Cristina Sîrbu, voluntară: „În grupul de voluntari suntem aproape 3000 de persoane”

1195
0

„Moldova for Peace” („Moldova pentru Pace”) este un grup de lucru de pe lângă Ministerul Afacerilor Interne și Guvernul Republicii Moldova. Sunt voluntari și voluntare care contribuie la efortul de primire, asistență și acomodare a fluxului de refugiați din Ucraina. Aceștia se implică 24/24 în distribuirea și colectarea ajutoarelor umanitare, în transportarea oamenilor la locurile unde sunt adăpostiți.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Contactată de „Gazeta de Chișinău”, Cristina Sîrbu, voluntară în cadrul grupului „Moldova pentru Pace”, a menționat că cei aproape 3000 de voluntari lucrează pe mai multe direcții: coordonarea voluntarilor, asigurarea de transport, de cazare, identificarea de bunuri și servicii necesare.

„«Moldova pentru Pace» a fost constituit în urma unei ședințe cu MAI (Ministerul Afacerilor Interne), vinerea trecută (25 februarie). În momentul în care s-a înțeles gravitatea situației din Ucraina, MAI a organizat o ședință în care s-a anunțat despre implicarea cetățenilor în activități de voluntariat, cu toată susținerea MAI. În urma ședinței mai multe persoane s-au adunat și au spus că da, vor să se implice. Sâmbătă dimineață, ne-am adunat la MAI și am început să lucrăm. Am luat decizia cum să fie numită această entitate, pe ce direcție să mergem ca să oferim tot suportul. Și am făcut și formularul pentru voluntari. Am avut grijă ca peste tot să fie voluntari care să ajute necondiționat, peste tot să fie asigurat transport și acolo unde este nevoie să ajungă bunurile necesare pentru refugiați. În grupul de coordonatori sunt aproximativ 25 de persoane, e celula care se întrunește în fiecare zi la Guvern, iar în grupul de voluntari sunt aproape 3000 de persoane”, spune Cristina Sîrbu.

Voluntara afirmă că toți cei care fac parte din grupul „Moldova pentru Pace” sunt abonați la toate canalele de telegram, diferite grupuri pe facebook în care zilnic se postează anunțuri despre necesitățile pe care le au refugiații ucraineni.

„Și din momentul când aflăm, căutăm în depozite ce avem și distribuim. Dar mai avem și a doua componentă, lumea ne caută. Suntem cunoscuți datorită faptului că suntem o structură care lucrează cu Guvernul Republicii Moldova și lumea ne caută să ne anunțe despre produsele de care au nevoie și pentru câte persoane”, conchide tânăra voluntară.

După ce ieri, 28 februarie, Natalia Gavrilița a anunțat că s-a creat Centrul Unic de Gestionare a Crizei, s-a stabilit că acesta va coordona efortul de asistenţă efectuat de Guvern, organizaţii internaţionale, iniţiativa privată şi voluntari, inclusiv pe cei de la „Moldova pentru Pace”. „Asta nu presupune o schimbare în modul nostru de activitate, pentru că oricum continuăm să facem ceea ce făceam, doar că într-o colaborare mai strânsă cu Cancelaria de Stat”, afirmă Cristina.

„Moldova pentru Pace” dispune de opt depozite, trei mari și cinci mai mici. „Acolo colectăm tot felul de ajutoare. În unele depozite pot fi aduse și produse alimentare, în altele nu, pentru că depinde foarte mult de condițiile de păstrare. La depozitele mai mici, aflate în gestiunea IGSU, accesul este 24 din 24”, conchide voluntara grupului „Moldova pentru Pace”.

Doritorii care vor să doneze produse alimentare, haine și consumabile o pot face la următoarele adrese:

  1. Smokehouse (10.00 – 18.00);
  2. Depozitul de la Moldexpo;
  3. SA „Moldova Film”, str. Hâncești 61;
  4. Palatul Feroviarilor, str. Decebal 2;
  5. Universitatea Tehnică din Moldova, str. Studenților 9/7;
  6. Str. 27 martie 1918;
  7. Str. Maria Drăgan 7;
  8. Str. A. Mateevici 9;
  9. Bulevardul Ștefan cel Mare 9;
  10. Or. Sângera, str. Schinoasa 14;
  11. Str. Uzinelor 6.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE