Țurcanu acuză, Petcu se apără: „Mesajul original a fost șters”

1064
0
Vlad Țurcanu

Directorul general al IP Compania „Teleradio-Moldova”, Vlad Țurcanu, a declanșat o anchetă de serviciu care-l vizează direct pe redactorul-șef de la Actualități Radio. La rândul său, Adrian Petcu susține că Vlad Țurcanu ar vrea să-l dea afară pentru că ar avea alt om în locul său.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

La radiodifuziune, redactorul șef de la Actualități, același din ultimii zece ani, a aprobat acum două săptămâni un buletin de știri din care lipseau știrea momentului din Republica Moldova și știrea zilei din Europa. Dumnealui reușise să se remarce încă de pe 31 decembrie, când a admis, din incompetență sau rea-voință, difuzarea în noaptea de Revelion la Radio Moldova a unui alt mesaj de felicitare al președintei Maia Sandu decât cel cuvenit, în emisie răsunând versiunea din 2020 a mesajului prezidențial”, a scris Țurcanu pe pagina sa de facebook.com.

Vlad Țurcanu a precizat că, din primele zile ale mandatului său la „Teleradio-Moldova”, le-a spus „șefilor de redacții care s-au compromis în anii din urmă, printr-un servilism dezagreabil față de fostele puteri, că trebuie să facă un pas înapoi și să-i lase pe alții să îndrepte ce au stricat ei. Unii s-au retras în liniște. Alții au stăruit să rămână în funcții, prevalându-se de Codul muncii, care le apără drepturile”.

Adrian Petcu

I-am telefonat lui Adrian Petcu care, din anul 2011, conduce redacția Actualități la Radio Moldova. L-am întrebat ce s-a întâmplat. „Dl Vlad vrea să mă dea afară. Mi-a spus-o în față. Acum a găsit un pretext foarte bun cu mesajul ăsta. Eu lucrez asupra unei explicații pentru Comisia de anchetă, după ce-am studiat mișcările de server din ziua respectivă. Mesajul a fost schimbat și pregătit din timp. Noi, echipa de la Actualități, am plasat originalul, iar o altă persoană din radio, înainte de ora 22:00, l-a șters pe cel original și l-a plasat pe cel de anul trecut. Chestia asta s-a făcut din timp. Am scos toate datele de pe server: ora, minutele, secundele și de pe care computer s-a făcut mișcarea”, a răspuns Adrian Petcu.

Sabotaj-la-TRM

Acesta susține că Vlad Țurcanu ar avea alt om în locul său. „Ne-a învinuit că nu putem face nimic, suntem vai de capul nostru”, adaugă Adrian Petcu.

În același timp, Arcadie Gherasim, preşedintele Consiliului de Supraveghere şi Dezvoltare (CSD) al IP Compania „Teleradio-Moldova”, precizează că „acestea sunt chestii de rutină care se rezolvă în cadrul relației angajat-angajator. Dacă ar influența politica editorială, noi am putea interveni. Dar sunt niște chestii de neatenție. Acestea se rezolvă operativ de directorul radioului”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE