Regele a murit. Trăiască regele!

1178
0
Secvențe de la lansarea cărții „Regele a murit. Trăiască regele! Petru Vutcărău, chintesența unei iubiri” (ed. Arc) de Liliana Popușoi și Mircea V. Ciobanu

Volumul „Regele a murit. Trăiască regele! Petru Vutcărău, chintesența unei iubiri” (ed. Arc) de Liliana Popușoi și Mircea V. Ciobanu a fost lansat pe 1 februarie la Teatrul Național „Eugene Ionesco” (TEI).

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

La evenimentul moderat de criticul literar Maria Pilchin au fost prezenți scriitori, actori, critici de artă, oameni de cultură. Cu mesaje de salut au venit Sergiu Prodan, ministru al Culturii, și Angela Brașoveanu, consilier al Președintelui Republicii Moldova în domeniul culturii. 

O carte despre Petru Vutcărău, lansată la TEI

În această seară se lansează o carte despre un actor, un regizor, dar nu numai. De fapt, această carte este despre toată generația noastră, despre grupul de tineri selectați să meargă la Moscova, la Școala de Teatru „Șciukin”. Atunci am făcut cunoștință cu Petru și de atunci știam că regele nostru este Petru Vutcărău. Vedem în această carte o evoluție a unui om, a unui artist, care este și o evoluție a unei generații”, a accentuat Sergiu Prodan, ministru al Culturii al RM.

Marele actor își revede parcursul vieții

Volumul „Regele a murit. Trăiască regele! Petru Vutcărău, chintesența unei iubiri” pune în valoare personalitatea lui Petru Vutcărău. Actorul îşi revede întregul parcurs al vieţii, din copilărie și până la maturitate.

Secvențe de la lansarea cărții „Regele a murit. Trăiască regele! Petru Vutcărău, chintesența unei iubiri” (ed. Arc) de Liliana Popușoi și Mircea V. Ciobanu

Liliana Popușoi, autoarea cărții, a spus: „Am pornit de la un material jurnalistic, apoi editura Arc mi-a propus să publicăm o carte. Acest volum are de fapt mai mulți nași, dar doi părinți, și a apărut la ideea domnului Alexandru Corduneanu. A contribuit și Ala Menșicov, ea m-a convins că pot și trebuie să scriu această carte. Acest volum m-a făcut să revăd o poveste, Petru m-a purtat prin copilăria, adolescența și maturitatea sa”.

Mircea V. Ciobanu, unul dintre autorii cărții, a menționat: „Această carte e prea frumoasă, prea monumentală, prea glamour. În ideea mea inițială ar fi fost puțin alta, eu aș fi vrut să fie ceva mai dramatică, dar au avut prioritate ideile, viziunea Lilianei Popușoi. Eu mă bucur că în această seară ați vorbit despre carte, eu credeam că o să vorbim despre Vutcărău. Marele Petru Vutcărău merită cu siguranță mai multe cărți”.

Larisa Turea: „E o carte-spectacol”

Criticul de teatru și film, scriitoarea Larisa Turea, a afirmat că această carte este un adevărat spectacol: „Teatrul este o metaforă care mă impresionează și le mulțumesc editurilor care în ultimul timp au început să acorde mai multă atenție oamenilor scenei. Cartea are o structură frumos elaborată, nu vrea să cuprindă necuprinsul, dar are foarte multe detalii și o condiție grafică excepțională. Teatrul „Eugene Ionesco” întotdeauna a avut o expresie grafică excepțională, a fost un model de a aduna energii creative. Este o carte-spectacol, care începe cu copilăria, o carte în care intri nu prin vestiar, ci prin beciul cu de toate”.

Potrivit lui Emilian Galaicu-Păun, „Petru Vutcărău este o creație colectivă, adică e aproape folclor.  Ce ar fi însemnat Petru Vutcărău fără prima echipă, pe care o voi regreta întotdeauna, pentru că nu mai pot vedea un spectacol cu Boris Cremene, cu Nelly Cozaru, cu Andrei Moșoi. Le sunt recunoscător lui Mircea și Lilianei că au insistat și am scris o istorie adevărată, care este inclusă în această carte”. 

Printre cei prezenți la evenimentul de lansare a cărții a fost și primul director al Teatrului „Eugene Ionesco”, Alexandru Corduneanu care a remarcat: „Această carte este o parte din conștiința noastră culturală și a apărut grație editurii Arc, grație autorilor. Această carte vine ca un discurs asupra unei realități teatrale care s-a instalat în Chișinău acum 30 de ani și mai bine, prin Teatrul „Eugene Ionesco”. 

Constantin Cheianu: „Protagonistul cărții este în forma lui cea mai bună”

Constantin Cheianu, scriitor, dramaturg, a spus: „Această carte despre un artist apare în momentul în care el este în forma lui cea mai bună. E un volum frumos și consistent despre Petru Vutcărău și apare în momentul în care el a dat poate cel mai bun rol al carierei sale, regele Lear”. Mircea Surdu, jurnalist, producător TV, și-a exprimat bucuria că a fost invitat să scrie un text care a fost inclus în carte: „Îi mulțumesc Alei care m-a sunat într-o seară și m-a invitat să scriu pentru această carte”. Andrei Porubin, jurnalist, actor, a mărturisit: „Teatrul „Eugene Ionesco” m-a alimentat spiritual, mi-a deschis ochii cu spectacolele lui revoluționare”.

Petru Vutcărău: „Ceea ce mi-au dat mama și tata nu mi-a dat nici o universitate”

La final a vorbit Petru Vutcărău, protagonistul cărții: „Eu, cel care mă vedeți, de fapt, nu exist. Această carte nu e despre mine, pentru că eu fără părinții mei, despre care am povestit, nu aș fi existat. Eu sunt o mână de firimituri, pe care le-am împrăștiat de-a lungul anilor în lume. O parte le găsiți la părinții mei, în amintirile mele. Ceea ce mi-au dat mama și tata nu mi-a dat nicio universitate, nici școala Șciukin, nici alte școli prin care am trecut, nicio carte pe care am citit-o, niciun film pe care l-am văzut. Am stat zilele astea și m-am gândit la părinții mei și am ajuns la o simplă concluzie, că de fapt, ei mi-au dat totul, din start. Toate câte mi s-au întâmplat mai târziu, n-au fost decât întâlniri fericite cu oameni, care au știut să structureze cumva ceea ce aveam eu de acasă”. 

Petru Vutcărău și-a încheiat discursul cu un mesaj destinat tinerei trupe a Teatrului Național „Eugene Ionesco”: „Voi sunteți ziua de mâine a acestui teatru, a spectatorilor care vor veni aici, voi decideți cum va fi mai departe acest teatru. Viitorul e în voi!”. 

Autoare: Ludmila Hițuc

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE