Au renunțat la restricții. Vezi care sunt condițiile de călătorie în țările europene

672
0

Varianta Omicron a dus la o creștere fără precedent a numărului de infectări în statele europene, situație care nu a fost resimțită însă la fel de puternic în rata spitalizărilor. În acest context, tot mai multe state au început să pună la punct strategii de relaxare a restricțiilor anti-COVID, având în vedere că specialiștii vorbesc despre trecerea în faza endemică, adică la conviețuirea cu virusul, transmite libertatea.ro.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Republica Moldova a instituit, începând cu 22 ianuarie, noi măsuri temporare pentru a opri răspândirea COVID-19, în special în contextul creșterii numărului de cazuri generate de noua tulpină Omicron. Purtarea măștii rămâne obligatorie. Instituțiile de învățământ general, în perioada 24 ianuarie – 4 februarie, activează în regim online. Unitățile de alimentație publică își organizează activitatea de deservire la capacitate a cel mult 50% din numărul locurilor existente în spațiile interioare. Toți clienții vor fi obligați să prezinte certificatul COVID-19. Se interzice organizarea evenimentelor private (nunți, botezuri, mese de pomenire, mese festive). Se sistează activitatea zonelor de agrement și a parcurilor de distracție, dar și activitățile din incinta cluburilor de noapte și a ringurilor de dans. Activitățile în incinta teatrelor, cinematografelor și sălilor de concert se vor desfășura la capacitatea de 50%.

Traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova se permite fără restricții dacă: persoana va prezenta certificatul de vaccinare împotriva virusului SARSCoV-2 cu schema completă de vaccinare; va prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau certificatul unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore înaintea îmbarcării; prezentarea concluziei medicale ce să confirme în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezenţă a anticorpilor anti-COVID-19. Persoanele care nu întrunesc una dintre condiţiile stipulate în regulament sunt obligate să respecte regimul de carantină pentru o durată de 14 zile. Lista tuturor măsurilor poate fi citită aici.

Danemarca, Irlanda, Franța, Olanda se numără printre țările care au renunțat la majoritatea restricțiilor COVID.

Vorbim despre desfășurarea evenimentelor în voie, activitatea restaurantelor și după miezul nopții, unde oamenii nu mai sunt obligați să poarte masca de protecție, certificatul de vaccinare nu mai este obligatoriu.

Germania, Italia, Austria nu au relaxat restricțiile. Italia se află încă în stare de urgență până la finele lunii martie, ceea ce oferă guvernului posibilitatea de a implementa noi reguli.

Italia folosește așa-numitul „super certificat verde” pentru accesul în hoteluri, baruri, restaurante, cafenele și pentru transportul public. Documentul poate fi obținut doar de persoanele complet vaccinate, dovada unui test negativ nemaifiind suficientă.

Mai multe informații despre regulile de călătorie în țările europene găsiți aici.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE