Stop incinerării anvelopelor auto!

1428
0

Zeci de organizații și ecologiști cer Parlamentului oprirea incinerării deșeurilor de anvelope auto. Organizațiile Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic și alte organizații neguvernamentale din Republica Moldova au semnat o declarație prin care solicită deputaților să amâne adoptarea modificărilor la Legea Deșeurilor care prevăd legalizarea incinerării deșeurilor de anvelope auto.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În legătură cu discuțiile tensionate din jurul Proiectului de modificare a Legii Nr. 209 din 29.07.2016 privind deșeurile (inițiativa legislativă nr. 292 din 19.10.2021), care prevede legalizarea incinerării deșeurilor de anvelope auto, organizațiile societății civile evidențiază că înainte să fie adoptată legalizarea, este necesară asigurarea monitorizării obligatorii a emisiilor gazelor de eșapament, în mod calitativ și cantitativ”, scrie în Declarație.

Potrivit organizațiilor, monitorizarea trebuie efectuată cu gazoanalizatoare automate, prevăzute cu transmiterea on-line către Agenția de Mediu a rezultatelor analizei, aceasta fiind o condiție obligatorie pentru siguranța unui proces tehnologic precum arderea anvelopelor uzate. „O astfel de monitorizare ar trebui să includă atât primirea de informații online cu privire la calitatea emisiilor de către instituțiile de stat, cât și posibilitatea accesului online la aceleași date pentru publicul larg. Totodată trebuie să fie asigurată monitorizarea aerului în zona dispersiei gazelor de eșapament de la instalațiile care emit aceste gaze. În lipsa unui sistem eficient de monitorizare, orice argumente despre lipsa impactului negativ a emisiilor asupra sănătății omului le considerăm nule și amorale”, argumentează semnatarii declarației.

Întrucât structurile de stat responsabile nu au în prezent capacitatea de a monitoriza continuu emisiile și aerul atmosferic, semnatarii consideră că adoptarea legii e prematură. Mai mult, ei susțin că această lege prezintă riscuri de corupție, deoarece asigurarea detoxificării complete a emisiilor este extrem de costisitoare, iar expertize în domeniul mediului arată că țările lumii a treia sau în tranziție, pentru a economisi bani, recurg la oprirea periodică a filtrelor sau admit funcționarea după expirarea termenului de exploatare a acestora.

Declarație-incinerare-cauciucuri (1)

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE