Cum obții de la stat fonduri pentru finanțarea proiectelor investiționale

1156
0
Nisip kinetic. Foto: facebook.com/PRO KIDS

Teoretic, orice om își poate deschide o afacere în Republica Moldova. În anul 2022 statul oferă programe de suport, pentru întreprinderile mici și mijlocii, în valoare de 140 de milioane de lei, prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Maria Ivanov a beneficiat de 170.000 de lei prin Programul Start pentru Tineri și de 165.000 de lei câștigați prin Programul Femei în Afaceri, în decembrie 2020, și, respectiv, ianuarie 2021. Cu acești bani Maria a deschis un centru multifuncțional la Soroca pentru recuperarea psiho-fizică a copiilor cu nevoi speciale.

Totul depinde de ideea ta de afaceri. Nimeni nu o să-ți dea grant pentru o afacere care nu va avea profit. S-a analizat mult ideea de afaceri, piața pe care desfășori activitatea. Dacă sunt multe centre din astea la mine la Soroca? Cât de inovativ este, ce aduci nou în republică? Eu am început de la zero. Am deschis afacerea după ce-am obținut grantul”, povestește Maria Ivanov despre cum a obținut finanțare pentru afacerea sa. Întrebată ce a cumpărat cu aceste 335 mii de lei, Maria a răspuns: „Am cumpărat totul: mobilă, covor, aparate pentru kinetoterapie, am dotat camera senzorială pentru copii. Doar dotarea camerei a costat peste 200.000 de lei. Camera ajută la recuperarea copiilor cu autism. Centrul lucrează în mare parte cu copiii cu autism. Ei au probleme de percepție. Camera senzorială stimulează toate simțurile corpului”.

Afacerea unui medic migrant

Ludmila Furtună a activat zece ani în sistemul de sănătate din Italia. A revenit în Republica Moldova și a deschis un centru medical, care se ocupă de tratarea durerii prin infiltrații intra-articulare cu ghidaj ecografic, mezoterapie antalgică, acupunctură, masaj terapeutic, proceduri de fizioterapie, kinetoterapie etc.

Ludmila a primit bani din trei programe: Femei în Afaceri, PARE 1+1 și Transformare Digitală a ÎMM. În total – 520.000 de lei în perioada anilor 2018-2021.

Programul Femei în Afaceri a fost pentru pornirea Centrului Medical „Multimedica”; PARE 1+1 pentru utilaje de tratament, iar Transformarea Digitală pentru a trece totul pe online, cartela clinică etc. Grantul a fost un imbold. Am scris proiectul și am câștigat. Și de aici s-a pornit aventura noastră cu afacerea. Mă bucur că reușesc să ofer experiența mea, acumulată peste hotare, pacienților de aici și avem rezultate. Din punctul meu de vedere, tratarea durerii cronice se face nu doar cu pastile, ci și prin terapie multimodală”, susține Ludmila.

Foto: facebook.com/Multimedica

Proiectul depus la Programul Transformare Digitală al ÎMM n-a fost câștigat din prima încercare, dar nu s-a dat bătută. A mers la ODIMM unde i-au explicat ce și unde a greșit. „Ei îți explică. Dacă ai nevoie de informații, îți sunt alături. După virarea banilor, ei monitorizează cum are loc implementarea proiectului investițional. După doi ani vin iarăși și verifică”, își amintește Ludmila Furtună. Ambele afaceri la care ne-am referit sunt funcționale, fapt confirmat și de ODIMM.

Moldovenii, încurajați să deschidă afaceri acasă

Moldovenii plecați la muncă în străinătate și care se întorc acasă pot obține fonduri nerambursabile pentru a-și deschide mici afaceri în Republica Moldova, prin Programul de Atragere a Remitențelor în Economie (PARE 1+1) bugetul căruia constituie 30 de milioane de lei.

Tinerii care vor să inițieze o afacere sau care conduc deja o întreprindere (vârstă eligibilă – 18-35 de ani) pot beneficia de bani prin Programul Start pentru Tineri. Ministerul Economiei pune la dispoziție 20 de milioane de lei. Pentru antreprenorii care vor să implementeze practici de ecologizare a proceselor de producere și de prestare a serviciilor există Programul de Ecologizare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii, cu 15 milioane de lei.

Femeile antreprenoare pot aplica la Programul Femei în Afaceri, care are un buget de 5 milioane de lei. Întreprinzătorii mai pot aplica la Programul de Transformare Digitală a ÎMM, de 10 milioane de lei, și la Programul de Creștere și Internaționalizare pentru firmele care planifică să exporte, să se extindă pe piețe externe de desfacere și/sau să substituie importurile de produse/servicii în Republica Moldova.

Programe noi pentru antreprenori

În anul 2022, Ministerul Economiei promite să lanseze programe noi în valoare de 35 de milioane de lei. Banii vor fi dați pentru turism rural, întreprinderi sociale, clustere, digitalizare și susținerea IMM-urilor ajunse în dificultate prin utilizarea instrumentelor de avertizare timpurie. Tot în acest an, alte 15 milioane de lei vor fi direcționate către majorarea fondului de garantare a creditelor. Mai multe detalii despre instrumente și programe puteți găsi pe pagina web: www.odimm.md.

În pofida crizelor cu care ne confruntăm și a bugetului auster, am reușit să identificăm mecanisme prin care să continuăm programele cu impact sporit pentru mediul de afaceri, dar și să lansăm programe noi care să susțină mediul de business. Totodată, am pornit un proces de reformare a ODIMM pentru a optimiza activitatea instituției și a oferi un suport sustenabil antreprenorilor. Cele 140 de milioane de lei alocate în acest an vor spori competitivitatea ÎMM și vor oferi antreprenorilor aflați în dificultate oportunități de relansare a afacerilor”, a spus Sergiu Gaibu, ministrul Economiei, în cadrul unei conferințe de presă.

La rândul său, Dumitru Pîntea, directorul interimar al ODIMM, a reiterat importanța sectorului întreprinderilor mici și mijlocii și angajamentul asumat de instituție pentru a dezvolta un parteneriat eficient cu mediul antreprenorial din Republica Moldova. „Crearea oportunităților de lansare și dezvoltare a afacerilor este misiunea noastră principală. În activitatea ODIMM punem accent pe respectarea principiilor de integritate, facilitarea accesului la finanțare și simplificarea procedurilor de aplicare la programele de grant”, a precizat Dumitru Pîntea.

În ultimele două luni, ODIMM a finanțat 297 de proiecte investiționale în valoare totală de 61 de milioane de lei.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE