Procurorii anticorupție și ofițerii SIS au descins cu percheziții la domiciile mai multor ex-deputați

532
0
Procuratura Generală a R.Moldova

În această dimineață, procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție, în comun cu ofițerii SIS și ai Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, au descins cu percheziții la mai multe adrese. Perchezițiile se efectuează în cadrul investigării faptelor de îmbogățire ilicită a 13 ex-deputați în Parlamentul Republicii Moldova, fiind vizate 47 de bunuri imobile și 13 autoturisme, anunță Procuratura Generală a R. Moldova printr-un comunicat de presă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Cazurile de îmbogățire ilicită sunt investigate în conexiune cu anchetele penale efectuate de către procurorii anticorupție pe faptul coruperii unor deputați din Parlamentul Republicii Moldova pentru părăsirea fracțiunii parlamentare din care făceau parte.

Conform rezultatelor preliminare ale investigațiilor, cheltuielile ex-deputaților cercetați depășesc veniturile licite ale acestora în unele cazuri cu 350 000 lei, iar în alte cazuri această diferență atinge valoare de circa 4,6 milioane de lei”, scrie în comunicat.

Amintim că un grup de 14 deputați a părăsit, în decembrie 2015, fracțiunea PCRM și au creat o platformă parlamentară social-democratică ”Pentru Moldova”.

Din grup făceau parte parlamentarii: Violeta Ivanov, Victor Mîndru, Artur Reșetnicov, Sergiu Stati, Alexandru Banicov, Boris Golovin, Anatoli Gorilă, Elena Gudumac, Igor Vremea, Galina Balmoș, Corneliu Mihalache, Petru Porcescu, Artur Reșetnicov, Sergiu Stati, Vladimir Vitiuc și Anatolie Zagorodnîi.

Ulterior, grupul a aderat la fracțiunea PDM din parlamentul de Legislatura a IX-a, care a activat până în februarie 2019.

Ei au criticat conducerea PCRM pentru că nu a participat activ în viața politică și nu a dorit nici să-și asume actul guvernării, nici să fie în opoziție.

Președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, susținea, într-o emisiune TV, că cei 14 deputați care au plecat în decembrie 2015 din PCRM, iar ulterior au aderat la PDM, ar fi primit în schimb cinci milioane de euro. Ei ar fi primit diferite sume de bani, cel mai bine fiind răsplătite „grupele de organizatori” care i-au ademenit.

Vladimir Voronin a recunoscut că el a fost cel care a semnat un denunț la CNA pe numele deputatului democrat Sergiu Sîrbu. Potrivit lui, acesta ar fi încercat să corupă o deputată din fracțiunea PCRM pentru a părăsi fracțiunea, suma promisă ajungând la 300 mii de euro.

Azi, într-o postare pe Facebook, jurnalistul Alex Cozer se întreabă: „Dar dacă se fac percheziții la cei 13 deputați ex-comuniști, la cei aproape 20 de ex-PLDM-iști, nimic-nimic?”

În postarea sa, Cozer scrie că „ din informațiile care circulau în vremea aia, comuniștii au mers toți la puciok, la un „tarif” nu prea ridicat, cam pe la 300 de mii de euro în medie.

PLDM-iștii au negociat însă practic fiecare la bucată, iar sumele de transfer variau serios, până și la 700 de mii de euro, în dependență și de gruparea la care treceau – la Leancă sau la Plahotniuc. Mai mult decât atât, ei ulterior primeau și salarii lunare, care se ridicau și până la 5 mii de euro, în unele cazuri.

Sau de PLDM-iști nu ne atingem că mulți dintre ei s-au aciuat în prezent în jurul actualei guvernări, iar alții sunt mari afaceriști, prieteni la cataramă cu unii dintre cei mai importanți exponenți ai puterii?

Domnilor procurori, ia uitați-vă un pic pe averile PLDM-iștilor care au trecut atunci în haremul lui Plahotniuc, că veți descoperi lucruri tare interesante. În special la cei mai tinerei, care au devenit brusc proprietari de afaceri prin Europa după transferul politic din sezonul 2015-2016.

Hai, curaj! Fără jumătăți de măsură!”

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE