Începutul celei de-a 56-a ediții a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor” consună cu aniversarea maestrului Eugen Doga

522
0

Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor” a ajuns la cea de-a 56-a ediție. Ieri, 1 martie, în incinta Palatului Național „Nicolae Sulac”, s-a desfășurat un concert dedicat aniversării a 85-a de la nașterea compozitorului Eugen Doga, informează Moldpres.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

La eveniment au participat mai multe persoane oficiale, printre care: președintele Parlamentului, Igor Grosu, prim-ministrul Natalia Gavrilița, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Ministrul Culturii a menționat că cea mai puternică armă pe fața pământului este arta. „Cu această armă putem cuceri o lume întreagă. Uitați-vă ce armată avem noi aici, și asta încă nu-i toată. Iar astăzi îl celebrăm pe mareșalul artei noastre”.

Și Prezidiul Academiei de Științe a Moldovei, Secția Științe Sociale, Economice, Umanistice și Arte, i-a transmis un mesaj Academicianului Eugen Doga, în care se spune, între altele:

„Comunitatea științifică din Republica Moldova Vă apreciază înalt creațiile în diverse genuri și este mândră că Vă avem în rândurile noastre. Aceste lucrări servesc drept model pentru generațiile de azi și de mâine, Dvs. fiind pe bună dreptate un inspirat desăvârșit al muzelor!

Performanțele Dvs. artistice sunt un izvor de bucurii și armonii pentru toți iubitorii de frumos și sublim! Sunteți cel care prin propria creație ați dus faima mioriticului nostru plai peste mări și țări, prezentându-ne ca un neam înzestrat cu deosebite calități, recunoscute la cel mai înalt nivel.”.

Și Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a felicitat pe maestrul Eugen Doga cu prilejul celei de-a 85-a aniversări. Șefa statului l-a vizitat acasă pe omagiat, se spune într-un comunicat emis de Președinție.

„Se zice că atunci când armele vorbesc, muzele tac. Dar muzica lui Eugen Doga este în stare să facă armele să tacă. Pace nouă tuturor!”, afirmă șefa statului în mesajul de felicitare adresat maestrului Eugen Doga.

Azi, 2 martie, va avea loc primul concert al Sălii cu Orgă din cadrul Festivalului „Mărțișor” care se va desfășura și în format online, suntem invitați să urmărim un concert vocal-simfonic, „Stabat Mater” de Pergolesi, cu începere de la ora 18:00. Concertul va fi transmis pe pagina de Facebook – Organ Hall Moldova, Privesc.Eu și pe site-ul www.organhall.md. Cei prezenţi fizic la acest eveniment vor trebui să prezinte certificate de vaccinare sau acte care confirmă că au fost bolnavi de covid.

Amintim că prima ediție a Festivalului Internațional de Muzică „Mărţişor” a avut loc în anul 1966 la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, ctitor al căruia a fost regretatul Alexandru Fedco, fost director al Filarmonicii.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE