„Dorim pace, dar nu o pace în genunchi!”

1050
0
Sursa foto: Profimedia

Ecoul războiului din Ucraina a fost auzit în dimineața zilei de 24 februarie la Chișinău, Anenii Noi, Telenești și alte raioane din RM. Zgomotul exploziilor a răsunat după ora 5:00 și a durat timp de aproape o oră. Oameni din Zona de Securitate au anunțat că deși au auzit explozii care le-au cutremurat geamurile, nu au avut loc trageri în regiunea transnistreană, ci cel mai probabil a fost ecoul exploziilor din Ucraina.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Războiul ne-a luat prin surprindere pe toți. Situația privind securitatea în regiune este foarte alarmantă”, ne-a spus Ion Iovcev.

Ion Iovcev: „Este inimaginabil un nou război în sec. XXI”

„Este inimaginabil un nou război în secolul 21. În apropiere de Tiraspol au răsunat explozii și în zilele precedente, au fost efectuate exerciții militare. Ecoul exploziilor din dimineața zilei de 24 februarie veneau din Ucraina. Să ne rugăm ca diplomații noștri și comunitatea internațională să facă tot posibilul pentru a putea pune capăt acestui rău”, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” Ion Iovcev, fostul director al Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol.

Și reprezentanți ai primăriilor de la Coșnița și Doroțcaia ne-au informat că au fost treziți de zgomotul exploziilor care cel mai probabil răsunau dinspre Ucraina.

„Ne-au trezit și pe noi pe la ora 5:00. Dar nu credem că e vorba de exerciții militare în Transnistria. Altfel răsună bubuiturile când au loc exerciții militare în preajmă. Și sora mea de la Telenești le-a auzit. Cel mai probabil este vorba de zgomotul exploziilor îndepărtate, de la Odesa”, a spus secretarul primăriei de la Coșnița, Gheorghe Petic.

Pe internet au apărut mai multe informații potrivit cărora ar fi fost lansate rachete din regiunea transnistreană spre Ucraina. Dar la scurt timp Ministerul Apărării al Republicii Moldova a dezmințit această informație. „În contextul știrilor care circulă pe rețelele de socializare despre atacurile de pe teritoriul regiunii transnistrene asupra Ucrainei, Ministerul Apărării anunță că această informație este falsă”, afirmă instituția.

În același timp un comunicat emis de Districtul Militar de Vest al armatei ruse, citat de agenția Interfax, arăta că totuși, în Transnistria au avut loc exerciții de pregătire specială a forțelor dislocate în regiunea din estul Republicii Moldova în dimineața zilei când armata de ocupație rusă a invadat Ucraina.

„Unitățile de pușcași ale Grupului Operațional al Forțelor Ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova au susținut o sesiune practică privind pregătirea specială a contingentului militar rus al forțelor de menținere a păcii”, se arată în comunicat.

Potrivit unor estimări, teritoriul separatist Transnistria are circa 5.000 de militari, cărora li se adaugă în jur de 1.500 de soldați ruși.

Oazu Nantoi: „Avem nevoie de mobilizarea tuturor resurselor diplomatice”

Deputatul Oazu Nantoi consideră că Republica Moldova are nevoie azi mai mult ca niciodată de unitate și mobilizarea tuturor resurselor diplomatice ca să nu fie implicată în acest război și totodată să rămânem deschiși pentru asistență umanitară.

„În cazul unei evoluții, celei mai nefaste, inclusiv pentru Republica Moldova, noi toți avem de plătit prețul trădării, lașității și corupției care a durat timp de 30 de ani. În loc să avem un stat integru, sigur pentru cetățeni, noi avem acum un stat cu agentură rusească, inclusiv în Parlament. Noi avem o parte din teritoriu ocupat de Federația Rusă și ne prefacem că plouă limitându-ne doar la declarații. Dar azi Republica Moldova are nevoie de unitate și mobilizarea tuturor resurselor diplomatice ca să nu fie implicată în acest conflict și totodată să rămânem deschiși pentru asistență umanitară”, a spus Oazu Nantoi.

Deputatul a mai adăugat că deși nu suntem parte în acest conflict, RM condamnă univoc agresiunea FR și susține suveranitatea și integritatea Ucrainei și a poporului ucrainean în lupta lui pentru independență.

„Acum trebuie să fim vigilenți, lupta se duce nu numai cu bombe, ci și cu falsuri. Văd că în Odesa, care e punctul nevralgic pentru noi, e liniște, e stabilitate, noi trebuie să urmărim cum va acționa comunitatea internațională în raport cu regimul lui Putin. Totodată trebuie să ne pregătim pentru un eventual val de refugiați. Deocamdată facem față acestei situații”, a mai spus Oazu Nantoi.

 Ion Leahu: „Acum trebuie să ne securizăm hotarul și să fim vigilenți pentru a evita provocările”

Potrivit lui Ion Leahu, expert în problematica transnistreană, războiul a fost precedat de justificări halucinante, întrezărite în discursul pretins istoric al lui Putin, care a scos în evidență ambiția acestuia de refacere a Rusiei imperiale, cea de dinaintea imperiului sovietic.

„Ucraina e primul stat pe care ar vrea să și-l întoarcă. Sunt sigur că nu se va opri aici. Pentru noi există marele pericol, al transportării trupelor de infanterie pe Marea Azov, Marea Neagră și o descindere a acestora la Odesa și la gurile Dunării. Numai statutul de neutralitate nu ne va putea salva în această situație. Acum este nevoie cel puțin să nu permitem oricui să ne tranziteze teritoriul pentru a ajunge în Transnistria, trebuie să ne securizăm hotarul și să fim vigilenți pentru a evita provocările în această zonă”, a spus Ion Leahu.

Eleonora Cercavschi: „Până și rușii înțeleg că nu este bine, e o luptă fratricidă”

 Directoarea Liceului „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol, Eleonora Cercavschi, care face naveta zilnic printre posturile militare din regiunea transnistreană, ne-a informat că sunt foarte îngrijorați de prezența unui nou război în regiune.

„Ne alarmează soarta noastră și a copiilor noștri. Atâția ani am suferit aici, oamenii vor liniște, vor și ei un trai mai bun, ca în Europa. Ne-am bucurat că putem călători liber. Totodată, mai aveam speranțe că vor fi implementate reformele promise de autorități. Discursul lui Putin plin de dispreț la adresa Ucrainei ne-a înfiorat. Nici un politician nu are dreptul să înjosească astfel un popor, să numească un stat «creatură artificială». Până și un fost angajat în forțele paramilitare din Transnistria cu care am discutat azi a zis: «Vî znaete, ăto uje slișkom…» („E din cale afară ceea ce se întâmplă” – trad. din rusă). Până și rușii de aici înțeleg că nu este bine. Va fi un război fratricid. Cei care au luptat se întreabă pentru ce au luptat, ca să-l îmbogățească pe unul ori pe altul? Militarii, chiar și cei din regiunea transnistreană, nu mai sunt cei care au fost. Și chiar dacă tarifele pentru gaz și energie sunt mai mici în stânga Nistrului, e mare sărăcie aici”, a relevat Eleonora Cercavschi.

Maria Roibu: „Dorim pace, dar nu o pace în genunchi”

Maria Roibu, directoarea Liceului „Alexandru cel Bun”, cu predare în limba română, din orașul Tighina, controlat de separatiști, consideră că liderul rus ar putea crea o nouă rezervație nu doar pentru populația teritoriilor ocupate, ci și pentru propriii cetățeni. „Sperăm să fie oprit de comunitatea internațională. Am auzit și tineri din Rusia vorbind că în niciun caz nu ar vrea să meargă să lupte pe teritoriul altui stat și că sunt gata să-și apere doar propria țară, dacă sunt invadați. Eu personal, mă rog la Dumnezeu să-i dea o limpezire a creierului liderului de la Kremlin. Nici lumea de aici nu-și dorește o escaladare a situației. Dorim pace, dar, evident, nu o pace în genunchi”, a mai spus Maria Roibu.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE