Liderul francez, Emmanuel Macron, după cinci ore și jumătate de discuții cu Vladimir Putin: „ Securitatea trebuie construită prin respectarea suveranității statelor care nu sunt membre ale UE sau NATO, dar care se află în regiune”

653
0
Emmanuel Macron și Vladimir Putin au susținut o conferință de presă comună după cinci ore și jumătate de discuții la Kremlin. Foto: Profimedia Images

Liderul francez, Emmanuel Macron, a discutat într-o conferință comună de presă cu Vladimir Putin, care a durat cinci ore și jumătate, la Kremlin. Președintele Franței a vorbit despre „noi soluții, inovatoare” și „garanții concrete”. Tot el a spus că este nevoie de o nouă ordine de stabilitate în Europa, iar Rusia trebuie să primească garanții de securitate, scrie digi24.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Liderul francez, Emmanuel Macron, a specificat că mai este timp pentru a rezolva criza din Ucraina pe cale diplomatică, în timp ce Vladimir Putin a declarat că ideile liderului francez ar putea face ca lucrurile „să evolueze”.

Suntem amândoi conștienți de gravitatea situației și de necesitatea, în interesul tuturor, de a găsi calea ca să păstrăm pacea și stabilitatea în Europa. Cred cu putere că încă este timp. Dialogul istoric și strategic pe care l-am construit în timpul ultimilor ani poate continua și de aceea am căzut de acord să ne întâlnim la Moscova. Am avut discuții fructuoase, substanțiale, concentrate pe tensiunile actuale și căile de dezescaladare, cum ar fi garanțiile de natură să asigure securitatea și stabilitatea pe continentul nostru”, a declarat Emmanuel Macron în aceeași conferință de presă.

Liderul francez a mai spus că există „termeni de convergență” între Rusia și Franța, iar următoarele zile și săptămâni vor fi dedicate unor contacte diplomatice intensificate.

Avem voința de a lucra împreună pentru a garanta o nouă ordine de stabilitate și securitate în Europa”, a afirmat președintele francez. În acest sens, Rusiei ar trebui să i se propună „garanții concrete de securitate”, a explicat Emmanuel Macron.

Liderul francez a mai subliniat că securitatea trebuie construită prin respectarea suveranității și independenței statelor care nu sunt membre ale UE sau NATO, dar care se află în regiune.

Este vorba, de exemplu, de Belarus, Ucraina, Georgia, Moldova – țări ale căror suveranitate și independență trebuie respectate, deoarece fac parte, de asemenea, din securitatea noastră colectivă. Acest lucru trebuie să fie luat în considerare”, a conchis liderul, Emmanuel Macron.

Vladimir Putin spune în aceeași conferință de presă că Emmanuel Macron are unele idei „utile”, dar a reamintit condițiile pe care Moscova le pune pentru o dezescaladare a acestei crize – oprirea extinderii NATO și retragerea echipamentelor militare ale Alianței în arealul în care existau înainte de 1997.

Vom vedea cum va decurge întâlnirea domnului președinte la Kiev. Am convenit ca, după deplasarea sa în capitala ucraineană, să ne sunăm din nou și să facem un schimb de opinii pe această temă”, a spus Putin în conferința de presă comună cu Macron.

În cadrul conferinței, Vladimir Putin a atacat NATO în fața lui Emmanuel Macron. Ce reproșuri aduce acesta Ucrainei citiți aici.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE