Gabriel Purice: „Ne vom bucura să oferim cele mai bune soluții de piață în actualele circumstanțe de criză”

1414
0

În luna octombrie 2021, Bursa Română de Mărfuri (BRM) a anunțat oficial despre extinderea operațiunilor în Republica Moldova. Despre motivele extinderii, dar și despre cum vede integrarea BRM în peisajul economic basarabean, am vorbit cu președintele bursei, Gabriel Purice.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

– Stimate domnule Purice, în toamna lui 2021, BRM a anunțat oficial despre extinderea operațiunilor în Republica Moldova. Ce v-a motivat să treceți Prutul anume în acea perioadă?

Prosperitatea oricărei economii depinde de calitatea schimburilor comerciale. Noi credem că putem contribui semnificativ la generarea de bunăstare pentru cetățenii Republicii Moldova prin experiența, instrumentele și poziția noastră specială în economia românească și europeană. Am decis să înființăm în anul 2021 o societate de profil în Republcia Moldova, care se numește BRM EAST Energy, iar în perioada 21-22 octombrie 2021 am efectuat o vizită la Chișinău pentru a prezenta intențiile noastre autorităților implicate, printre care Ministerul Economiei, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerul Finanțelor, precum și pentru a avea un dialog cuprinzător cu principalii actori ai sectorului energetic, inclusiv din perspectiva posibilei contribuții la depășirea actualei crize energetice din republică.

În opinia noastră, piața de energie din Republica Moldova, aflată în prin proces de formare, poate deveni un pilon important de stabilitate politică și economică, poate permite companiilor din sector să dezvolte servicii mai bune pentru consumator și să ofere un preț corect, transparent și competitiv, atât clientului casnic, cât și celui industrial. Rolul nostru pozitiv jucat pe piața din România ne motivează să contribuim și la dezvoltarea pieței din Republica Moldova.

Criza energetică cu care se confruntă Europa nu putea să nu afecteze și Republica Moldova, dar să știți că întotdeauna crizele reprezintă și oportunități de schimbare a unor domenii care stagnează ori care creează vulnerabilități pentru economie și consumatori. Este „furtuna perfectă” în care decidenții ar trebui să decidă asupra unei modernizări substanțiale a pieței energetice. Suntem convinși că adoptarea unor politici potrivite în sector va stimula investițiile străine și creșterea economică bazată pe disponibilitatea de energie obținută la prețuri competitive. BRM știe din propria experiență cum trebuie să arate aceste schimbări instituționale și este pregătită să ajute.

– Printre mărfurile tranzacționate prin intermediul Bursei sunt resursele energetice. Se știe că Chișinăul depinde încă, aproape în totalitate, de gazele din Rusia și de energia electrică din regiunea separatistă transnistreană. Cum vedeți rolul și posibilitățile Bursei Române de Mărfuri de a diversifica piața resurselor energetice din Republica Moldova, luând în calcul prețurile mai competitive ale resurselor energetice din est?

În primul rând – prin oferirea accesului la cea mai eficientă și stabilă platformă de tranzacționări disponibile pe piața energetică regională. Este misiunea BRM să faciliteze interacțiunea dintre cererea și oferta agenților economici activi pe aceste piețe. În ultimele două luni, BRM a depus eforturile cerute de legislație pentru a primi licențele de care avem nevoie pentru a opera pe piața gazelor naturale și a electricității în Republica Moldova. România poate oferi alternativele și infrastructura necesară pentru ca Republica Moldova să depășească actualele turbulențe pe piața energetică.

În al doilea rând, Republica Moldova are nevoie urgent de o diversificare accelerată a furnizorilor de resurse energetice în conformitate cu regulile (aquis-ul) Comunității Energetice. Deschiderea piețelor de tranzacționare a gazelor naturale va permite creșterea fluxurilor de gaze pe principalele rute de transport, stimulând atragerea de noi jucători în piață și diversificarea reală a surselor de aprovizionare. Pentru formarea unui preț corect, o piață are nevoie să transmită un semnal de încredere furnizorilor de energiei, iar acest lucru se face inclusiv prin operarea unei platforme de tranzacționare a energiei în condiții de competiție, transparență și nediscriminare. Prin intermediul BRM, piața de energie din Republica Moldova se va conecta cu adevărat la fluxurile de gaze și electricitate și cu principalele piețe din regiune, inclusiv cu cea a României. Sprijinim cu determinare efortul guvernului din Republica Moldova de a asigura diversificarea surselor energetice prin mijloacele specifice pieței libere concurențiale.

– În afară de resursele energetice, ce mărfuri necesare pe piața moldovenească ar putea fi cumpărate pe BRM?

Bursa Română de Mărfuri oferă tuturor celor interesați accesul la formarea corectă și competitivă a prețului pentru o serie de mărfuri cheie de interes, precum produsele petroliere, gazele naturale, electricitate, materialele de construcții sau certificatele de emisii de carbon.

Autoritățile contractante pot achiziționa pe BRM, utilizând proceduri specifice bursei, diferite mărfuri fungibile ca, de exemplu, energie electrică, gaze naturale, produse petroliere – benzină sau motorină, combustibil de încălzire etc. De asemenea, se tranzacționează materiale de construcții, produse de întreținere a drumurilor și mărfuri generale precum hârtia, apa minerală, dar și alimente – legume, fructe, produse din carne, ulei, zahăr, făină etc.

– Cum ar putea contribui BRM la promovarea exporturilor moldovenești pe piața românească? Ce industrii și companii din Republica Moldova ar putea utiliza bursa pentru a-și vinde mărfurile, dat fiind faptul că este vorba despre volume relativ limitate?

BRM poate juca un rol important în dinamizarea exporturilor pentru producătorii de mărfuri din Republica Moldova, sporind competitivitatea economică și oferind predictibilitate și garanții pentru comerțul extern. Suntem convinși că dialogul bilateral revigorat prin vizitele la nivel înalt din ultima vreme între România și Republica Moldova, dar și prin cele materializate printr-o serie de reuniuni de lucru dintre guvernele celor două state, va conduce implicit la revigorarea activităților de export al produselor moldovenești pe piața românească și a Uniunii Europene. Nu în ultimul rând, voi nota că prezența activă a Bursei Române de Mărfuri la Chișinău va oferi un stimulent suplimentar pentru investițiiile românești, care încă este în proces de a identifica nișe investiționale și parteneri credibili în Republica Moldova.

Ne-am bucura să vedem cât mai curând companiile de profil din Republica Moldova cât mai interesate de serviciile oferite de BRM pentru a tranzacționa produse energetice și alte tipuri de mărfuri fungibile pe piața din România, din toate categoriile amintite mai sus. Avem încredere în potențialul economic al Republicii Moldova, și ne vom concentra atenția să extindem serviciile noastre pentru tranzacționarea de mărfuri, care să întărească capacitatea concurențială și ambițiile antreprenoriatului privat din țara Dvs., în special în sectorul agricol, la cereale, floarea-soarelui, materiale de construcție etc.

Odată ce BRM va putea opera în Republica Moldova, vom lucra nemijlocit pentru a invita în primul rând companiile energetice europene să ofere produse energetice direct pe piața de la Chișinău, în condiții de competiție comercială, de transparență și corectitudine de formare a prețului.

– Vă propuneți să deschideți un oficiu sau o platformă și la Chișinău?

Suntem la etapa de perfectare a diligențelor pentru începerea operațiunilor unei platforme moderne și permanente de tranzacționare competitivă și transparentă a unor produse energetice (gaze naturale, păcură, electricitate) în Republica Moldova. Ne vom bucura să oferim consumatorilor din Republica Moldova cele mai bune soluții de piață în actualele circumstanțe de criză.

Oferta noastră concretă a fost adusă la cunoștința actualului regulator de piață și autorităților centrale ale Republicii Moldova. Suntem pregătiți să începem a opera platformele noastre specializate pentru tranzacții cu gaze naturale și energie electrică imediat ce vom avea toate aprobările legale necesare. Contribuim activ la inițiativele Comunității Energetice, dar și la altele, care-și propun să ajute Republicii Moldova să ia deciziile cele mai potrivite pentru depășirea crizelor actuale și întărirea de reziliență energetică.

Experiența noastră acumulată pe piața complexă din România fac din BRM un partener solid în construcția pieței naționale de profil în Republica Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE