„Îmi doresc să aduc o schimbare acasă și să fiu un sprijin pentru părinți” – De ce aleg tinerii să-și continue studiile în Republica Moldova

1324
0

Șase instituții de învățământ superior din Republica Moldova au ajuns să fie recunoscute în topul celor mai bune universități din lume în anul 2022, potrivit Organizației de cercetare Ranking Web of Universities. În top au fost analizate peste 24000 de universități din întreaga lume, inclusiv 24 de instituții din Republica Moldova, conform infoprut.ro.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Primul loc îl ocupă Universitatea de Stat din Moldova (USM), cu poziția 3610 pe plan mondial. Pe al doilea loc se plasează Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), cu poziția 3760. Aceasta este urmată de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie N. Testemițanu (USMF) cu poziția 6570. Următoarele trei instituții nominalizate sunt Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM), Universitatea de Stat Alecu Russo din Bălți (USARB) și Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM).

Am discutat cu studenți ai universităților intrate în acest clasament pentru a afla motivul ce i-a făcut să aleagă una din instituțiile de învățământ superior din republică. Am dorit să cunoaștem și părerea unor reprezentanți ai organelor administrative universitare care au acceptat să-și exprime poziția față de această clasificare.

Studentă la Facultatea de Drept a USM, Raluca-Rusanda Donțu este satisfăcută de posibilitățile de învățare de la noi. Avem profesori buni, accesibilitate la diverse surse de informare, la fel ca și în alte țări, suficiente ore practice și teoretice. De asemenea, putem găsi oportunități de a aplica în practică cunoștințele la diferite barouri de avocatură”, mărturisește tânăra. A rămas în Republica Moldova pentru că își dorește să aducă o schimbare și să fie un sprijin pentru părinți.

Evelina Melnic este studentă în anul doi la Facultatea de Stomatologie a USMF și crede că această universitate are un potențial enorm și îi poate oferi tot de ce are nevoie pentru a deveni un bun specialist. Tânăra susține că: USMF-ul este universitatea de elecție nr. 1 a mediciniștilor veniți din străinătate. Nu văd de ce nu ar fi destul de bună pentru noi, studenții băștinași. Republica noastră are specialiști extraordinari, cunoscuți la nivel internațional, de la care poți învăța și care te pot ajuta să devii un medic de excepție.

Eugenia Cotelea studiază pentru cea de-a doua licență în cadrul ASEM. Crede că este cea mai dotată universitate la nivel de infrastructură și proiecte dezvoltate. În discuțiile cu prietenii, studenți în alte țări, a realizat că la noi nu este cu nimic mai prost predată materia. Crede că aici are suficiente oportunități de dezvoltare, dar, mai ales, trăiește sentimentul de apartenență care zice că i-ar lipsi într-o țară străină.

Victor Grigor este tânărul care a devenit profesor după absolvirea USARB. Universitatea din Bălți a ales-o pentru că este aproape de casă. L-au atras impresiile foștilor studenți: Povesteau despre această universitate de parcă erau undeva prin marile metropole ale lumii, despre bibliotecă, renumitul stejar de aproape 100 de ani, havuz și, cel mai captivant, despre experiența vieții de student la Bălți”.

Spune că la universitate studenții pot veni cu idei, inițiative ce sunt primite cu receptivitate. Astfel, se fac cunoscute necesitățile actuale ale tinerilor.

A aplicat la Universitatea „Babeș-Bolyai” din România, unde dorea să urmeze Facultatea de Relații Internaționale, dar a decis să rămână acasă. Pentru a se convinge de calitatea studiilor și problema educației la noi Stanislav Țibari a zis că trebuie să trăiască această experiență. Acum este student la ULIM în anul II de studii. Pot să zic cu certitudine că universitatea aceasta oferă foarte multe posibilități pentru formarea profesională, dar și pentru încadrarea ulterioară în domeniu. Oferă studenților exemple practice, nu doar teorii goale.

Aurelia Hanganu este prorector al USM și spune că poziționarea în Top vorbește despre calitatea activității didactice și de cercetare. Studentul tinde să aleagă ce e mai bun. Noi fiind numărul unu de mult timp, ne vorbește despre faptul că în Universitatea de Stat lucrurile se întâmplă la un nivel foarte înalt.

Rectorul UTM, Viorel Bostan: Noi deja de mai mulți ani suntem printre lideri în acest clasament. Alternativ, ba noi, ba USM. Sunt două categorii la care ne plasăm pe numărul unu: indicatorul ce măsoară calitatea cercetărilor făcute la universitate și indicatorul de vizibilitate a cercetărilor noastre pe plan mondial. Astfel de clasamente sunt importante, ele indică locul nostru comparativ cu alte universități. Încercăm să fim vizibili. Prezența în topul internațional mai contribuie și la atragerea studenților de peste hotare.

Topul Ranking Web of Universities (Webometrics) este realizat o dată la șase luni de Consiliul Superior pentru Cercetări Ştiinţifice din cadrul Ministerului Ştiinţei şi Inovării al Spaniei.

Victoria CERNEA

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE