Anatol Țăranu: „Nici un stat nu poate fi în siguranță. Există un pericol iminent de invazie rusească în statele suverane”

734
0

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni seară decretul de recunoaştere a independenţei regiunilor separatiste din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, transmit agenţiile de presă internaţionale.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Semnarea documentului a avut loc după ce Putin s-a declarat convins că cetăţenii ruşi sprijină decizia sa şi i-a cerut parlamentului Federaţiei Ruse să o susţină.

Putin a afirmat în timpul discursului său că NATO a transformat Ucraina într-un „teatru de război” și a numit revoluția ucraineană din 2014 drept „o lovitură de stat”.

În acelaşi discurs, liderul rus a spus că Ucraina este o colonie a Statelor Unite cu ”un regim marionetă” şi a acuzat serviciile secrete occidentale că ajută Kievul să comită crime.

În opinia sa, o aderare a Ucrainei la NATO este o ameninţare directă pentru securitatea Rusiei, Vladimir Putin subliniind că legea fundamentală a Ucrainei nu permite baze militare străine pe teritoriul ţării. El a reluat declaraţia potrivit căreia Rusiei i s-a promis în trecut că Alianţa Nord-Atlantică nu se va extinde, dar că s-a întâmplat exact contrariul. Conform liderului rus, NATO a ignorat complet cererile de securitate ale Moscovei.

Contactați de „Gazeta de Chișinău”, câțiva oameni politici și directori de opinie din Republica Moldova au comentat acțiunile liderului rus Vladimir Putin.

Oazu Nantoi, deputat, Fracțiunea Parlamentară Partidul Acțiune și Solidaritate: „Aici nu e vorba de ceea ce s-a întâmplat ieri seara. E vorba de politicile consecvente ale lui Vladimir Putin, care pornesc de la ideea că Ucraina ca stat nu există, există un teritoriu în care se vrea serios să se lupte cu Statele Unite ale Americii. În declarațiile sale publice Putin a negat în repetate rânduri legitimitatea statului ucrainean, legitimitatea guvernării din Ucraina. Ceea ce s-a întâmplat ieri este un element din scenariul de subordonare a teritoriului Ucrainei”.

Comentatorul politic Anatol Țăranu a opinat că „Președintele Putin a demonstrat o încălcare totală a principiului suveranității unui stat. El a comis un atentat la tot sistemul de securitate din Europa. După această acțiune nici un stat nu poate fi în siguranță. Există un pericol iminent de invazie rusească în statele suverane și de aceea este necesar de a regândi cardinal întregul sistem de securitate”.

Solicitat de „Gazeta de Chișinău”, președintele interimar al PPDA, Dinu Plîngău, ne-a spus că nu are ce adăuga la cele scrise pe pagina de Facebook a Platformei DA.

Reproducem în continuare textul Declarației Platformei DA: „Recunoașterea independenței de către Federația Rusă a zonelor separatiste ale regiunilor Donețk și Luhansk încalcă flagrant dreptul internațional și provoacă un puternic val de îngrijorare cu privire la viitorul securității regionale. Situația rămâne extrem de complicată, țara vecină se află în fața unei invazii militare, care poate să se producă în zilele sau chiar orele următoare. Această situație pune în pericol securitatea tuturor statelor din regiune și atentează la dreptul tuturor statelor de a fi suverane și independente. În aceste condiții cresc și riscurile pentru securitatea Republicii Moldova, în contextul existenței enclavei transnistrene. Platforma DA, ca partid politic, face apel către toate forțele politice și civice de a avea o poziție consolidată și unită pe marginea acestor îngrijorări. Totodată, Platforma DA face apel către președinta Republicii Moldova de a convoca de urgență Consiliul Suprem de Securitate pentru a discuta:

  1. Înăsprirea controlului hotarelor estice și al Aeroportului Internațional Chișinău;
  2. Organizarea consultărilor prompte cu autoritățile abilitate din România și Ucraina pe probleme de securitate;
  3. Consolidarea capacităților autorităților statului pentru a putea face față unui eventual val de refugiați”, este mesajul de pe Facebook al Platformei DA.

Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului federal rus) urmează să se reunească în cursul zilei de marţi, după cum s-a anunţat anterior, potrivit agenţiilor de presă ruse, fiind de aşteptat ca acestea să aprobe decretele lui Putin.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE