CFM nu va mai monopoliza transportul feroviar

471
0

Parlamentul a votat în lectură finală Codul transportului feroviar, elaborat pentru implementarea angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Implementarea noului Cod al transportului feroviar va crea condiții pentru eliminarea monopolului Î.S. „Calea Ferată din Moldova” (CFM) pe piața serviciilor feroviare. Infrastructura feroviară va aparține în continuare statului, iar serviciile de tracțiune, transport pasageri și marfă vor putea fi prestate de operatori privați.

Documentul creează temei legal necesar pentru stabilirea unor reguli stricte privind acordarea serviciilor de transport pasageri, modul de deservire, mecanismul de subsidiar pentru serviciile publice de transport feroviar de pasageri și alte aspecte legate de protecția drepturilor consumatorilor în acest domeniu.

Guvernul va fi obligat să finanțeze parțial menținerea și reconstrucția infrastructurii feroviare și să acorde subsidii pentru operatorii de transport feroviar de pasageri.

Documentul mai prevede crearea Autorității Feroviare ca autoritate administrativă subordonată Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale cu forma de organizare juridică de agenție, abilitată cu funcții de control în domeniul feroviar.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT