Basarabenii mizează pe ajutorul României, dar se țin departe de NATO

797
0
La prezentarea barometrului „Republica Moldova și România în tumultul crizelor regionale”. Foto: ispri.ro

Peste 33% dintre moldoveni cred că România este țara care ajută cel mai mult Republica Moldova, este și țara de la care aproape 20% dintre respondenți așteaptă ajutor militar în cazul unei agresiuni ruse, dar le este indiferentă viața politică din România. Totuși, basarabenii au cea mai mare încredere în sistemul de învățământ de peste Prut, în biserică și în președinție.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Moldovenii aproape că n-au auzit de partidele politice din România, dar nici despre liderii politici de la București, mai puțin în cazul actualului președinte Klaus Iohannis și al ex-președintelui României, Traian Băsescu, în care au oarecum încredere.

Rezultatele se conțin în BarometrulRepublica Moldova și România în tumultul crizelor regionale”, realizat de Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI) și Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în baza sondajului național realizat de CBS-AXA, prezentat pe 8 februarie la Casa Oamenilor de Știință din București. Sondajul nu acoperă diaspora și regiunea transnistreană. Volumul eșantionului a fost de 1134 de persoane cu vârsta de 18 ani și mai mult, din 13 regiuni geografice, care coincid cu unitățile administrativ-teritoriale de până la revenirea la raioane. Interviurile cu cetățenii au fost realizate față în față, în perioada 24 ianuarie – 5 februarie 2022.

Același sondaj arată că 34,4 la sută din cetățenii Republicii Moldova și-ar dori unirea cu România, iar 80% dintre respondenți nu au cetățenie română. Însă 30,6% dintre respondenți au declarat că ar dori să obțină cetățenia română, în timp ce 69,4% dintre aceștia nu doresc să facă acest lucru. În eventualitatea unui referendum privind unirea cu România, respondenții care nu dețin cetățenia română ar vota împotrivă în proporție de 56,6%, în timp ce 27,6% ar vota pentru. În rândul respondenților care dețin cetățenia română, 62,5% ar vota pentru, iar 20,5% ar vota împotrivă.

Unirea și relațiile comerciale cu România

La întrebarea cum apreciază pe moment relațiile dintre România și RM, 8,6% dintre basarabeni au răspuns că foarte bine, 39,3% – destul de bine, iar 36,1% dintre cei chestionați consideră că avem relații nici bune, nici rele cu România.

Întrebați în ce direcție ar trebui să evolueze relațiile dintre Republica Moldova și România, 15,6% au răspuns că spre unire sub o singură administrație; 32,6% – spre o cooperare intensificată, dar cu păstrarea independenței Republicii Moldova; 21% au spus că spre relații frățești, dar orientate și spre alte țări prietene; 15,8% sunt pentru relații pragmatice în care fiecare dintre cele două state are grijă de propriii cetățeni.

Cetățenii moldoveni și-ar mai dori relații mai bune cu România pe dimensiunea comerțului (38,9%), educației și învățământului (36,9%), infrastructurii (16,9%), investițiilor românești (13,8%), interconectării energetice (12,3%). România este văzută în același sondaj ca țara care ajută cel mai mult Republica Moldova, cu 33,2%, urmată de UE – 17,6%, Rusia – 15,3% și SUA – 3,1%.

Paradoxal, deși România este principalul partener comercial al Republicii Moldova, 38,7% dintre basarabeni au spus că cele mai multe produse moldovenești se vând în Rusia, iar 17,2% dintre respondenți cred că în România, și 5,1% – în UE. Însă datele Biroului Național de Statistică arată că 61% din exporturile Republicii Moldova merg în UE; 27% dintre produsele autohtone se vând în România și 9% în Rusia.

Moldovenii și conflictul din Ucraina

Aproape jumătate dintre moldoveni (46,8%) consideră că este puțin sau deloc probabil să izbucnească războiul în Ucraina; 43,1% spun că Republica Moldova ar trebui să rămână neutră în cazul unui conflict militar în țara vecină, 22,6% cred că ar trebui ca R. Moldova să se alieze cu Federația Rusă, 12,5% – cu România, iar alți 8% consideră că integrarea în NATO ar fi cea mai bună opțiune pentru R. Moldova în cazul unui război dintre Rusia și Ucraina.

Aproape 20% dintre moldoveni consideră că, dacă Republica Moldova s-ar afla în situația Ucrainei, ar primi cel mai mult ajutor militar în mod prioritar din România, urmată de Uniunea Europeană (11,6%) și NATO (10,4%).

Problemele moldovenilor

Referitor la problemele majore cu care se confruntă cetățenii R. Moldova, cei mai mulți au răspuns că se ciocnesc de prețurile majorate (73,8%); salariile mici (60,5%); șomaj (28,9%); sărăcie (27%) și corupție (15,7%). Față de acum doi ani, moldovenii susțin că oamenii în R. Moldova trăiesc mai rău (38,6%); alte 41,5% spun că mult mai rău, iar 13,1% spun că o duc mai bine.

La capitolul siguranță, 32% dintre moldoveni se simt în siguranță împotriva infracționalității de stradă, a furturilor și jafurilor; 28% – împotriva unei posibile invazii a Rusiei și cotropirea RM de o forță militară străină; 18% – împotriva șomajului, lipsei locurilor de muncă și imposibilității de a găsi o muncă bine remunerată; 15% – împotriva abuzurilor organelor de stat și corupției frecvente; 14% – împotriva sărăciei, salariilor și pensiilor mici, inflației și prețurilor mari.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE