Înfruntând vremurile

559
0

Luni, s-au împlinit doi ani de când apare „Gazeta de Chișinău”. E al patrulea ziar la care lucrez, pe care îl fac număr de număr. Au mai fost în viața mea trei ziare, faimoase la timpul lor, de care nu știu dacă își mai amintește astăzi cineva. S-au dus… în istorie sau pe apa sâmbetei, sau în neantul acestui secol depersonalizant.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Patronii celor trei ziare – doar unul din acestea a fost ziar de partid, „Mesagerul” (PFD) – nu mai fac demult ziaristică, nu știu dacă își mai amintesc de anii de presă 1995-2019, de echipele pe care le-au înjghebat, dacă se mai gândesc la soarta ulterioară a jurnaliștilor care au lucrat pentru numele bun al acelor ziare, pentru carierele lor.

După trecerea anilor mă întreb, a fost pentru acei notorii directori de presă/ de opinie o „comandă socială” editarea acelor publicații, un mijloc de parvenire pentru cineva din ei, un mod de deturnare de fonduri pentru altcineva? Să ne spună arhivele, cercetătorii onești, căci ideea unei lustrații pare a fi îngropată aici adânc, cu aportul unor nomenclaturiști șmecheri. Un lucru e cert – acei fondatori de ziare au alimentat speranțe enorme în sânul unei populații colonizate, speranțe pe care tot ei le-au spulberat.

Iar astăzi nu știu dacă se gândește cineva, care are căderea să o facă – pe acest mal de Prut sau pe celălalt –, la necesitatea unui ziar românesc la Chișinău. Dacă se gândește cumva, să se și întrebe ce face pentru existența unei prese viabile, competitive, de expresie românească, valide financiar și logistic, în Republica Moldova.

Între timp, continuăm să ne facem meseria și să rezistăm, într-o competiție fără orice fel de fair play, pe o piață inundată de maculatură într-o limbă străină, unde regula o fac schemele clientelare și aranjamentele de gașcă.

Și unde, de fapt, puțină lume mai caută să răsfoiască un ziar la prima oră a zilei. Pentru această lume puțină perseverăm, ea ne oferă motivația și rostul. Pentru cei care caută să se informeze din surse alternative, altele decât de cele oficioase sau partinice. Și, ca să nu rămână aceste cuvinte doar niște declarații patetice, vă puteți implica și Dumneavoastră în felul pe care îl veți considera mai potrivit.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here