Republica Moldova și Ucraina s-au desprins de la rețeaua electrică a Rusiei

1626
0
Sursa foto: Digi24
Sursa foto: Digi24

Republica Moldova și Ucraina au participat la un test de independență energetică în ziua în care Rusia a declanșat invazia, prin care s-au deconectat de la sistemele de electricitate din Rusia și Belarus. Acum, cele două state speră ca testul, care ar fi trebuit să dureze trei zile, să devină permanent și ca UE să le permită să se alăture rețelei sincronizate a Europei continentale, scrie „Politico”, citată de radiochisinau.md.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Testul fusese programat cu mult timp în urmă și, din nefericire, a coincis cu data în care Moscova s-a decis să își trimită trupele în Ucraina și să înceapă să distrugă infrastructura țării.

Ministrul ucrainean al energiei, Herman Galușcenko, a prelungit testul până pe 6 martie 2022. Acesta încearcă să obțină de la UE permisiunea de a se sincroniza imediat cu Rețeaua europeană a operatorilor sistemului de distribuție a electricității (ENTSO-E). În același timp, zilele în care Ucraina mai poate ține luminile aprinse cu sursele de energie pe care le deține sunt numărate.

„În ciuda agresiunii militare din partea Rusiei, a atacurilor cu rachete, a atacurilor asupra infrastructurii critice, sistemul de energie al Ucrainei, care funcționează autonom, și-a dovedit fiabilitatea și securitatea furnizării de energie electrică către consumatori”, a spus ministrul ucrainean Galușcenko.

„Am dovedit seriozitatea intențiilor noastre de a ne integra în sistemul european, chiar și în această perioadă dificilă de război”, a mai adăugat Galușcenko.

Conectarea Ucrainei la sistemul de electricitate al UE trebuie realizată de urgență, potrivit comisarului UE pentru Energie

Comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson, s-a întâlnit luni cu ENTSO-E pentru a discuta despre conectarea la sistem a Ucrainei cât mai repede – un proces care se numește „sincronizare”, scrie sursa citată.

„Ucraina cere sincronizarea cu rețeaua europeană cât mai curând posibil. Este o provocare tehnică, dar Europa poate să facă acest lucru pentru partenerii noștri”, a declarat Simson luni seară, după o întâlnire de urgență a miniștrilor energiei din blocul european.

Sincronizarea a fost programată inițial pentru începutul anului 2023. În așteptarea rezultatului testului din iarna aceasta, urmat de un al doilea test programat pentru luna august, ambele necesită ca Ucraina și Moldova să arate că își pot opera în mod stabil sistemele la 50 de hertzi – standardul Europei continentale – fără nevoia de a obține energie de urgență de la un vecin, scrie „Politico”.

Comunitatea Energiei: O posibilă întrerupere a alimentării cu energie a Ucrainei va afecta și Moldova

Într-o declarație separată, Comunitatea Energiei a subliniat importanța accelerării procesului de sincronizare a grilelor de electricitate din Ucraina și Moldova cu Uniunea Europeană, potrivit EU Neighbours east.

„Asigurarea alimentării neîntrerupte cu energie electrică în Ucraina și Moldova este esențială și pentru siguranța cetățenilor din UE și din celelalte părți contractante ale Comunității Energiei”, scrie în declarația Comunității. „Trebuie asigurată funcționarea continuă a sistemului pentru a menține siguranța centralelor nucleare din Ucraina”, notează sursa citată.

„Mai mult, o întrerupere a sistemului ucrainean ar duce la o întrerupere și în Moldova”, potrivit declarației Comunității Energiei. „Împotriva acestor amenințări grave, sincronizarea rapidă a Ucrainei și a Republicii Moldova pare a fi cea mai bună modalitate de a preveni o posibilă întrerupere a sistemelor de electricitate din cauza conflictului armat prelungit.”

Sute de mii de ucraineni deconectați de la electricitate și gaz din cauza luptelor

Ministerul Energiei din Ucraina organizează apeluri informative la nivel industrial la fiecare două ore pentru a fi la curent cu starea sistemului său de energie. Tranzacționarea internă a energiei electrice a fost momentan suspendată în favoarea unui preț fix.

Până la ora 14:00, luni, sistemul de energie electrică a Ucrainei era stabil, cu toate că 332.000 de clienți din toată țara au fost rupți parțial sau complet de la electricitate, iar aproape 12.000 de consumatori au fost tăiați de la aprovizionarea cu gaz din cauza infrastructurii avariate în timpul luptelor, potrivit ministerului.

Ucraina are în stoc 734.000 de tone de cărbune, suficient pentru a rezista între 15 și 20 de zile. Guvernul a ordonat însă tuturor centralelor termice să treacă la arderea gazelor naturale în situația în care transportul feroviar din minele de cărbune din estul Ucrainei este blocat.

Până la 40% din sursele regenerabile sunt inoperabile din cauza ruperii cablurilor de alimentare cu electricitate. Operatorul centralelor nucleare din Ucraina, Energoatom, a declarat luni că centralele sale funcționează în condiții normale.

Desprinderea din grila Moscovei, „ultima bornă a despărțirii de trecutul sovietic”

De-a lungul graniței de vest a Ucrainei, centrala electrică Dobrotvorskaia este conectată direct la rețeaua electrică a Poloniei prin cabluri de electricitate. Împreună cu cea mai mare centrală termică din Ucraina, Burștin, cele două formează o așa-numită insulă a energiei căreia i s-a permis în trecut să se conecteze la rețeaua occidentală pentru o formă limitată a comerțului cu energie electrică.

Desprinderea de grila IPS/UPS dominată de Moscova a devenit un proiect politic. „Înseamnă mult pentru că, în primul rând, va fi un fel de ultimă bornă în ceea ce privește despărțirea de trecutul nostru sovietic”, a spus directorul executiv al Naftogaz, Yuri Vitrenko pentru „Politico” în ajunul invaziei.

Pe vremea când era ministru al energiei în Ucraina, Vitrenko a declarat sincronizarea ca fiind o prioritate strategică pentru țara sa.

Ucraina, cu o populație de 41 de milioane de locuitori, este unul dintre cei mai mari consumatori de energie din Europa, informează Reuters. Aproximativ 55% din producția de energie a țării este asigurată de cele patru centrale nucleare de care dispune.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE