Să ne amintim de violonistul Valeriu Hâncu – 10.02.1954 – 07.06.2010

1208
0

Valeriu Hâncu a fost unul din cei mai străluciți violoniști din Republica Moldova. Artist de mare talent, ne-a lăsat drept moștenire mostre interpretative de certă valoare, care vor dăinui.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În anii 70-90 ai secolului trecut, în RSS Moldovenească apar muzicieni-interpreți, orchestre de muzică populară care creau şi promovau un repertoriu autentic, bazat pe tradițiile noastre ancestrale. Valeriu Hâncu a fost fidel acestor tradiţii. A interpretat și a înregistrat preponderent muzică populară sau lucrări originale de sorginte populară, alese cu discernământ și prezentate cu expresivitatea și talentul său trecut și printr-o școală violonistică clasică.

Născut la Orhei într-o familie de oameni simpli, Valeriu Hâncu începe studiile de vioară în localitatea de baștină, după care le continuă la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău, cu profesorul Alexei Amvrosov. La Conservator a continuat asimilarea creațiilor clasice violonistice cu profesorul Gheorghe Neaga, personalitate notorie a timpului. Paralel cu studiul clasic, Valeriu Hâncu interpretează piese din repertoriul de aur al lăutarilor arealului românesc, cântă în Orchestra de muzică populară „Mărțișor” a Casei Tineretului din Chișinău, condusă de maestrul Serghei Ciuhrii, evoluează cu alte formații.

Ulterior se angajează în Orchestra „Folclor” a Radioteleviziunii moldovenești, condusă de reputatul violonist și dirijor Dumitru Blajinu. În deceniile 7-8 din secolul trecut se organizau concursuri republicane pentru prelucrări, aranjamente, piese originale în stil popular. Orchestra „Mărțișor” participă constant la concurs şi devine un adevărat laborator de creație. Dirijorul Serghei Ciuhrii încuraja membrii orchestrei să-și încerce forțele la crearea repertoriului. Astfel, apar autori dotaţi, printre care Anatol și Valentin Golomoz, Emil Croitor, Constantin Rotaru, Valeriu Hâncu.

Capacitatea lui Valeriu Hâncu de asimilare și reproducere a repertoriului instrumental este enormă. El cântă piese muzicale din diferite zone folclorice, păstrându-le autenticitatea și originalitatea. Interpretează cu aceeași forță de convingere creaţii ale unor violoniști ca Ion Drăgoi (Moldova), Florea Cioacă (Oltenia), Efta Botoca (Banat), Alexandru Țitruș (Transilvania), piese lăutărești autentice din repertoriul lui Aurel Gore, Ignat Bratu, Ilie Chirea, Ion Petre Stoican, Ion Albeșteanu, precum și piese de tip Cafe-concert de Georges Boulanger-Pantazi, Grigoraș Dinicu, Tudor Pană.

Valeriu Hâncu era familiarizat cu repertoriul violonistului maghiar Sandor Lakatos, violonistului francez de jazz Stephane Grappelli. Avea o capacitate aparte de a asimila lucrări de diverse stiluri, epoci și culturi. Imprimările din fondul radio cu violonistul Valeriu Hâncu, din colecții particulare, pun în valoare calitățile sale interpretative.

Hora de ascultare și studiul lăutăresc” de Constantin Rotaru, realizată cu Orchestra „Mărțișor”, „Ceasul”, variantă orchestrală realizată de Ion Dascăl şi Chiril Paraschiv, „Doina și hora lăutărească”, improvizație și aranjament de subsemnatul, imprimată cu Orchestra „Folclor”, acestea și alte piese de pe CD, pun în valoare arta interpretativă a maestrului Valeriu Hâncu. Atestăm precizie intonațională, discernământ în utilizarea melismaticii, încărcătură emoțională, tehnică subordonată exprimării mesajului ideatic al lucrării.

De-a lungul anilor, Valeriu Hâncu a participat la multiple turnee cu diverse colective artistice, producându-se și în calitate de solist instrumentist. Îmi amintesc de evoluările sale din vara anului 1978, cu orchestra „Mărțișor”, în calitate de solist, la Festivalurile internaționale din Gannat, Oloron-Sainte-Marie și Confolens (Franța), când admirația publicului atingea cote maxime, el fiind aplaudat și ovaționat îndelung de mii de spectatori.

Astăzi conştientizăm faptul că violonistului Valeriu Hâncu i-a lipsit un manager, un agent de impresariat, care să-l protejeze, să-l țină la adăpost de probleme existențiale, să-i ofere condiții pentru creativitate și promovare.

Promovarea pieselor de pe acest CD (a cărui premieră a avut loc ieri, 10 februarie, pe youTube) va contribui la dezvoltarea culturii violonistice și la educarea unui gust artistic elevat al ascultătorilor.

Valeriu Hâncu a mers pe calea sa, mai dificilă, mai puțin accesibilă publicului larg, cea a constituirii și interpretării unui repertoriu de calitate, prin care a exprimat sensibilitatea, generozitatea și delicatețea sufletului său.

Ion Păcuraru, muzicolog, Maestru în Artă

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE