Contractul cu Gazprom, făcut public. Reprezentanții Guvernului au refuzat să comenteze, dar nu au infirmat veridicitatea documentului

536
0
sursa foto: anticoruptie.md

Astăzi, 22 februarie, contractul dintre S.A „Moldovagaz” și „Gazprom” privind livrarea gazului, semnat la 29 octombrie 2021, a fost făcut public, neoficial. Documentul a fost trimis la adresa de email a portalului anticoruptie.md.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit documentului, anual, până la sfârșitul lui septembrie 2026, Gazprom se obligă să livreze, iar S.A. „Moldovagaz” se obligă să cumpere o cantitate de 3,3 miliarde metri cubi de gaze anual. Dintre acestea 1,24 miliarde urmează a fi livrate pe malul drept al Nistrului, iar 2,06 miliarde urmează să ajungă la „Tiraspoltransgaz”. Acordul presupune că S.A. „Moldovagaz” se obligă să plătească livrările de gaz față de „Tiraspoltransgaz”.

Formula de calcul a prețului pentru perioada rece a anului, din octombrie până în martie inclusiv, presupune ca 30 la sută din preț să fie raportat la prețul gazului la hub-ul de gaze TTF din Olanda în ultima zi a lunii anterioare lunii de livrare. Așa cum prețul pe bursele europene, inclusiv pe platforma TTF, este raportat la puterea de ardere, adică în calorii, în formulă este indicat și cum se transformă gigacaloriile în metri cubi. Astfel, 10,37 kwt/oră echivalează cu un metru cub de gaze.

Alte 70 la sută din prețul „de iarnă” sunt calculate conform punctului 3.2 din acordul din 2006. Acesta nu este indicat în anexă, însă, din câte se știe, este format din prețurile Platts ale unui mix de produse petroliere precum benzina, motorina sau păcura.

Însă, în perioada de vară, adică din aprilie până în septembrie, formula se inversează. Adică 30% din preț sunt calculate în baza prețului pentru mixul de produse petroliere, iar 70%, în baza prețului de piață.

Reprezentanții Guvernului au refuzat să comenteze, dar nu au infirmat veridicitatea documentului. În actul emis este prezentată și formula de calcul al gazului ce urmează a fi livrat Republicii Moldova, volumul contractat, costurile de tranzit pe teritoriul Ucrainei și condițiile în care poate fi reziliat contractul.

În document mai este menționat că plățile pentru gaz vor fi efectuate până în luna mai în dolari americani, iar după aceea – în euro.

Amintim că vicepremierul Andrei Spânu a declarat de mai multe ori că documentul poate fi făcut public doar dacă reprezentanții „Gazprom”-ului își dau acordul.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE