai bune, când vom putea discuta cum să avansăm pe subiectele care le avem pe agenda bilaterală a țărilor noastre. 

Sper că vizita Dumneavoastră va da un suflu nou parteneriatului nostru. Vrem să continuăm dialogul politic și de securitate între statele noastre, să dezvoltăm proiectele de reziliență energetică și să avansăm în dialogul pe justiție și colaborarea în domeniul recuperării activelor furate de la cetățenii Republicii Moldova. 

Parteneriatul moldo-american ne va ajuta să consolidăm reziliența Republicii Moldova, să întărim capacitatea țării noastre de a răspunde provocărilor vremii. Iar o Moldovă mai puternică, mai rezilientă poate deveni un pol de stabilitate și dezvoltare în regiune, un partener de încredere și un avanpost al lumii libere.”

Și Prim-ministra Natalia Gavrilița a avut astăzi o întrevedere cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, aflat în vizită oficială în Republica Moldova. Cei doi oficiali au discutat despre situația privind securitatea regională, gestionarea fluxului de refugiații ucraineni și ajutorul pe care îl pot oferi partenerii de dezvoltare pentru a întări capacitatea de răspuns a instituțiilor statului,  dar și cooperarea bilaterală, se spune într-un comunicat de presă al Guvernului Republicii Moldova. 

„Ne-am angajat ferm să ajutăm toate persoanele refugiate din Ucraina. Guvernul a pus în aplicare cea mai cuprinzătoare operațiune umanitară din istoria Republicii Moldova. Dar amploarea fluxului de oameni este o provocare și avem nevoie de asistența prietenilor și partenerilor noștri. Avem nevoie de această asistență rapid și prin instrumente flexibile”, a declarat șefa Guvernului.

„Situația tensionată din regiune a provocat un val sporit al valului de refugiați ucraineni, Republica Moldova fiind una din cele mai afectate țări ce se confruntă cu această provocare. În prezent, în țara noastră se află peste 110 mii de refugiați din Ucraina, inclusiv 30 de mii de copii. Dintre aceștia, cca 2200 de persoane au solicitat azil. În contextul creat, instituțiile statului au prioritatea majoră de a asigura gestionarea eficientă a fluxului de refugiați, inclusiv ordinea publică, dar și stabilitatea economică, financiară și energetică.”

„Abia începem să înțelegem consecințele economice ale acestui război, cu rutele comerciale și lanțurile valorice perturbate. Am luat măsuri rapide pentru a asigura securitatea alimentară, pentru a schimba traseele de transport și pentru a reorienta comerțul, dar va trebui să facem mult mai mult pentru a asigura stabilitatea economică și financiară și bunăstarea cetățenilor noștri”, a declarat Natalia Gavrilița. 

La rândul său, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a exprimat sprijinul pentru eforturile Moldovei de a primi și ajuta refugiații ucraineni și a menționat că „Eforturile de coagulare de care a dat dovadă Guvernul și toate instituțiile statului în gestionarea fluxului de refugiați, dar și ospitalitatea cetățenilor moldoveni din aceste zile sunt impresionante”. 

Oficialul american a salutat decizia Republicii Moldova de a semna cererea de aderare la Uniunea Europeană: „Exprimăm sprijinul SUA pentru democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Istoria democrației și luptei cu corupția pe care o spune țara voastră întregi lumi este cu adevărat inspirațională, este o istorie de care omenirea avea foarte mare nevoie, exact în aceste vremuri tulburi”, a spus Antony Blinken.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE