Ion Tăbârță: „Starîș, la timpul său, a avut angajamente politice clare”

775
0

Constantin Starîș, cel care a realizat filmul «Атака на Молдову» despre evenimentele din 7 aprilie 2009, prin care a adus învinuiri la adresa României și Uniunii Europene, a fost numit președinte al subcomisiei care va exercita controlul asupra activității Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Decizia a fost luată la 1 februarie de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului. Membri ai comisiei au fost aleși deputații Andrian Cheptonar și Oazu Nantoi. Foști deputați, experți în drept consideră că este regretabilă numirea lui Starîș într-o funcție atât de responsabilă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Contactat de „Gazeta de Chișinău”, expertul în drept constituțional, Alexandru Arsene, a menționat că decizia este o sfidare și un atentat la demnitatea națională.

„Prin SIS, se are în vedere Securitatea Statului și a cetățenilor Republicii Moldova, nu asigurarea securității intereselor Moscovei și, cu atât mai mult, jignirea României, care nu a avut nicio legătură cu acea lovitură de stat organizată în mod centralizat de Vladimir Voronin, Vlad Plahotniuc, Vlad Filat etc., fiind numită în funcție de actuala majoritate așa o persoană care are faptele negative puse pe tapet”, a opinat constituționalistul.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, fostul președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, aduce argumente care nu-l recomandă pe Starîș, cel care a încercat să mascheze realitatea și evenimentele întâmplate în 2009.

„Guvernarea și majoritatea parlamentară surprind tot mai mult și mai mult. La câte gafe au comis până acum, cea de astăzi ar putea rămâne neobservată. Și totuși, nici chiar așa. Președinte al subcomisiei parlamentare care va exercita controlul asupra activității SIS a fost numit Constantin Starîș, cel care a realizat filmul «Атака на Молдову» despre evenimentele din 7 aprilie 2009, prin care a adus învinuiri grave la adresa României și UE”, scrie Moțpan pe Facebook.

Fostul deputat al „Platformei Demnitate și Adevăr” (DA), Igor Munteanu, a comentat pentru „Gazeta de Chișinău” că: „Din punct de vedere politic, conform Regulamentului Parlamentului, fracțiunile care sunt înregistrate în parlamentul Republicii Moldova pot participa la diverse tipuri de comisii, pentru că asta prevede legea. Din punct de vedere funcțional însă, o persoană cu asemenea antecedente care a avut acțiuni atât de agresive contra prietenilor Republicii Moldova, a statului cu care avem un parteneriat strategic, sigur că nu ar trebui să figureze într-o asemenea funcție responsabilă. Este regretabil că asemenea situații juridice avantajează deputați care s-au manifestat disprețuitor față de prietenii noștri”.

Și comentatorul politic Ion Tăbârță a menționat pentru „Gazeta de Chișinău” că: „Este clar că Starîș, la timpul său, a avut angajamente politice clare, ceea ce poate provoca o anumită reticență în aprecierea evaluării activității lui. Pentru ca cineva să monitorizeze activitatea SIS-ului, nu trebuie să aibă o manifestare politică despre care am putea afirma că este sub o formă sau alta influențată de anumite preferințe. În cazul dat, Constantin Starîș are niște preferințe clare”.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, subcomisia urmează să supravegheze respectarea de către SIS a legalității, drepturilor și libertăților omului și a ordinii din stat, precum și asigurarea neadmiterii angajării politice a SIS.

Totodată, subcomisia va fi responsabilă de verificarea respectării de către SIS a prevederilor Constituției şi a legilor care reglementează activitatea acestui serviciu.

Membrii subcomisiei urmează să informeze periodic Parlamentul, prin intermediul comisiei de profil, despre rezultatele exercitării controlului parlamentar asupra activității Serviciului de Informații și Securitate.

Diana BOTNARU

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE